Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία των τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός για την Ελλάδα τον Νοέμβριο όπως και για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, sτο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο ενώ στο 2,4% για την ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε πτώση και σε μηνιαίο επίπεδο κάτι που δείχνει την τάση αποκλιμάκωσης

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως.

Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι στο 3,8% διαμορφώθηκε  ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής. Αντίστοιχα, στο 2,9% είχε υποχωρήσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Όπως προκύπτει, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε πτώση και σε μηνιαίο επίπεδο (-1,1 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο), κάτι που δείχνει την τάση αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε  χθες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Poitico, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΤτΕ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κινηθεί σε μια χαμηλότερη τροχιά. Η προκαταρκτική εκτίμηση για το 2023 παραμένει στο 4,3%, αλλά φαίνεται πλέον ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε 3,5% το 2024 και σε 2,2% το 2025, αντί 3,8% και 2,3% αντίστοιχα, όπως αναμενόταν στις προηγούμενες προβλέψεις.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρει για τον πληθωρισμό ότι η μείωσή του θα είναι αργή λόγω μισθολογικών πιέσεων, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 4,3% σε μέσα επίπεδα φέτος στο 2,8% το 2024 και περαιτέρω στο 2,4% το 2025. Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού – αναμένεται να μειωθεί από 5,7% φέτος στο 3,2% το 2024 και το 2,5% το 2025. Για τους μισθούς σημειώνει ότι είχαν αυξηθεί 4,3% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος σε ετήσια βάση.

Σε πτώση ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σε ποσοστό χαμηλότερο από το προβλεπόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, καθώς η πτώση στις τιμές της ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτόνωσαν σημαντικά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3%, καταγράφοντας το μικρότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2021.

Η εξέλιξη αυτή, μετά και τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία, ενισχύει την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανό να υποχωρήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αύριο Πέμπτη.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανέφερε ότι η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν χαμηλότερη σε όλες τις κατηγορίες, βοηθώντας το εναρμονισμένο επιτόκιο της ΕΕ να πέσει από 3% τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πολύ μικρότερη πτώση στο 2,7%.

Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν 3,8%, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

«Η πτώση των τιμών της ενέργειας από έτος σε έτος κατά 4,5% είχε ιδιαίτερα επιβραδυντική επίδραση στον ρυθμό πληθωρισμού τον Νοέμβριο του 2023» αναφέρει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι επιβραδύνθηκε στο 5,5% και ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των τροφίμων.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Παρά τα θετικά νέο, θεωρείται απίθανο για την ΕΚΤ να προχωρήσει σύντομα σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής,  ενόψει της τελευταίας της συνεδρίασης για το 2023.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι τόσο υψηλός για πάρα πολύ καιρό. Επιπλέον, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται ευρέως να αυξηθούν και πάλι από τον Δεκέμβριο, καθώς εμφανίζονται οι στατιστικές επιπτώσεις.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που θα είναι διαθέσιμες στις 14 Δεκεμβρίου θα προσφέρουν μια εικόνα για το πόσο γρήγορα —και βιώσιμα— είναι πιθανό ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%. Αυτό θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διαμορφώσουν τα σχέδιά τους για το επόμενο έτος, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων μόλις τον Απρίλιο.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024