Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ταινία «Mrs. Doubtfire» γίνεται 30 ετών - «Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς υπέφερε πίσω από τις κάμερες»

Η ταινία «Mrs. Doubtfire» γίνεται 30 ετών – «Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς υπέφερε πίσω από τις κάμερες»

Ο Κρις Κολόμπους, σκηνοθέτης της ταινίας, θυμάται σε συνέντευξή του τον «μετρ του αυτοσχεδιασμού» και σκοπεύει να αποτίσει φόρο τιμής στην ταινία και τον ηθοποιό με ένα ντοκιμαντέρ.

«Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο και μαγικό στον τρόπο που δούλευε και νομίζω ότι θα ήταν διασκεδαστικό να εμβαθύνουμε σε αυτό» λέει ο σκηνοθέτης, Κρις Κολόμπους.

Ο κωμικός και ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς χάρισε γέλιο και δάκρυα σε μια ολόκληρη γενιά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Η ταινία Mrs. Doubtfire (1993), στην οποία υποδύθηκε τον ρόλο μιας αυστηρής αλλά στοργικής οικονόμου, αποτέλεσε αναμφίβολα μια τεράστια επιτυχία που ξεπέρασε τα παγκόσμια σύνορα. Ο Γουίλιαμς έπαιξε τον ρόλο, παρά τις αντιξοότητες και τους εθισμούς που μάστιζαν τη ζωή του εκείνη την εποχή, αφήνοντας στην άκρη το επινοημένο σενάριο, γινόμενος μετρ του αυτοσχεδιασμού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, η οποία απέφερε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ. Τη χρονιά της προβολής της ξεπεράστηκε μόνο από το Jurassic Park (1 δισεκατομμύριο ευρώ).

Αυτό εξήγησε ο σκηνοθέτης της, επίσης δηλωμένος θαυμαστής του Αμερικανού ηθοποιού, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το ντεμπούτο της Mrs Doubtfire στη μεγάλη οθόνη: «Μου πήρε τρεις μήνες για να γράψω το σενάριο. Το έστειλα στον Ρόμπιν και είπε ότι του άρεσε πολύ». Μετά την αυτοκτονία του Γουίλιαμς το 2014, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Business Insider, ο Κρις Κολόμπους αποκαλύπτει λεπτομέρειες που είχαν θαφτεί πριν από 30 χρόνια.

«Δεν μπορέσαμε ποτέ να γυρίσουμε δύο συνεχόμενες ημέρες τον Ρόμπιν ως κυρία Doubtfire. Ήταν μια τιμωρητική μέρα γι’ αυτόν, οπότε πάντα την επόμενη μέρα τον γυρίζαμε ως Ντάνιελ (τον πατέρα)»

Photo: YouTube

Δείτε το βίντεο στο Instagram 

Ο Γουίλιαμς ήταν στην πιο αχαλίνωτη δημιουργικότητά του

«Τεσσεράμισι ώρες, ίσως και πέντε», ήταν ο χρόνος στον οποίο, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς χρειαζόταν για προετοιμασία για να υποδυθεί την κυρία Doubtfire, έναν χαρακτήρα για τον οποίο η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ. Ο ηθοποιός δεν αισθανόταν άνετα να υποδυθεί τον ρόλο του: Έναν πατέρα που μεταμφιέζεται σε γυναίκα οικονόμο προκειμένου να περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του μετά από ένα πικρό διαζύγιο. Για τον ίδιο, αποτελούσε πρόκληση.

«Δεν μπορέσαμε ποτέ να γυρίσουμε δύο συνεχόμενες ημέρες τον Ρόμπιν ως κυρία Doubtfire. Ήταν μια τιμωρητική μέρα γι’ αυτόν, οπότε πάντα την επόμενη μέρα τον γυρίζαμε ως Ντάνιελ (τον πατέρα)», αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης της ταινίας τρεις δεκαετίες μετά την προβολή της.

