Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο σπίτι του ο Kill Bill

Στο σπίτι του ο Kill Bill

Ο Βασίλης Σπανούλης στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε θα προσπαθήσει να ζήσει ένα ακόμα όνειρο

Την ώρα που η Εθνική ομάδα μάθαινε τους αντιπάλους της στο Προολυμπιακό τουρνουά, ο ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Σπανούλης καθοδηγούσε το Περιστέρι στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Στο αγαπημένο του ΣΕΦ, εκεί που η φανέλα του με το νούμερο «7» βρίσκεται  στον ουρανό του Φαληρικού σταδίου δίπλα στα λάβαρα που εικονίζουν τα μεγάλα τρόπαια του Ολυμπιακού σε πολλά εκ των οποίων είχε καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση τους ο Βασίλης Σπανούλης.

Σε ένα γήπεδο, δεύτερο σπίτι του, όπου μεγαλούργησε για μια δεκαετία, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε εκεί να επιχειρήσει – ως προπονητής πλέον – να ξορκίσει τον κακό δαίμονα της Εθνικής ομάδας που είναι τα Προολυμπιακά τουρνουά μετρώντας 1/12 προκρίσεις!

Και αυτή στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ το 2008 όταν παρέα με τον Διαμαντίδη, τον  Παπαλουκά, τον Μπουρούση, τον Ζήση, τον Βασιλόπουλο, τον Φώτση, τον Πρίντεζη, τον Γλυνιαδάκη, τον Τσαρτσαρή, τον Σχορτσιανίτη και τον Πελεκάνο οδηγούσαν – για τελευταία φορά μέχρι σήμερα – την Εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την άνετη νίκη (88-63) επί του Πουέρτο Ρίκο στα ημιτελικά. Τελικός (με την Κροατία) δεν έγινε καθώς τότε το Προολυμπιακό ήταν ένα και προκρίνοντας οι τρεις πρώτες ομάδες (η Γερμανία ακολούθησε εμάς και τους Κροάτες στο Πεκίνο).

Αυτή τη φορά το εισιτήριο είναι μόνο ένα και θα το διεκδικήσουν λογικά η Ελλάδα με τη Σλοβενία και την Κροατία που είναι φανερά ανώτερες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αίγυπτο.

Σαφέστατα και δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόκριση και θυμίζουμε ότι στο Τόκιο το 2021 αποκλείστηκαν και οι 4 διοργανώτριες των Προολυμπιακών τουρνουά (Καναδάς, Σερβία, Κροατία, Λιθουανία) και είχαν προκριθεί τέσσερις εκπρόσωποι της Γηραιάς Ηπείρου, οι Τσεχία, Ιταλία, Σλοβενία και Γερμανία.

Αλλά κακά τα ψέματα η ευκαιρία είναι μεγάλη από τη στιγμή μάλιστα που αποφύγαμε εκ του ασφαλούς (αφού και αυτές θα φιλοξενήσουν Προολυμπιακό τουρνουά) Ισπανία και Λετονία.

Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία, Σερβία, Ιαπωνία, Νότιο Σουδάν, πήραν την πρόκριση απευθείας μέσω…Φιλιππίνων, Ινδονησίας και Ιαπωνίας το περασμένο καλοκαίρι για το Παρίσι εκεί όπου θα βρίσκεται και  η καταποντισμένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο (εκτός 16αδας), Γαλλία που ως διοργανώτρια είχε «κλειδώσει» τη συμμετοχή χωρίς κόπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μία φορά μόλις σε δώδεκα προσπάθειες τα έχουμε καταφέρει και αυτό επι ελληνικού εδάφους να περάσουμε από Προολυμπιακό.

Σε όλες τις υπόλοιπες προσπάθειες το αποτέλεσμα ήταν αποτυχημένο για την Ελλάδα. Είτε με την παλιά μορφή (των πολυήμερων τουρνουά) είτε με την καινούργια (των αγώνων-εξπρές με συμμετοχή έξι ομάδων χωρισμένες σε δυο γκρουπ των τριών), η Εθνική απέτυχε να προκριθεί.

Στις δύο ακόμα συμμετοχές μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μέσω…Ελλάδας καθώς το 1996 στην Ατλάντα πήγαμε μέσω Ευρωμπάσκετ της Αθήνας (1995) μπαίνοντας στην τετράδα στον αγώνα που μας έδωσε την διπλή πρόκριση με την Ισπανία στα προημιτελικά. Ενώ το 2004 ήμασταν διοργανωτές.

Το 2008 στο Πεκίνο η Εθνική έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στα ημιτελικά και την είσοδο στη ζώνη των μεταλλίων, αλλά το όνειρο έμεινε στη μέση, καθώς το τελευταίο σουτ του Βασίλη Σπανούλη στο φινάλε του προημιτελικού με την Αργεντινή βρήκε σίδερο και οι Γκαούτσος πέρασαν στην τετράδα.

Ο Kill Bill έχει αφήσει ανοιχτό λογαριασμό.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024