Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στην Ιαπωνία – Τουλάχιστον ένας νεκρός από το 6μελές πλήρωμα

Συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στην Ιαπωνία – Τουλάχιστον ένας νεκρός από το 6μελές πλήρωμα

Ερωτηματικό η αξιοπιστία των Osprey – Συχνά τα δυστυχήματα

Τουλάχιστον ένα από τα έξι μέλη του πληρώματος του αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους που συνετρίβη στην Ιαπωνία σκοτώθηκε και δύο ακόμα βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή σε «άγνωστη κατάσταση».

«Σήμερα λάβαμε μια πληροφορία στις 14:47 (07:47 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την οποία ένα Osprey των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνετρίβη κοντά στο νησί Γιακουσίμα», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής, διευκρινίζοντας ότι το πλήρωμά του δεν ήταν οκταμελές, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά εξαμελές.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή πρόσθεσε ότι έστειλε σκάφη περιπολίας και αεροσκάφη στην περιοχή στην οποία συνετρίβη το V-22 Osprey, ανοιχτά του νησιού Γιακουσίμα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου άλλο Osprey είχε προσγειωθεί επιτυχώς νωρίτερα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους.

Το χρονικό της συντριβής

A wreck believed to belong to the U.S. military aircraft MV-22 Osprey that crashed into the sea off Yakushima Island, Kagoshima prefecture, western Japan November 29, 2023, in this handout photo taken by Japan Coast Guard airplane and provided by Japan Coast Guard. 10th Regional Coast Guard Headquarters – Japan Coast Guard/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. BEST QUALITY AVAILABLE

Το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν ότι η αριστερή μηχανή του φαινόταν να έχει πάρει φωτιά κατά την κάθοδό του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε ότι το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στις 14:40 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το Osprey αυτό είχε αναχωρήσει από την αμερικανική αεροναυτική βάση του Ιουακούνι, κοντά στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία, για να μεταβεί σε άλλη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα, στο νοτιοδυτικό άκρο του ιαπωνικού αρχιπελάγους.

Σύμφωνα πάντα με το NHK, πρόκειται για Osprey CV-22 που ανήκε σε άλλη αεροπορική βάση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ιαπωνία, αυτή στη Γιοκότα, κοντά στο Τόκιο.

Ερωτηματικό η αξιοπιστία των Osprey – Συχνά τα δυστυχήματα

Τα Osprey είναι προϊόν συνεργασίας της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Boeing και της ειδικής στα ελικόπτερα Bell.

Η αξιοπιστία τους αποτελεί ωστόσο αντικείμενο συζητήσεων εδώ και καιρό λόγω πολλών δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί με αυτό το αεροσκάφος. Η ανάπτυξή τους στην Ιαπωνία ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς επικριτές της δήλωναν ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι επιρρεπή στα ατυχήματα. Ο αμερικανικός στρατός και η Ιαπωνία δηλώνουν ότι είναι ασφαλή.

Στα τέλη Αυγούστου, τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με Osprey στη βόρεια Αυστραλία στη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των αμερικανικών και των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων.

Το 2022, τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν επίσης χάσει τη ζωή τους στη Νορβηγία, όταν το Osprey στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στη διάρκεια ασκήσεων του NATO.

Αεροσκάφος του ίδιου τύπου του αμερικανικού στρατού είχε επίσης συντριβεί στη θάλασσα το 2017 μετά την πρόσκρουσή του στο πίσω μέρος πλοίου στο πλαίσιο αμερικανο-αυστραλιανών στρατιωτικών ασκήσεων, στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Επίσης τον Απρίλιο του 2000, 19 πεζοναύτες είχαν σκοτωθεί όταν Osprey συνετρίβη στην Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν περίπου 54.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία, η πλειονότητα των οποίων στρατοπεδεύει στα νότια νησιά του νομού της Οκινάουα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024