Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η ελευθερία περιμένει τους BBB;»

«Η ελευθερία περιμένει τους BBB;»

Ξεκινά σήμερα η ακροαματική διαδικασία με τους Κροάτες να περιμένουν τη λήξη της προφυλάκισης για τους περισσότερους από τους 102 χούλιγκανς που είναι στην ελληνικές φυλακές

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει ατονήσει κάπως το θέμα για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, στην Κροατία όμως είναι ακόμη υψίστης σημασίας. Το ζήτημα είναι στην τελική του ευθεία. Όπως αναφέρουν τα κροατικά μέσα:

«Ενώπιον του δικαστή θα εμφανιστούν τη Δευτέρα οι 102 Bad Blue Boys, που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές εδώ και τέσσερις μήνες. Το αν θα αφεθούν ελεύθεροι, κάτι που θα ζητήσουν οι δικηγόροι, θα γίνει γνωστό μετά τις προγραμματισμένες για τρεις ημέρες ακροάσεις. Σε τέσσερις μήνες υπήρχαν τα πάντα – από το αίτημα στην Κροατία για έκδοση άλλων ΒΒΒ μέχρι τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA

Μήπως ήρθε η ώρα της ελευθερίας; Μετά από τέσσερις μήνες ζωής πίσω από τα συρματοπλέγματα των ελληνικών φυλακών – Κροάτες οπαδοί θα σταθούν ενώπιον τριών Ελλήνων δικαστών σε τρεις ημέρες.

Ο δικηγόρος των οικογενειών των κρατουμένων Κροατών οπαδών, Mario Medak, δήλωσε στο RTL πριν από λίγες ημέρες: «Οι ανακρίσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, όλοι οι Κροάτες πολίτες που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές έχουν προσκληθεί για ακρόαση στην Αθήνα και με την ευκαιρία αυτή για τρεις ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την υπεράσπισή τους».

Σε 21 φυλακές σε όλη την Ελλάδα

Τα 102 μέλη των Bad Blue Boys φυλακίσθηκαν σε 21 φυλακές σε όλη την Ελλάδα  μετά από μάχη μεταξύ Ελλήνων και Κροατών οπαδών στην Αθήνα τον Αύγουστο. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σκοτώθηκε και ένας 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, ο Μιχάλης Κατσούρης . Μέλη της οικογένειας συλληφθέντος ΒΒΒ όπως ο Robert Žigak , που φοβόταν για τη ζωή των παιδιών τους, είπαν σύντομα ΜΜΕ: «Ο γιος μου είπε: Μπαμπά, κοίτα, δεν θα φύγω ζωντανός από εδώ. Με έβαλαν στη φυλακή με τους δολοφόνους της ΑΕΚ. Μου έδειξαν ένα κομμένο κεφάλι, είπαν ότι θα βιαστείς, θα σε σκοτώσουμε».

Τότε υπήρχε ένα πρωτόγνωρο ανθρωποκυνηγητό στην Ελλάδα. Κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, Κροάτες χούλιγκανς ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες χουλίγκανς στην Κροατία. Στο μεταξύ, η εισαγγελία ανέκρινε εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειας του πεσόντος οπαδού. Ο αδερφός του Μιχάλη Κατσούρη μόλις τον Αύγουστο είπε ότι θέλει δικαιοσύνη για τον αδερφό του.

Τα μέσα ενημέρωσης, οι δικηγόροι, οι αρχές στην Κροατία και την Ελλάδα, καθώς και ολόκληρο το κοινό, αναλύουν εδώ και εβδομάδες το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης. Αμέτρητες νέες λεπτομέρειες έβγαιναν στο φως. Αλλά δεν ήταν ακόμα σαφές – τι ακριβώς συνέβη και ποιος είναι ένοχος για τη δολοφονία. Υπήρχαν περισσότερες θεωρίες – από υποψίες για Κροάτες μέχρι το γεγονός ότι ο Μιχάλης μαχαιρώθηκε κατά λάθος από Έλληνα οπαδό. Οι συνομιλίες έγιναν σε διάφορα επίπεδα. Στην Αθήνα βρισκόταν και αντιπροσωπεία της Κροατίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντάνιελ Μάρκιτς δήλωσε ανήσυχος τότε: «Η κατάσταση είναι σχετικά δύσκολη. Δεν είναι μυστικό. Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι σοβαρές. Νομίζω ότι οι πολίτες μας που βρίσκονται στη φυλακή δεν γνωρίζουν καν ποιες είναι οι κατηγορίες, οπότε ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κοινή λύση με τις ελληνικές αρχές».

Στο μεταξύ, 10 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έφτασαν στην Κροατία για εκείνους τους οπαδούς που η Ελλάδα πίστευε ότι κατάφεραν να διαφύγουν. Τελικά όμως κανείς δεν εκδόθηκε στην Αθήνα.

Η εκπρόσωπος των γονέων συλληφθέντος ΒΒΒ, Μαρίνα Κος , τόνισε τον περασμένο μήνα: «Τα αγόρια μας δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε μέλη οργανωμένης εγκληματικής ένωσης, την οποία τώρα βλέπουμε ως κατηγορία εναντίον τους χωρίς στοιχεία. Γι’ αυτό θέλουμε να μάθουμε σε ποια βάση ο πρωθυπουργός, αφού συνομίλησε με τους Έλληνες συναδέλφους του, στέλνει δηλώσεις αισιοδοξίας για την τύχη των αγαπημένων μας προσώπων».

Τα μέλη των BBB κατηγορούνται για έντεκα ποινικά και πλημμεληματικά αδικήματα. Μαζί με τον φόνο, το πιο σοβαρό είναι αυτό της εγκληματικής οργάνωσης. Πολλές κατηγορίες θα μπορούσαν να εκπέσουν ειδικά αφού το DNA έδειξε ότι δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα κανενός από τους κρατούμενους Κροάτες στο μαχαίρι.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς έχει ήδη επικρίνει πολλές φορές την Ελλάδα για την καθυστέρησή της. Πρόσφατα είπε: «Χρειάστηκαν δύο μήνες για να συγκρίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τα οποία έβγαλαν αμέσως όταν φωτογράφιζαν ανθρώπους στα αστυνομικά τμήματα. Χρειάζονται δύο μήνες για αυτό;»

Τώρα το μόνο ερώτημα είναι αν και για τι θα χρεώσουν τους Κροάτες οπαδούς», κατέληξε μεταξύ άλλων η Danas.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024