Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Νέα διαρροή σε ρωσικό τμήμα του συγκροτήματος

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Νέα διαρροή σε ρωσικό τμήμα του συγκροτήματος

Τρίτη διαρροή από ρωσικό εξοπλισμό σε διάστημα ενός έτους.

Μια από τις ρωσικές υπομονάδες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) εμφάνισε διαρροή ψυκτικού υγρού σε εφεδρικό σύστημα που ελέγχει τη θερμοκρασία για τους αστροναύτες, ακόμα ένα απρόοπτο σε ένα τροχιακό συγκρότημα που έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία του.

Ο σταθμός και το διεθνές πλήρωμα «δεν κινδυνεύουν» και η βλάβη εξετάζεται, ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής Telegram η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά σε έναν χρόνο που η ρωσική υπηρεσία αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, έπειτα από ανάλογη διαρροή μια κάψουλα Soyuz και ένα σκάφος ανεφοδιασμού Progress, σημειώνει το Reuters.

Ο ISS είναι ένα από τα τελευταία παραδείγματα συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η νέα διαρροή έγινε αρχικά αντιληπτή από το κέντρο ελέγχου της NASA στο Χιούστον, το οποίο ζήτησε από έναν αμερικανό αστροναύτη να πάει στο παρατηρητήριο τoυ ISS για να ελέγξει κάτι σαν «νιφάδες» που αιωρούνταν στο Διάστημα.

«Υπάρχει διαρροή από το ψυγείο του MLM» απάντησε η αστροναύτης της NASA Τζασμίν Μόγκμπελ, αναφερόμενη στην καινούργια ρωσική υπομονάδα Nauka.

Το ψυκτικό υγρό που είχε διαρρεύσει από το ρωσικό σκάφος Soyuz-22 εμφανιζόταν στο ζωντανό βίντεο σαν νιφάδες χιονιού που χύνονταν από το ψυγείο του σκάφους. Ομάδα μηχανικών της NASA εκτίμησε ότι η διαρροή προκλήθηκε από πρόσκρουση μικρομετεωρίτη.

Σε ένα άλλο περιστατικό το 2021, οι προωστήρες της υπομονάδας Nauka πυροδοτήθηκαν εσφαλμένα λίγο μετά τη σύνδεσή της στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα. Ως αποτέλεσμα ο ISS άρχισε να περιστρέφεται και αναποδογύρισε, πριν τελικά σταθεροποιηθεί μια ώρα αργότερα.

Ο ISS, ένα εργαστήριο σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου, παραμένει σε τροχιά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και πλέον εμφανίζει ανησυχητικές ρωγμές, συχνές βλάβες, ακόμα και πρόβλημα ρύπανσης.

Με τις ΗΠΑ υπεύθυνες για το σύστημα ηλεκτροδότησης του σταθμού και τη Ρωσία αρμόδια για τους κινητήρες που διατηρούν τη σωστή πορεία, ο σταθμός είναι ένα από τα τελευταία παραδείγματα συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ISS προγραμματίζεται να παροπλιστεί και να καταστραφεί φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα μετά το 2030, με τη NASA να εστιάζεται στην επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024