Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
10.000 οι άφαντοι ποινικοί που είναι εκτός φυλακής - Στα χαρτιά οι περιοριστικοί όροι

10.000 οι άφαντοι ποινικοί που είναι εκτός φυλακής – Στα χαρτιά οι περιοριστικοί όροι

Γιατί καθυστερούν τα εντάλματα σύλληψης - Τι πραγματικά συνέβη με τον «δράκο των Εξαρχείων» και τα εφιαλτικά δεδομένα λόγω των αδυναμιών των κρατικών υπηρεσιών

Σε τουλάχιστον 10.000 υπολογίζονται τα άτομα με ποινικές εμπλοκές που είναι εκτός φυλακών με περιοριστικούς όρους και έχουν… εξαφανιστεί.

Συνολικά, κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. υποχρεούνται να δίνουν το «παρών» περίπου 45.000 κατάδικοι και υπόδικοι, όμως 20%-30% εξ αυτών, κυρίως αλλοδαποί, εξαφανίζονται από προσώπου γης, χωρίς να κινηθεί – ή να γίνει με καθυστέρηση – η κήρυξή τους ως καταζητούμενων.

Σε μηνιαία βάση κάθε αστυνομικό τμήμα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζονται από 200 έως 1.400 ιδιώτες

Αιτία των παραπάνω, σύμφωνα με υπηρεσιακές πηγές, ο «κορεσμός» του συστήματος ελέγχου των περιοριστικών όρων που συνδέεται με την αποδυνάμωση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών κατά 60%-80% αλλά και τη μη επαρκή στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, όπου τα τελευταία χρόνια επίσης υπάρχει συρρίκνωση προσωπικού κατά 40%.

Είναι ενδεικτικό ότι ετησίως η ΕΛ.ΑΣ. διακινεί περίπου 38.000 σχετικά διωκτικά έγγραφα, από τα οποία οι 18.000 στην Αττική και οι 3.500 στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι, η περίπτωση του «δράκου των Εξαρχείων», που είχε παραβιάσει από τον Αύγουστο τους περιοριστικούς όρους για απόπειρα βιασμού αλλά ουδείς τον αναζητούσε, φαίνεται ότι δεν είναι μοναδική αλλά αντιπροσωπευτική μιας προβληματικής κατάστασης, με χιλιάδες ποινικούς να κυκλοφορούν ελεύθεροι και συχνά να επανέρχονται στην εγκληματική δράση, όπως ακριβώς συνέβη και με τον 23χρονο Σύρο.

Ο 23χρονος είχε κατηγορηθεί τον Ιούλιο του 2022 για απόπειρα βιασμού μιας 76χρονης στην πλαζ Αλίμου (είχε από το 2020 άλλες έξι καταδίκες για κλοπές), είχε μείνει έγκλειστος στις φυλακές Γρεβενών και αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρέλευσης του 12μήνου, μέγιστου χρόνου προσωρινής κράτησης για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Οσο για τη δίκη του, δεν είχε καν προσδιοριστεί εντός του παραπάνω διαστήματος λόγω καθυστέρησης της εις βάρος του δικαστικής έρευνας.

Ετσι, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την αποφυλάκισή του, χωρίς να εξεταστεί αν είχε ποτέ εμφανιστεί στο ΚΥΤ Μαλακάσας, το οποίο δήλωνε ως τόπο διαμονής, με τον νεαρό αλλοδαπό να μην εμφανίζεται ποτέ και στο Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού, όπου υποχρεωνόταν να δίνει το «παρών» τρεις φορές τον μήνα.

Λόγω του πλήθους των ατόμων που έχουν περιοριστικούς όρους αλλά και εκείνων που τους παραβιάζουν είναι πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχει ενημέρωση των Εισαγγελιών ανά δύο-τρεις μήνες

Σε ένα γαϊτανάκι παραλείψεων, δεν υπήρξε ούτε άμεση ειδοποίηση της Εισαγγελίας Εφετών για την «εξαφάνισή» του, με αποτέλεσμα να πυκνώσει τις επιθέσεις του μόλις αντελήφθη ότι δεν καταζητείτο.

Οι παραπάνω διαδοχικές παραλείψεις οδήγησαν στην απομάκρυνση του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού (θεωρείται αξιωματικός με σημαντικές επιτυχίες σε εξαρθρώσεις συμμοριών διαρρηκτών κ.ο.κ.), ενώ διετάχθη έρευνα και από τις δικαστικές Αρχές.

Στον απόηχο του περιστατικού αυτού συγκεντρώνονται περαιτέρω στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τα πολλά κενά στο σύστημα καταγραφής των ατόμων που υποχρεούνται να δίνουν το «παρών» σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Οπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε μηνιαία βάση σε κάθε αστυνομικό τμήμα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζονται από 200 έως 1.400 ιδιώτες, με τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας (Ομόνοια, Κυψέλη, Αγιος Παντελεήμονας) να βρίσκονται στα πλέον «φορτωμένα», ενώ 40%-60% των εν λόγω καταδίκων – υποδίκων είναι αλλοδαποί.

Ψεύτικες διευθύνσεις

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «30%-40% των υποχρεουμένων για εμφάνιση δηλώνουν ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας ή αλλάζουν τόπο διαμονής χωρίς να ενημερώσουν την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία.

Λόγω του πλήθους των ατόμων που έχουν περιοριστικούς όρους αλλά και εκείνων που τους παραβιάζουν, είναι πάγια πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχει ενημέρωση των Εισαγγελιών ανά δύο / τρεις μήνες, όχι μόνο λόγω της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών, αλλά και του ενδεχομένου ο ιδιώτης να εμφανιστεί με καθυστέρηση.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον 23χρονο στον Ωρωπό, όπου υπήρξε απόφαση ενημέρωσης των δικαστικών Αρχών στις 21 Νοεμβρίου για αυτόν και άλλους επτά άφαντους αλλοδαπούς».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024