Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έλαβε την τελευταία ίσως λίστα ομήρων

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έλαβε την τελευταία ίσως λίστα ομήρων

To γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ επιβεβαίωσε πως το Ισραήλ έλαβε την λίστα με τους ομήρους που θα ελευθερωθούν αύριο. Τουλάχιστον με τους όρους που τηρήθηκαν αυτές τις ημέρες.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι έλαβε έναν κατάλογο με τα ονόματα των απαχθέντων Ισραηλινών που η Χαμάς και η Ισλαμική Παλαιστινιακή Τζιχάντ αναμένεται να απελευθερώσει αργότερα σήμερα, την έκτη ομάδα ομήρων που απελευθερώνεται στο πλαίσιο της προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι οι οικογένειες όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο έχουν ενημερωθεί, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Τυπικά σήμερα είναι η τελευταία μέρα, όμως η αρχική συμφωνία προέβλεπε οψιόν συνολικά 10 ημερών ανταλλαγών κρατουμένων

Σήμερα είναι η δεύτερη και τελευταία ημέρα της διήμερης παράτασης της εκεχειρίας στη Γάζα. Καθώς η ομάδα που έκανε την πρώτη συμφωνία των τεσσάρων ημερών είναι ήδη σε εκ νέου διαβούλευση, Μοσάντ με CIA και Κατάρ, αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα υπάρξει νέα παράταση και με ποιους όρους.

Η αρχική συμφωνία

Στο πλαίσιο της παύσης των μαχών, η Χαμάς απελευθέρωσε ομήρους που είχαν συλληφθεί από παλαιστινιακές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης επίθεσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και την είσοδο αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να παραταθεί για περισσότερες ημέρες -έως συνολικά 10 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων τεσσάρων- εάν η Χαμάς απελευθερώσει τουλάχιστον 10 επιπλέον ομήρους κάθε ημέρα, με το Ισραήλ να απελευθερώνει περισσότερους κρατούμενους ασφαλείας σε αναλογία τριών κρατουμένων για κάθε όμηρο.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και αντιπρόσωπος της CIA επισκέφθηκε χθες το Κατάρ για συνομιλίες που αφορούσαν μια πιθανή περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας.

Το κορίτσι από το Ισραήλ που πιστεύονταν νεκρό, ευτυχώς στην αγκαλιά του μπαμπά της.

Τελευταία μέρα κατάπαυσης των μαχών, εκτός και αν…

Η Χαμάς και το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσουν περισσότερους ομήρους και αιχμαλώτους σήμερα το απόγευμα και το βράδυ, τελευταία ημέρα της αρχικά τετραήμερης, εν τέλει εξαήμερης εκεχειρίας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει τουλάχιστον 10 ισραηλινούς ομήρους την ημέρα. Αλλά με λιγότερες γυναίκες και παιδιά να παραμένουν σε αιχμαλωσία, αυτό σημαίνει πως η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ να πρέπει να απελευθερώσουν μερικούς ισραηλινούς άνδρες για πρώτη φορά. Ασχέτως αν είναι σε στρατεύσιμη ή μη ηλικία (έως τα 50 στρατεύονται).

Η φωτογραφία από την πέμπτη ημέρα της ανταλλαγής κρατουμένων.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο Κατάρ, το οποίο διαμεσολάβησε στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός.

Την Τρίτη, το Κατάρ φιλοξένησε επικεφαλής της Μοσάντ και της CIA. Η συνάντηση αποσκοπούσε στο να «αξιοποιηθεί η πρόοδος της συμφωνίας για την παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση και να ξεκινήσουν περαιτέρω συζητήσεις για την επόμενη φάση μιας πιθανής συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι παλαιστινιακές οργανώσεις κρατούν ακόμη 8 με 9 αμερικανούς πολίτες, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει «άσσο στο μανίκι» των οργανώσεων, για ακόμα τέσσερις ημέρες ανταλλαγών αιχμαλώτων.

Από την πέμπτη ημέρα της ανταλλαγής κρατουμένων με την απελευθέρωση Παλαιστίνιας φοιτήτριας.

Η σύγχρονη ιστορία έχει δείξει πως οι οργανώσεις ανταλλάσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες με δεκάδες ή ακόμα και χιλιάδες Παλαιστίνιους ομήρους. Γεγονός που μένει να φανεί από την στιγμή που θα απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί άμαχοι.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024