Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός για τη «μυστηριώδη» πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά - Τι λένε τα αμερικάνικα CDC

Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός για τη «μυστηριώδη» πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά – Τι λένε τα αμερικάνικα CDC

Αυξάνονται οι φόβοι για την επιδημία λοιμωδών νοσημάτων του αναπνευστικού που έχει προκαλέσει συρροές κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα.

Ανησυχία σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η έξαρση ασθενειών του αναπνευστικού που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα και ειδικότερα η «μυστηριώδης» πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά, καθώς υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση των νοσημάτων και σε άλλες χώρες και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημιών.

Στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι σε στενή επικοινωνία με τους αξιωματούχους υγείας στην Κίνα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την επιδημία λοιμωδών νοσημάτων του αναπνευστικού που έχει προκαλέσει συρροές κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Ντέιβιντ Ντάιγκ, εκπρόσωπος των CDC, δήλωσε στο Newsweek ότι «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με τους εταίρους του στον τομέα της παγκόσμιας υγείας» σχετικά με την αύξηση των ασθενειών και ότι «βρίσκονται σε επαφή με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές και το γραφείο της χώρας στην Κίνα».

Τα CDC των ΗΠΑ συνεργάζονται με τα αντίστοιχα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Κίνα για πάνω από 30 χρόνια για μια σειρά ασθενειών που κυκλοφορούν στον παγκόσμιο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της φυματίωσης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η Κίνα δεν μοιραζόταν επαρκείς πληροφορίες με τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών, οι οποίες είχαν αναφερθεί σε μέσα ενημέρωσης και στο παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης κρουσμάτων, κάτι για το οποίο είχε επικριθεί στο παρελθόν και ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κοροναϊού.

Περισσότερες πληροφορίες ζήτησε ο ΠΟΥ

Την Πέμπτη, ο ΠΟΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είχε ζητήσει λεπτομερείς επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και εργαστηριακά αποτελέσματα από τις συρροές κρουσμάτων πνευμονίας, αλλά ενημέρωσε ότι δεν είχε λάβει ακόμη απάντηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας είχαν αποδώσει την αύξηση των νοσηλειών και των κρουσμάτων πνευμονίας σε ήδη γνωστές ασθένειες, όπως στη γρίπη και στον COVID-19, και όχι σε κάποιο νέο παθογόνο.

Οι αναπνευστικές ασθένειες τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς το κρύο οδηγεί σε αύξηση της εξάπλωσης των ιών και άλλων λοιμώξεων εξαιτίας των χαμηλότερων επιπέδων ανοσίας. Η Κίνα επίσης πρόσφατα ήρε τους περιορισμούς της για την πανδημία, στους οποίους απέδωσε την αύξηση της κυκλοφορίας των μεταδοτικών ασθενειών.

Η αδιαφάνεια από την πλευρά του Πεκίνου ώθησε ορισμένους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να προβούν σε συγκρίσεις με την πανδημία COVID,

Παιδιά με τους γονείς τους φεύγουν από νοσοκομείο στην Κίνα

Ωστόσο, η αδιαφάνεια από την πλευρά του Πεκίνου ώθησε ορισμένους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να προβούν σε συγκρίσεις με την πανδημία COVID, όταν απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα και την έκταση της επιδημίας και κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε στοιχεία για την αύξηση των θανάτων.

Την επόμενη ημέρα, ο ΠΟΥ εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο στο οποίο ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες, με στοιχεία που έδειχναν ότι οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλονταν σε μυκοπλασματική πνευμονία – μια βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους -, στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, και σε ιούς που ευθύνονται για την εποχική γρίπη.

Η υγειονομική υπηρεσία ανέφερε ότι ορισμένες από τις αυξήσεις εμφανίστηκαν νωρίτερα στη χειμερινή περίοδο από ό,τι συνέβαινε ιστορικά, αλλά αυτό «δεν ήταν κάτι παράξενο δεδομένης της άρσης των περιορισμών του COVID-19, όπως αντίστοιχα συνέβη σε άλλες χώρες».

«Υπήρξαν ταυτόχρονες αυξήσεις σε έναν αριθμό γνωστών αναπνευστικών ασθενειών»

Ο Ντάιγκλ δήλωσε ότι τα CDC συμφώνησαν ότι «οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι υπήρξαν ταυτόχρονες αυξήσεις σε έναν αριθμό γνωστών αναπνευστικών ασθενειών, με αποτέλεσμα την έξαρση των νοσηλειών».

Το CDC δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Newsweek σχετικά με την εξάπλωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, αν έχουν εντοπιστεί συρροές κρουσμάτων πνευμονίας στην Αμερική ή αν εξετάζει το ενδεχόμενο να ελέγχει τους ανθρώπους που ταξιδεύουν από την Κίνα για αναπνευστικές ασθένειες.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024