Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ναυτιλία: Μπαράζ επιθέσεων σε εμπορικά πλοία

Ναυτιλία: Μπαράζ επιθέσεων σε εμπορικά πλοία

Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, αντάρτες Χούθι, κλιμακώνουν τις απειλές

Μυρίζει μπαρούτι στην Ερυθρά Θάλασσα ανοικτά των ακτών της Υεμένης καθώς οι αντάρτες Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις και τις απειλές κατά εμπορικών πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Κυριακή από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ σε διάστημα μόλις επτά ωρών καταγράφηκε σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία και ένα πολεμικό των ΗΠΑ…

Η εικόνα είναι κάπως συγκεχυμένη καθώς επιθέσεις δέχθηκαν τρία εμπορικά πλοία, όμως εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε επιθέσεις σε δύο πλοία τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ. Ομως, όπως σημειώνει η Lloyd’s List, μόνο ένα από τα τρία πλοία φαίνεται να έχει τέτοιες διασυνδέσεις. Επίσης και από ένα ακόμη πλοίο αναφέρθηκαν εκρήξεις κοντά του.

Ενα από τα πλοία που χτυπήθηκαν ήταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Number 9», μεταφορικής ικανότητας 4.250 teu, με σημαία Παναμά, το οποίο διαχειρίζεται η Overseas Orient Container Line (OOCL), μητρική εταιρεία της οποίας είναι ο κρατικά ελεγχόμενος ναυτιλιακός κολοσσός της Κίνας, η COSCO.

Το πλοίο, κατασκευής 2007, χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος 63 μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα, στην Υεμένη, και πήρε νερά. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το splash247.com, οι δυνάμεις των Χούθι απείλησαν με δεύτερο χτύπημα το πλοίο, εκτός εάν αυτό άλλαζε πορεία προς τις ακτές της Υεμένης. Ο καπετάνιος απάντησε ότι η αλλαγή πορείας ήταν αδύνατη καθώς η μηχανή ήταν εκτός λειτουργίας. Το πλοίο βρισκόταν σε ταξίδι από τη Σιγκαπούρη προς την Ευρώπη τη στιγμή της επίθεσης.

Η επίθεση αυτή φέρνει την Κίνα πιο κοντά στην περιοχή της σύγκρουσης, εκτιμούν οι αναλυτές, δεδομένης της ιδιοκτησίας της OOCL.

Με πυραύλους

Επίθεση με πυραύλους δέχθηκε και το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «Unity Explorer», με σημαία Μπαχαμών. Το πλοίο δέχθηκε την επίθεση ενώ διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση προς νότο περίπου 34,5 μέτρα δυτικά – βορειοδυτικά της Μότσα της Υεμένης.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Ambrey, το φορτηγό πλοίο προσέγγισαν τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Το ένα εξερράγη περίπου 30 μέτρα πάνω από το πλοίο και το δεύτερο εξερράγη μόλις ένα μέτρο μπροστά από το φορτηγό πλοίο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και το πλοίο δεν υπέστη ζημιές.

Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του επιτιθέμενου χύδην φορτηγού συνδέεται με τον Dan David Ungar, βρετανό υπήκοο. Σε άλλο σημείο, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό σημαία Παναμά, ιαπωνικής ιδιοκτησίας, το «Aom Sophie II», παρουσίασε έντονες δονήσεις από μια έκρηξη σε κοντινή απόσταση και φέρεται ότι χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Ανησυχία προκάλεσαν επίσης οι αναφορές από το «C. Genuine», ένα VLCC υπό σημαία Λιβερίας, ιδιοκτησίας Νότιας Κορέας, ηλικίας ενός έτους, το πλήρωμα του οποίου ανέφερε μια έκρηξη στον αέρα πάνω από το πλοίο στην πρύμνη περίπου 10 μίλια ανοικτά της Tαΐζ, στην Υεμένη. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό

Τέλος, γύρω στο μεσημέρι προχθές, ώρα Υεμένης, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney», ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, ενεπλάκη και κατέρριψε ένα UAV που εκτοξεύθηκε από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατευθυνόταν προς το αμερικανικό πλοίο.

Ο εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, Yahya Sare’e, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των ανταρτών στρέφονταν κατά δύο πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ και διέρχονται από το Bab al-Mandab, τα οποία προσδιόρισε ως «Unity Explorer» και «Number 9». Ο Sare’e δεν έκανε καμία αναφορά σε επίθεση κατά άλλων πλοίων.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία εποπτεύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και σε τμήματα της Ασίας, δήλωσε ότι οι επιθέσεις σε δύο φορτηγά πλοία και ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποτελούν «άμεση απειλή για το διεθνές εμπόριο και τη θαλάσσια ασφάλεια» και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή μελών του πληρώματος από πολλές χώρες.

«Εχουμε επίσης κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις, ενώ εξαπολύονται από τους Χούτι στην Υεμένη, επιτρέπονται πλήρως από το Ιράν», ανέφερε η διοίκηση με έδρα το Μπαχρέιν στο X, πρώην Twitter.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024