Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αστρονομικά τα επίπεδα ρύπανσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αστρονομικά τα επίπεδα ρύπανσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Έπειτα από 20 χρόνια χρήσης, το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο έχει συσσωρεύσει τοξικούς ρύπους.

Δυνητικά τοξικές ουσίες αιωρούνται στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) σε επίπεδα που υπερβαίνουν τις μετρήσεις στο μέσο αμερικανικό ή ευρωπαϊκό σπίτι, αποκαλύπτει η πρώτη μελέτη του είδους της.

Ερευνητές εξέτασαν δείγματα της σκόνης που συλλέγεται από τα φίλτρα του συστήματος καθαρισμού και ανακύκλωσης αέρα στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο και ανίχνευσαν οργανικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μιας πληθώρας προϊόντων και υλικών.

«Τα ευρήματά μας έχουν σημασία για τον σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών σταθμών και χώρων διαμονής, όπου ίσως είναι εφικτό να αποκλειστούν πολλές πηγές ρύπων με προσεκτική επιλογή υλικών» δήλωσε ο Στούαρτ Χάραντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ όπου μεταφέρθηκαν τα δείγματα για ανάλυση.

Όπως αναφέρουν οι Χάραντ και οι συνεργάτες του στο Environmental Science and Technology Letters, η σκόνη του ISS περιέχει:

  • Πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες (PBDE)
  • Οργανοφωσφορικούς εστέρες (OPE)
  • Πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH)
  • Yπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS)
  • Eξαβρωμοκυκλοδωδεκάνιο (HBCDD)
  • Βρωμιούχα επιβραδυντικά καύσης (BFR)
  • Πολυχρωμιωμένα διφαινύλια (PCB)

Ορισμένες από τις ενώσεις αυτές έχουν αναγνωριστεί ως «έμμονοι οργανικοί ρύποι» σύμδωνα με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης. Ορισμένοι PAF θεωρούνται καρκινογόνοι, ενώ η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό ορισμένων OPE, επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

«Αν και οι συγκεντρώσεις οργανικών ρύπων στη σκόνη του ISS συχνά υπερβαίνουν τις μέσες τιμές σε σπίτια και άλλους εσωτερικούς χώρους στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, τα επίπεδα των ενώσεων αυτών ήταν γενικά εντός του εύρους που ανιχνεύεται στη Γη» διευκρίνισε ο δρ. Χάραντ.

Πολλοί από τους ρύπους αυτούς εκτιμάται ότι προέρχεται από αντικείμενα που μεταφέρουν μαζί τους οι αστροναύτες από τη Γη, όπως κάμερες, τάμπλετ, ιατρικές συσκευές και ρούχα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα ιονίζουσας ακτινοβολίας που δέχεται ο σταθμός επιταχύνουν τη φθορά των υλικών και πιθανώς διασπούν τα πλαστικά σε μικρο- και νανο-σωματίδια.

Ο αέρας του σταθμού καθαρίζεται και ανακυκλώνεται 8 με 10 φορές την ώρα, είναι όμως άγνωστο αν τα φίλτρα κατακρατούν αυτές τις χημικές ουσίες.

Η ρύπανση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο ISS κατοικείται αδιάκοπα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024