Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ - Γάζα: Έντεκα Ισραηλινοί και 33 Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν την τέταρτη μέρα της εκεχειρίας

Ισραήλ – Γάζα: Έντεκα Ισραηλινοί και 33 Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν την τέταρτη μέρα της εκεχειρίας

Η απόφαση για διήμερη παράταση αποτελεί βήμα για διαρκή και βιώσιμη εκεχειρία, αναφέρει το Κατάρ που ηγείται των διαπραγματεύσεων

Ακόμα έντεκα Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν σήμερα, την τέταρτη μέρα της εκεχειρίας ενώ αναμένεται σύντομα η απελευθέρωση και 33 Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ. Σύμφωνα με την Αίγυπτο ελεύθεροι θα αφεθούν ακόμα έξι Ταϊλανδοί που κρατούνται από τη Χαμάς.

Στους Ισραηλινούς πρώην ομήρους περιλαμβάνονται εννέα παιδιά  και δύο γυναίκες που απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πατέρες των παιδιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ διευκρίνισε ότι οι 11 ισραηλινοί όμηροι έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γαλλική, δύο με γερμανική και έξι με αργεντίνικη.

Από τις ισραηλινές φυλακές απελευθερώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι και 30 έφηβοι. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια οικογενειών των κρατούμενων στην ανατολική Ιερουσαλήμ για να αποτρέψουν τους πανηγυρισμούς.

Τις επόμενες μέρες θα αφεθούν ελεύθεροι είκοσι ακόμα Ισραηλινοί και εξήντα Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με αναφορές έδιωξαν τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί για να καταγράψουν την επανένωση των οικογενειών.

Βίντεο με την εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο σπίτι Παλαιστίνιας κρατούμενης

Τις προηγούμενες ημέρες ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Γκβιρ προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ότι δεν πρέπει να γιορτάσουν την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Είπε ότι αν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Και επειδή τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν αυτές τις απελευθερώσεις, η αστυνομία άρχισε να πηγαίνει σε περισσότερα από αυτά τα σπίτια.

Στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να υποδεχτεί τους Παλαιστίνιους που απελευθερώνονται.

Παράταση της εκεχειρίας

Η σημερινή ανταλλαγή ομήρων κρατουμένων γίνεται στο φόντο της παράτασης της εκεχειρίας για δύο ημέρες. Το Κατάρ που ηγείται των διαπραγματεύσεων είπε ότι αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα αφεθούν ελεύθεροι είκοσι ακόμα Ισραηλινοί και εξήντα Παλαιστίνιοι.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε ότι η παράταση της εκεχειρίας  στη Γάζα σηματοδοτεί μια «ελπιδοφόρα στιγμή» στην οποία η Ντόχα ελπίζει ότι μπορεί να βασιστεί για να αυξήσει τον αριθμό των αιχμαλώτων που απελευθερώνονται και να «προετοιμάσει το έδαφος για μια διαρκή βιώσιμη εκεχειρία».

Η Χαμάς χαρακτήρισε ως καλά νέα την παράταση της εκεχειρίας, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ είπαν ότι είναι ένα θετικό βήμα.

Επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί εκ νέου τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα ζητήσει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων.

Θα συζητήσει ακόμα το μέλλον της Γάζας και την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Οι ΗΠΑ επιμένουν να μην ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στηρίζουν το Ισραήλ στο «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024