Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι εξόριστοι ποπ σταρ της Ρωσίας σχεδιάζουν τη νέα καριέρα τους - «Θα επιβιώσουμε»

Οι εξόριστοι ποπ σταρ της Ρωσίας σχεδιάζουν τη νέα καριέρα τους – «Θα επιβιώσουμε»

Η Monetochka ήταν μία από τις πιο πολυσυζητημένες ποπ σταρ της Ρωσίας. Τώρα, όπως και άλλοι αντιπολεμικοί καλλιτέχνες που βρίσκονται στην εξορία, πρέπει να επανασχεδιάσει τα βήματά της.

Πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Monetochk (Μονιένοτσκα) πήγαινε καρφωτή για σούπερ σταρ στη Ρωσία.

Είχε κυκλοφορήσει δύο επιτυχημένα άλμπουμ λυρικής ποπ, είχε εξασφαλίσει διαφημιστικές συμφωνίες με εταιρείες όπως η Nike και το Spotify και επρόκειτο να εμφανιστεί και να τραγουδήσει ένα νέο τραγούδι στην εναρκτήρια σκηνή του πρώτου, ρωσικού δράματος του Netflix, μια διασκευή της «Άννα Καρένινα» του Λέοντα Τολστόι.

Αλλά η στρατιωτική δράση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εκτροχίασε τα πάντα.

Το Netflix έβαλε στο ράφι τη σειρά. Οι μεγάλες διαφημιστικές συμφωνίες, οι οποίες κάποτε αποτελούσαν πάνω από το μισό εισόδημα της Μονιένοτσκα, εξαφανίστηκαν. Και, αφού έκανε μια σειρά από αντιπολεμικές δηλώσεις και έφυγε από τη Ρωσία, στιγματίστηκε ως εχθρικός πράκτορας τον Ιανουάριο.

«Για μένα, αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό συναίσθημα, ως καλλιτέχνης και στιχουργός είναι η ελευθερία της έκφρασης»

«Μπορείς να ουρλιάξεις, να φωνάξεις, να ξεσπάσεις»

Ωστόσο, η 25χρονη τραγουδοποιός -η οποία ζει τώρα στη Λιθουανία και είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί στο Melrose Ballroom της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο μιας περιοδείας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη-, δήλωσε ότι η εξορία αφαίρεσε το βάρος της ανησυχίας για το τι λέει και ότι άξιζε το κόστος.

«Μπορείς να ουρλιάξεις, να φωνάξεις, να ξεσπάσεις, να γράψεις όποια τραγούδια ή ποιήματα θέλεις – και αυτό, φυσικά, σημαίνει πολλά για μένα» δήλωσε η Monetochka, ή «Μικρό νόμισμα», το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Liza Gyrdymova. «Για μένα, αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό συναίσθημα, ως καλλιτέχνης και στιχουργός είναι η ελευθερία της έκφρασης».

«Είναι μόνο μία από τις πολλούς Ρώσους μουσικούς σταρ που ξαναχτίζουν την καριέρα τους εκτός της πατρίδας τους, αφού πήραν ηθική θέση ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα που αναγκάζονται να δρουν σε απόσταση από τους περισσότερους θαυμαστές τους και, σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτηρίζονται προδότες από την κυβέρνησή τους, υιοθετούν προγράμματα περιοδειών που ακολουθούν τη νέα γεωγραφία της ρωσικής διασποράς, καθώς προσπαθούν να κρατήσουν την καριέρα τους σε εξέλιξη» γράφει σχετικό άρθρο στους New York Times.

Ακούστε ένα τραγούδι της Monetochk (Μονιένοτσκα) 

«Μπορείς να γράψεις νέες επιτυχίες σε αυτή την κατάσταση;»

Ο Michael Idov, ένας Λετονός-Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης που έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Ρώσους τραγουδιστές και έχει σκηνοθετήσει ένα μουσικό βίντεο για την Monetochka, δήλωσε ότι οι εν λόγω μουσικοί αντιμετωπίζουν αρκετά διλήμματα στο εξωτερικό, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ρώσοι μπορούν ακόμη να προβάλλουν τη μουσική τους στο YouTube και στο Yandex Music, μια ρωσική πλατφόρμα ροής.

«Το βασικό ερώτημα είναι: Μπορείς να γράψεις νέες επιτυχίες σε αυτή την κατάσταση, ή είσαι αυτόματα ένα νοσταλγικό σχήμα, ακόμη και αν η νοσταλγία αφορά το έτος 2021;» είπε.

