Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε άμεσο κίνδυνο η υγροτοπική περιοχή του Ξηριά

Σε άμεσο κίνδυνο η υγροτοπική περιοχή του Ξηριά

Απορρίμματα και άλλα απόβλητα φαίνεται πως «πνίγουν», το οικοσύστημα. Θέμα που ανέδειξε η πρωτοβουλία «save your hood».

Κίνδυνος να υποστεί τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά έχει ο υγρότοπος Ξηριά στις εκβολές του ποταμού Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Όπως αποκαλύπτει η πρωτοβουλία «save your hood», η οποία βρέθηκε στο σημείο και κατέγραψε την κατάσταση, είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα πριν το οικοσύστημα υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά.

Η πρωτοβουλία αυτή των εθελοντών, αναφέρουν πως «η περιοχή εκπέμπει S.O.S, αφού στις εκβολές το φαινόμενο της συγκέντρωσης απορριμμάτων και αποβλήτων έχει επικίνδυνα κλιμακωθεί», όπως άλλωστε διακρίνεται και από τις φωτογραφίες που έστειλε στο in η εθελοντική ομάδα.

«Η υγροτοπική περιοχή του Ξηριά, μια ιδιαίτερα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή, αντιμετωπίζει την χειρότερη πίεση των τελευταίων δεκαετιών!

Ως αποτέλεσμα της διαρρηγμένης χωματερής που αναδείξαμε, αλλά και άλλων απορριμμάτων που καταφθάνουν από παραπόταμο της, από τη λίμνη Κάρλα, χιλιάδες πτηνά και δεκάδες είδη αυτών, επιβιώνουν ανάμεσα σε χιλιάδες απορρίμματα.

Απαιτούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις με μόνο γνώμονα την αποκατάσταση του οικοσυστήματος αυτού, με μηδαμινές αλλοιώσεις του. Οι εθελοντές μας θα είναι εκεί για να βοηθήσουν στη διαδικασία.
Αλλάζουμε τις συνήθειές μας. Η επιβίωση μας εξαρτάται από αυτό» αναφέρει μέλος της ομάδας χαρακτηριστικά,.

Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις καθαρισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι καθαρισμοί εντός της κοίτης και μελετούν την περίπτωση της χωματερής. Στο σημεία μάλιστα βρέθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας.

Σε πρώτη ανάγνωση όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, σχεδιάζεται επιχωμάτωση της και ανέγερση τειχίου 6-8 μέτρων ώστε να αποτρέπει μελλοντικές διαρροές. Ερωτηματικά παραμένουν για το θέμα της χωματερής.

Αναφορικά με τον υγρότοπο, το ηγετικό μέλος της ομάδας «save your hood» Βασίλης Σφακιανόπουλος θα προτείνει η παρέμβαση απορρύπανσης να γίνει ήπια χωρίς μηχανικά μέσα και με την συμμετοχή εθελοντών, διότι η ομάδα ανησυχεί πως αν γίνει χρήση βαρέων μηχανημάτων θα αλλοιωθεί σημαντικά το υγροτοπικό. οικοσύστημα.

*Πηγή φωτογραφιών Vassilis Sfakianopoulos «save your hood».

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024