Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ISS: Τομάτα που χάθηκε στο Διάστημα βρέθηκε 8 μήνες μετά

ISS: Τομάτα που χάθηκε στο Διάστημα βρέθηκε 8 μήνες μετά

Ένα μικρό απρόοπτο σημάδεψε πείραμα για την καλλιέργεια ζαρζαβατικών σε τροχιά.

Ένα τοματάκι που είχε κάπου παραπέσει κατά την πρώτη συγκομιδή εξωγήινης τομάτας βρέθηκε αφυδατωμένη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περισσότερο από 8 μήνες μετά.

Ο αστροναύτης της NASA Φρανκ Ρούμπιο είχε αναλάβει τη συγκομιδή των λαχανικών τον περασμένο Μάρτιο και, άγνωστο πώς, έχασε ένα τοματάκι ποικιλίας Red Robin, με διάμετρο 2,5 εκατοστών, το οποίο είχε σφραγιστεί σε πλαστικό σακουλάκι.

«Ο καλός μας φίλος ο Φρανκ Ρούμπιο, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι, κατηγορούταν για καιρό ότι έφαγε το τοματάκι. Μπορούμε όμως να τον απαλλάξουμε. Βρήκαμε την τομάτα» αστειεύτηκε η αμερικανίδα αστροναύτης Τζάσμιν Μόγκμπελι, στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης για την 25η επέτειο του ISS.

Το τοματάκι ήταν μέρος της σοδειάς του πειράματος Veg-05 για την καλλιέργεια λαχανικών στο Διάστημα, μια πρακτική που πιθανότατα θα είναι απαραίτητη για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Κάθε αστροναύτης έλαβε ένα δείγμα της σοδειάς για δοκιμή, ο Ρούμπιο όμως δεν πρόλαβε να γευτεί το μερίδιό του πριν εξαφανιστεί. Οι υπόλοιπες τομάτες μεταφέρθηκαν τον Απρίλιο στη Γη για αναλύσεις.

Ο Φρανκ Ρούμπιο είχε αναλάβει να συγκομίσει τις τομάτες (NASA)

Δεδομένου ότι ο ISS είναι μεγαλύτερος από σπίτι με έξι υπνοδωμάτια, και τα αντικείμενα αιωρούνται λόγω του περιβάλλοντος έλλειψης βαρύτητας, το να χαθεί ένα μικρό αντικείμενο δεν είναι δύσκολο. Το γεγονός ότι το εργαστήριο είναι γεμάτο πράγματα που συσσωρεύονται εκεί εδώ και 25 χρόνια δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Η στάνταρτ διαδικασία που εφαρμόζει η NASA για τον εντοπισμό χαμένων αντικειμένων είναι να ελέγχει πρώτα τους αεραγωγούς.

Όπως αναφέρει το Space.com, ο Ρούμπιο είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους για την υπόθεση της τομάτας στις 13 Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του στη Γη.

«Το επίπεδο υγρασίας [στον σταθμό] είναι 17%. Πιθανότατα θα είναι αφυδατωμένη σε βαθμό να μην αναγνωρίζεται. Μάλλον κάποιος πέταξε το σακουλάκι» είπε.

Η εξαφάνιση της τομάτας δεν ήταν η μόνη αναποδιά που αντιμετώπισε ο αστροναύτης: λόγω τεχνικού προβλήματος στην ρωσική κάψουλα Soyuz που θα τον μετέφερε στη Γη, ο Ρούμπιο χρειάστηκε να διπλασιάσει τον χρόνο παραμονής του από τους 6 μήνες στον ένα χρόνο.

Αν γνώριζε εξ αρχής ότι θα έμενε τόσο καιρό μακριά από την οικογένειά του, είπε, δεν θα είχε συμμετάσχει στην αποστολή.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024