Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα... πάνω του ο πληθωρισμός (3,8%) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Στα… πάνω του ο πληθωρισμός (3,8%) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (9,6%), την Τσεχία (9,5%) και τη Ρουμανία (8,3%)

Στο 3,8% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat (3,9% η αρχική μέτρηση, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από την ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 3,4% σε εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 2 μονάδων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται στα όρια του διψήφιου ποσοστού.

Από εκεί και πέρα, στο 2,9% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,6%. Η δεύτερη εκτίμηση επιβεβαιώνει την πρώτη. Συνεπώς, προκύπτει ότι η κατάσταση των τιμών βελτιώνεται σε επίπεδο ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει αναζωπύρωση, η οποία δεν αποκλείεται να έχει κάποια διάρκεια. Ενδεικτικό των μεγάλων ανατιμήσεων -ιδίως στον τομέα των τροφίμων- είναι ότι καταγράφεται αύξηση 26% στα έλαια, 20,5% στα φρούτα, 12,3% στα λαχανικά και 14,3% στους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό και 9,1% στα λοιπά τρόφιμα.

Οι άλλες χώρες

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,6%, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 11,5%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-1,7%), στην Ολλανδία (-1,0%) και στη Δανία (-0,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (9,6%), την Τσεχία (9,5%) και τη Ρουμανία (8,3%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε πέντε.

Τον Οκτώβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,97 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,90 π.μ.) και την ενέργεια. (-1,45 π.μ.).

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024