Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χούθι: Καταρρίψαμε αμερικανικό drone - Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Παλαιστίνιους

Χούθι: Καταρρίψαμε αμερικανικό drone – Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Παλαιστίνιους

Εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ και γι' αυτό το κατέρριψαν.

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι σιίτες αντάρτες, Χούθι που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά και περιοχές στα βόρεια της χώρας και υποστηρίζονται από το Ιράν ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone, MQ9.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ και γι’ αυτό το κατέρριψαν. Παράλληλα στο μήνυμά του υποστηρίζει ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού.

«Οι αντιαεροπορικές μας άμυνες μπόρεσαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό αεροσκάφος MQ9 ενώ εκτελούσε εχθρικές δραστηριότητες παρακολούθησης και κατασκοπείας στον εναέριο χώρο των χωρικών υδάτων της Υεμένης και στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την ισραηλινή οντότητα», αναφέρει αρχικά στο μήνυμα του ο εκπρόσωπος των Χούθι.

«Καταρρίφθηκε, με τη βοήθεια του Θεού, με τα κατάλληλα όπλα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν το νόμιμο δικαίωμά τους να υπερασπιστούν τη χώρα και να αντιμετωπίσουν όλες τις εχθρικές απειλές», προσέθεσε και σημείωσε πως «οι εχθρικές κινήσεις δεν θα αποθαρρύνουν τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης από το να συνεχίσουν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ισραηλινής οντότητας για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επαληθεύσει τον ισχυρισμό

Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ορισμένα από αυτά καταρρίφθηκαν από μέσα του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η σχετικά περιορισμένη ικανότητα της ομάδας καθιστά απίθανη την προοπτική να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μέτωπο στον πόλεμο.

Προς το παρόν οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει το συμβάν και δεν έχουν επαληθεύσει τον ισχυρισμό.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι Χούθι ανήκουν σε μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, του σιιτικού Ισλάμ, στον οποίο εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούθι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων και το 2014 κατέλαβαν με επιτυχία τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το 2011 ο επί τρεις δεκαετίες κυβερνήτης της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, παραιτήθηκε ύστερα από εξέγερση στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης. Μετά την επίτευξη μιας μεταβατικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί τον αντικατέστησε και οι συνομιλίες έθεσαν τις βάσεις για μια συνταγματική συνέλευση και νέες εκλογές.

Οι Χούθι, ωστόσο, απέρριψαν το σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, και οι Χούθι εκτόπισαν την κυβέρνηση του Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου διατηρούν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Το σιιτικό Ιράν βοήθησε τους Χούθι και η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστήριξε την κυβέρνηση. Η βία έχει καταστρέψει τους απλούς κατοίκους της Υεμένης, οι οποίοι λένε ότι μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, της οικονομικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας, η ζωή έχει γίνει σχεδόν αφόρητη.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024