Υπήρχε επίσης το ερώτημα για το πώς θα δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον. «Αφού έχεις παίξει πέντε φορές σε κάθε νέο ρωσικό θύλακα, τι κάνεις μετά από αυτό;». πρόσθεσε ο Idov. Οι μουσικοί θα μπορούσαν να εισέλθουν σε νέες αγορές μέσω της συνεργασίας με μη Ρώσους καλλιτέχνες, σημείωσε ο Idov, αλλά λίγοι είχαν δοκιμάσει αυτή την προσέγγιση ή είχαν βγάλει νέα μουσική.

Μέχρι στιγμής, τα εκατομμύρια των ρωσόφωνων εκτός Ρωσίας συντηρούν τους καλλιτέχνες. Το περασμένο Σάββατο, σε μια συναυλία της Monetochka στη Ζυρίχη, η αίθουσα ήταν γεμάτη με σχεδόν 700 θαυμαστές, συμπεριλαμβανομένων μεσήλικων ζευγαριών που χοροπηδούσαν μαζί της και νεαρών γυναικών που ούρλιαζαν και έβγαζαν selfies – μερικές από αυτές με τα μαλλιά τους φτιαγμένα με το σήμα κατατεθέν της τραγουδίστριας, τον διπλό κότσο. Όλοι μιλούσαν ρωσικά.

«Το βασικό ερώτημα είναι: Μπορείς να γράψεις νέες επιτυχίες σε αυτή την κατάσταση, ή είσαι αυτόματα ένα νοσταλγικό σχήμα, ακόμη και αν η νοσταλγία αφορά το έτος 2021;»

«Μου χάρισαν τον τίτλο του ξένου πράκτορα»

Στη σκηνή, η Μονιένοτσκα αναγνώρισε ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει. «Για όλα αυτά τα τραγούδια και αυτές τις απόψεις και πεποιθήσεις, φίλοι μου, μου χάρισαν τον τίτλο του ξένου πράκτορα», είπε. Το πλήθος ξέσπασε σε επευφημίες και η τραγουδίστρια ξεκίνησε ένα τραγούδι που επέκρινε τη ρωσική λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Η περιοδεία της, η οποία ξεκίνησε στη Βαρκελώνη τον περασμένο μήνα, αντιμετώπισε υλικοτεχνικές προκλήσεις. Αυτή την εβδομάδα, η Μονένοτσκα αναγκάστηκε να αναβάλει μια συναυλία στο Λονδίνο και να ακυρώσει μια στο Μαϊάμι, επειδή δεν είχε πάρει εγκαίρως βίζες. Και η εύρεση του σωστού μεγέθους και του τύπου των χώρων διεξαγωγής περιελάμβανε κάποιες εικασίες.

Για να διευρύνουν την απήχησή τους, ορισμένοι εξόριστοι καλλιτέχνες, όπως ο Face, ένας Ρώσος ράπερ, έχουν σκεφτεί να αλλάξουν γλώσσα στα αγγλικά. Ωστόσο, μόνο μερικά ρωσικά συγκροτήματα, όπως το κοριτσίστικο συγκρότημα t.A.T.u., έχουν καταφέρει να κάνουν επιτυχία στα αμερικανικά charts.

Η Monetochka, η οποία απέκτησε φήμη εν μέρει λόγω της ποιητικότητας των ανατρεπτικών της στίχων, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να επιτύχει παρόμοιο βάθος έκφρασης σε άλλη γλώσσα εκτός από τη ρωσική. Σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα νέο άλμπουμ την άνοιξη, το οποίο, όπως είπε, θα αντανακλά την οργή και την ανησυχία της για τον πόλεμο, αλλά και τα αισθήματα ελπίδας που ένιωσε από τότε που έγινε μητέρα πέρυσι. Είπε ότι ένιωθε την ανάγκη να αφήσει στους ακροατές και κάτι θετικό.

Tο κοριτσίστικο συγκρότημα t.A.T.u.

Του έλειπε η πατρίδα και ότι ήθελε να επιστρέψει στη Ρωσία

Άλλοι εξόριστοι Ρώσοι αστέρες έχουν απογοητευτεί από τη ζωή στο εξωτερικό. Ο Morgenshtern, ένας δημοφιλής Ρώσος ράπερ που μετακόμισε πέρυσι στο Ντουμπάι και χαρακτηρίστηκε επίσης ξένος πράκτορας, δήλωσε πρόσφατα σε Ρώσο δημοσιογράφο ότι του έλειπε η πατρίδα και ότι ήθελε να επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά φοβόταν πολύ για την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να τον στείλουν στο μέτωπο ως αντίποινα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, δήλωσε αργότερα ότι κανείς δεν θα έδινε στον Μόργκενστερν «εγγυήσεις ότι όλα θα πάνε καλά».

