Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντήθηκε με τον γαμπρό του Τραμπ για την σχέση του με τη Χαμάς

ΗΠΑ: Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντήθηκε με τον γαμπρό του Τραμπ για την σχέση του με τη Χαμάς

Ο Τζ. Κούσνερ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, όταν ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων για την συμφιλίωση αραβικών κρατών μεταξύ τους και με το Ισραήλ.

Πηγές με στενή γνώση της συνάντησης δήλωσαν στο Axios ότι οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τη σχέση του Κατάρ με την Παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Axios, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση επιχειρηματιών που οργάνωσαν η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ.

Το ζητούμενο είναι μόλις λήξει ο πόλεμος το Κατάρ να εκδιώξει ή να απελάσει τα μέλη της Χαμάς

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα εστιατόριο στο Μανχάταν, αποκλειστικά για μέλη, και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες της Ντόχα να ανταλλάξει αιχμαλώτους στη Γάζα, καθώς και στη σχέση του Κατάρ με τη Χαμάς.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κρυφά και τα συγχαρητήρια φανερά

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης πίεσης και ελέγχου από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου που αμφισβητούν τις σχέσεις του Κατάρ με τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλ Θάνι τόνισε ότι η εμπλοκή του Κατάρ με τη Χαμάς ξεκίνησε επί του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους το 2006, κάτι που στη συνέχεια υποστήριξαν τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι φέρεται να προσπάθησαν να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επαινέσει επανειλλημμένα τις προσπάθειες της Ντόχα να μεσολαβήσει με τη Χαμάς, όμως φέρονται να σχεδιάζουν να ασκήσουν πίεση στη χώρα για τη σχέση της με τη Χαμάς μετά το τέλος του πολέμου.

Ο εμίρης αλ Θάνι του Κατάρ, κάνει μπίζνες με όλους κίνηση που τον βοηθά σε ρόλο διαμεσολαβητή.

Η ατάκα που απειλεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις Κατάρ-Ισραήλ

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της ισραηλινής Σιν Μπετ υποσχέθηκε να δολοφονήσει ανώτερους ηγέτες της Χαμάς στο Κατάρ και την Τουρκία. Με πρώτη την τουρκική πλευρά να εκδηλώνει την δυσαρέσκειά της και σε μικρότερο βαθμό την οργή της.

Στις 28 Νοεμβρίου, το Axios αποκάλυψε σε δημοσίευμά του ότι υπάρχει ένα κοινό ισραηλινο-καταριανό δωμάτιο καταστάσεων στην έδρα της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ.
Στο δωμάτιο αυτό είχε πρόσβαση και ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς,  ο οποίος φέρεται να βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το δωμάτιο αυτό κατά την περίοδο της ανταλλαγής αιχμαλώτων-κρατουμένων.

Το Σάββατο οι διαπραγματευτές της Μοσάντ αποσύρθηκαν από το Κατάρ μετά το αδιέξοδο στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για εκεχειρία, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της ισραηλινής κατοχής Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ».

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024