Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η πειρατεία των Χούθι σε ισραηλινό πλοίο τεστάρει τα όρια των ΗΠΑ;

Πώς η πειρατεία των Χούθι σε ισραηλινό πλοίο τεστάρει τα όρια των ΗΠΑ;

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται να συσκεφθούν με τους συμμάχους τους για να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατέλαβαν την Κυριακή ένα φορτηγό-πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, παίρνοντας 25 μέλη του πληρώματος ως ομήρους, σε μια προφανή προσπάθεια κλιμάκωσης κατά του Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν το Galaxy Leader, το οποίο η ομάδα χαρακτήρισε ισραηλινό πλοίο, λέγοντας ότι το έφεραν πίσω στην Υεμένη.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξε ένοπλους μαχητές να ανεβαίνουν στο κατάστρωμα μέσω ελικοπτέρου και να εισβάλλουν στη γέφυρα του πλοίου. Η ομάδα δήλωσε ότι οι δυνάμεις της «θα αντιμετωπίσουν το πλήρωμα του πλοίου σύμφωνα με τις διδασκαλίες και τις αξίες της ισλαμικής θρησκείας».

Το πλοίο φέρεται να συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία

Η στιγμή που μαχητές των Χούθι βρίσκονται επάνω στο κατάστρωμα του πλοίου

Ο στρατός του Ισραήλ χαρακτήρισε την πειρατεία ως «σοβαρό γεγονός», αλλά αρνήθηκε ότι το Galaxy Leader ήταν ισραηλινό πλοίο και δήλωσε ότι δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους Χούθι ότι κατέλαβαν το πλοίο «με την καθοδήγηση του Ιράν» – μια κατηγορία που ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε τη Δευτέρα. Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το πλοίο ήταν βρετανικής ιδιοκτησίας και ότι το διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία.

Το Galaxy Leader αναφέρεται ως ιδιοκτησία της Ray Car Carriers, μιας εταιρείας με έδρα τη Νήσο Μαν που συνδέεται με τον ισραηλινό επιχειρηματία Abraham «Rami» Ungar. Τουλάχιστον δύο άλλα φορτηγά-πλοία που ανήκουν στην Ray είχαν πληγεί από προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις το 2021 στα ύδατα του Κόλπου, σύμφωνα με άρθρο του Al Monitor.

Ο Ungar, επιφανής ισραηλινός δισεκατομμυριούχος και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Ehud Olmert, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του τελευταίου περιστατικού όταν του ζητήθηκε.

Η σημασία της πράξης

Η επίθεση σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης, καθώς οι Χούθι έχουν αναλάβει εξέχοντα ρόλο μεταξύ των διαφόρων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπολύοντας προκλητικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε απάντηση στον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων.

Η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για προηγούμενες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι μαχητές της Υεμένης καταλαμβάνουν τον έλεγχο εμπορικού πλοίου μετά από εισβολή με ελικόπτερο.

Οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, το 2015 και έκτοτε έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, παρά τη στρατιωτική εκστρατεία του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, για να ανακόψει τα κέρδη τους.

Στρατιωτικό ελικόπτερο των Χούθι πετά επάνω από το Galaxy Leader

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η ομάδα συνέχισε να λαμβάνει όπλα από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη.

Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι Χούθι υποστήριξαν πως εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς το Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Οι επιθέσεις σηματοδότησαν τα πρώτα ξένα πυραυλικά πυρά που στόχευαν το Ισραήλ από τότε που ο στρατός του Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν εκτόξευσε πυραύλους SCUD προς το εβραϊκό κράτος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991.

Ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας απέτρεψαν ένα μεγάλο μπαράζ πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς το Ισραήλ στα τέλη Οκτωβρίου, αποκρούοντας μια προφανή προσπάθεια των Χούθι να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο εν μέσω της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι Χούθι κατέρριψαν έπειτα ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα στις 8 Νοεμβρίου, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συλλέγουν πληροφορίες για λογαριασμό των Ισραηλινών.

«Θα συσκεφθούμε… για τα επόμενα βήματά μας»

Στο Ιράκ και τη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, ότι βρίσκονται πίσω από περισσότερες από 60 απόπειρες επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο βάσεις που χρησιμοποιούνται από τα αμερικανικά στρατεύματα από τις 17 Οκτωβρίου, εν μέσω του αγώνα τους κατά των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις επιθέσεις ως ξεχωριστές από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά παραδέχθηκαν ιδιαιτέρως ότι τρεις γύροι αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών απέτυχαν να αποτρέψουν τη συνεχή ροή πυρών.

«Η κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader από τους μαχητές Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε στο Al-Monitor Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του. Θα συσκεφθούμε με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας στον ΟΗΕ σχετικά με τα κατάλληλα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Sports in

Οι Νικς «πάτησαν» τους Σίξερς με συγκλονιστικό Μπράνσον και 3-1 η σειρά (92-97)

Οι Νιου Γιορκ Νικς έχοντας τρομερή μέρα τον Τζέιλεν Μπράνσον υπέταξαν 97-92 του Σίξερς και θέλουν πλέον μία νίκη για την πρόκρισή τους στον 2ο γύρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024