Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ο Σούνακ θα απελαύνει μετανάστες στη Ρουάντα με νομοσχέδιο που «παραβλέπει» τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βρετανία: Ο Σούνακ θα απελαύνει μετανάστες στη Ρουάντα με νομοσχέδιο που «παραβλέπει» τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας χρηματοδοτεί τη Ρουάντα για τις ανάγκες στέγασης των ανθρώπων που θα επιστραγούν στην πατρίδα τους - Παραιτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης

Διαμάχη προκάλεσε σήμερα στη Βρετανία το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ, βάσει του οποίου προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διαστημα πρόγραμμα για την απέλαση μεταναστών της Ρουάντα, αγνοώντας ορισμένους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα με σκοπό να τερματιστεί η «μάστιγα» της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε σήμερα την «σκληρότερη νομοθεσία για τη μετανάστευση που έχει υπάρξει ποτέ» που θα του δίνει επίσης την εξουσία να ακυρώνει τυχόν παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα από την ΕΕ. Η ισχύς του «σκληρού» νομοσχεδίου προβλέπεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη του 2024.

Ο Σούνακ χρηματοδοτεί το κράτος της Ρουάντα για την στέγασή τους

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρουάντα φέρεται να έλαβε σε αντάλλαγμα μια αρχική πληρωμή 140 εκατομμυρίων λιρών με την δέσμευση για παροχή περισσότερων χρημάτων στην Ρουάντα για τη χρηματοδότηση της στέγασης και της φροντίδας των ατόμων που θα απελαθούν.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, με μία περιπαικτική διάθεση αέναντι στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα θα είναι να δοθούν «εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες χωρίς αντάλλαγμα» μετά την υπογραφή μιας συνθήκης απέλασης.

Η απόφαση του Σούνακ για το μεταναστευτικό βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στο κόμμα των Τόρις, αλλά και πολλούς κεντρώους βουλευτές που αντιτίθενται σε αυτή την τακτική. Σε διαμάχη που υπήρξε σημερα μεταξύ τους, ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι οι βουλευτές του θα πρέπει «να ενωθούν ή να πεθάνουν», επιμένοντας ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί το πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης.

Νομοσχέδιο που θα παραβλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρουάντα είναι «ασφαλής», οι υπουργοί πιστεύουν ότι τα δικαστήρια θα αναγκαστούν να απορρίψουν τυχόν εμπόδια στο σχέδιο για τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία από τη χώρα της Αφρικής.

«Ήμουν κατηγορηματικός, δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε την ατελείωτη μάστιγα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Σε εμάς κοστίζει δισεκατομμύρια λίρες και σε αυτούς αθώες ζωές, και γι’ αυτό αναλαμβάνουμε δράση για να το σταματήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα ότι το Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσζι ποιος θα έρθει σε αυτή τη χώρα, όχι οι εγκληματικές συμμορίες.

«Μέσω αυτού του νέου, έκτακτου νομοσχεδίου-«ορόσημο», θα ελέγξουμε τα σύνορά μας, θα αποτρέψουμε τους ανθρώπους που κάνουν επικίνδυνα ταξίδια στο κανάλι (στενό της Μάγχης) και θα τερματίσουμε τις νομικές υποθέσεις παράνομης μετανάστευση που γεμίζουν τα δικαστήρια μας. Επιπλέον, θα αφαιρέσουμε από το νομοσχέδιο τμήματα του νόμου που αφορού στα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά στην περίπτωση της Ρουάντα, για να διασφαλίσουμε ότι το σχέδιό μας δεν μπορεί να σταματήσει».

Παραιτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ παραιτήθηκε σήμερα μετά τη δημοσίευση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου έκτακτης ανάγκης με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα απέλασης μεταναστών της Ρουάντα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Όταν ένας βουλευτής στο κοινοβούλιο του ζήτησε να επιβεβαιώσει την παραίτηση του Τζένρικ, ο Κλέβερλι είπε: «Αυτό έχει επιβεβαιωθεί».

Η παραίτηση του Τζένρικ μετά τη δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης για να σταλούν μετανάστες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος καλείται να είναι ακόμη πιο σκληρός στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, με κίνδυνο να αποκλειστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024