«Ενώ οι Ρώσοι μουσικοί που υποστήριξαν τον πόλεμο και αγκάλιασαν τον πατριωτικό ενθουσιασμό που τον συνόδευε ανταμείφθηκαν με αυξανόμενη δημοτικότητα και πλούτη, οι καλλιτέχνες που έφυγαν ένιωσαν τις οικονομικές επιπτώσεις, ακόμη και αν είχαν ήδη μεγάλο κοινό εκτός της χώρας» συνεχίζει το ρεπορτάζ στους New York Times.

Η Sonya Tayurskaya, μέλος ενός rave συγκροτήματος με το όνομα Little Big, που μετακόμισε στο Λος Άντζελες από τη Ρωσία μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το συγκρότημα έπρεπε να πιάσει το πράγμα «πίσω στην αρχή». Η επανεκκίνηση της καριέρας τους ήταν μια δοκιμασία, δήλωσε ο Ilya Prusikin, ο κύριος συνθέτης των Little Big. «Αυτό που μάθαμε είναι ότι τα χρήματα δεν είναι σημαντικά» είπε.

To rave συγκρότημα με το όνομα Little Big

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό – όχι τα χρήματα, αλλά τα τραγούδια»

Η Monetochka είπε ότι ήξερε ότι τα οικονομικά της θα δοκιμαστούν όταν θα έφευγε από τη Ρωσία. Τώρα περιοδεύει περισσότερο και παίζει σε μικρότερους χώρους από ό,τι εκεί. Είπε ότι σκέφτεται επίσης να κινηθεί πέρα από τη μουσική, να ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις που θα είναι υποτιτλισμένες για τους μη ρωσόφωνους, για να προσπαθήσει να προσεγγίσει νέο κοινό.

Αλλά προς το παρόν, είπε, εξακολουθεί να κερδίζει αρκετά από τις συναυλίες και το streaming για να παράγει νέα μουσική – και αυτό είναι που έχει σημασία.

«Αν εξακολουθείτε να ονειρεύεστε κάποια μεγάλη συναυλία στη Μόσχα, κάποια σόλο εμφάνιση στο Ολυμπιακό στάδιο, τότε θα είναι δύσκολο για εσάς», είπε. «Πρέπει να πάρεις την απόφαση να κατέβεις μερικές βαθμίδες και να αρχίσεις να το χτίζεις ξανά».

«Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να σταθείς στα πόδια σου και να καταλάβεις πώς μπορείς να κερδίσεις χρήματα» πρόσθεσε. «Όλοι όσοι γνωρίζω μετά από αυτή τη μετακίνηση αισθάνονται ένα κύμα έμπνευσης. Και πάλι, αυτό είναι το πιο σημαντικό – όχι τα χρήματα, αλλά τα τραγούδια».

«Αν εξακολουθείτε να ονειρεύεστε κάποια μεγάλη συναυλία στη Μόσχα, κάποια σόλο εμφάνιση στο Ολυμπιακό στάδιο, τότε θα είναι δύσκολο για εσάς»

Ο Morgenshtern, o δημοφιλής Ρώσος ράπερ

«Θα επιβιώσουμε»

Με τους νέους, τεχνολογικά ενημερωμένους μουσικούς ακροατές στη Ρωσία να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την κυβερνητική λογοκρισία, η Monetochka δήλωσε ότι δεν περίμενε ποτέ ότι θα έχανε πλήρως την πρόσβαση στους θαυμαστές της στη Ρωσία. Η αντιπολεμική της στάση είχε επίσης αποκτήσει νέους οπαδούς στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και σχεδόν δύο εκατομμυρίων οπαδών της στο TikTok.

Αλλά ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η Μονιένοτσκα είχε αντιμετωπίσει πολιτικές πιέσεις. Αφού κυκλοφόρησε ένα βίντεο υπέρ των δικαιωμάτων του L.G.B.T.Q., η ρωσική κρατική τηλεόραση την κυνήγησε, όπως είπε, και οι αρχές κάλεσαν τα μουσικά φεστιβάλ για να την απομακρύνουν από τα lineups. Είπε ότι είχε καταλήξει να αποτινάξει με χιούμορ το γεγονός ότι η Ρωσία την είχε στιγματίσει ως προδότρια και «να αποδεχτεί ότι οι άνθρωποι αγαπούν να μισούν κάποιον, το έχουν πραγματικά ανάγκη – και όταν το κράτος το ενθαρρύνει αυτό, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη».

Προς το τέλος της συναυλίας της στη Ζυρίχη, η Μονιετότσκα προσπάθησε να μεταδώσει λίγο από αυτό το ανθεκτικό πνεύμα, καθώς ετοιμαζόταν να παίξει το τραγούδι της για το 2020, το «Will Survive», έναν ύμνο που πολλοί από τους θαυμαστές της υιοθέτησαν εν μέσω του πολέμου.

«Όλη αυτή η ανοησία, όλη αυτή η κακία και η βρωμιά», είπε στο κοινό. «Θα επιβιώσουμε».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024