Ανάμεσα στα γέλια και τις στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό πολλών, ο Κολόμβος περιγράφει την πρόκληση του να κρατήσει ηθοποιούς όπως ο Πιρς Μπρόσναν και η Σάλι Φιλντ -που έπαιξαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία- να μην ξεφύγουν από το σενάριο των χαρακτήρων τους, ενώ ο Γουίλιαμς ήταν στην πιο αχαλίνωτη δημιουργικότητά του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η αστείρευτη ενέργειά του δημιουργούσε ακόμη και καταστάσεις όπου ο επόπτης του σεναρίου δεν μπορούσε να ακολουθήσει, με αποτέλεσμα να γίνονται ανεπανάληπτες και αυθόρμητες λήψεις. «Κανείς μας δεν ήξερε τι θα έλεγε όταν ξεκινούσε και έτσι είχα πάντα μια κάμερα στους άλλους ηθοποιούς για να καταγράψω τις αντιδράσεις τους». Οι περισσότερες από τις σκηνές της ταινίας, και συγκεκριμένα όλες εκείνες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Γουίλιαμς, ήταν αποτέλεσμα απίστευτου αυτοσχεδιασμού του Αμερικανού κωμικού. «Αν ήταν σήμερα, δεν θα τελειώναμε ποτέ. Αλλά τότε, γυρίζαμε φιλμ, οπότε μόλις τελείωνε το φιλμ στην κάμερα, λέγαμε στον Ρόμπιν: «Τελείωσε το φιλμ». Αυτό συνέβη αρκετές φορές» θυμάται ο Κολόμπους.

«Έι, αφεντικό, ο τρόπος που μου αρέσει να δουλεύω, αν είσαι έτοιμος, είναι να σου δώσω τρεις ή τέσσερις σεναριακές λήψεις και μετά ας παίξουμε»

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Mrs. Doubtfire» 

Η ικανότητα του Γουίλιαμς να κάνει τους ανθρώπους να γελούν και να κλαίνε ταυτόχρονα

«Έι, αφεντικό, ο τρόπος που μου αρέσει να δουλεύω, αν είσαι έτοιμος, είναι να σου δώσω τρεις ή τέσσερις σεναριακές λήψεις και μετά ας παίξουμε». Αυτή ήταν η πρώτη προειδοποίηση του ηθοποιού προς τον σκηνοθέτη της ταινίας Mrs. Doubtfire. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν μια σημαντική φιγούρα στη ζωή του Κρις Κολόμβου, και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα. Όχι μόνο επειδή ήταν υπεύθυνος για τη μετακόμισή του στο Σαν Φρανσίσκο -ο ηθοποιός δεν ήθελε να κάνει γυρίσματα οπουδήποτε αλλού- αλλά λόγω της ικανότητάς του να κάνει τους ανθρώπους να γελούν και να κλαίνε ταυτόχρονα. «Ο Γουίλιαμς ήθελε η ταινία να γυριστεί εκεί, επειδή ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο με τη σύζυγό του, Μάρσα, και τα παιδιά τους. Χάρη σε αυτόν ερωτεύτηκα την πόλη που έγινε το σπίτι μου», εξηγεί.

Ο σκηνοθέτης θυμήθηκε επίσης μερικές εμβληματικές σκηνές που έκαναν την ταινία ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, στα μάτια πολλών. Αλλά πάνω απ’ όλα, την έμφυτη ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει: «Ολόκληρη η σεκάνς του εστιατορίου ήταν καταπληκτική. Όταν ο Ρόμπιν που υποδύεται την κυρία Doubtfire χάνει τα δόντια του στο ποτό του, μπορείτε να δείτε τη χαρά στο πρόσωπο του Ρόμπιν, σχεδόν χαμογελάει στον εαυτό του που το σκέφτηκε αυτό». Δεδομένης της επιτυχίας της πρεμιέρας της Mrs. Doubtfire, η ίδια ομάδα παραγωγής εργάζεται αυτή τη στιγμή για να τιμήσει τον Γουίλιμας και τον ρόλο του στην ταινία, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα. «Υπάρχουν περίπου 972 κουτιά με υλικό σε μια αποθήκη κάπου στην Καλιφόρνια. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο και μαγικό στη δουλειά του και νομίζω ότι θα είχε πλάκα να εμβαθύνουμε σε αυτό».

«Όσο φωτεινός και αν ήταν στην κάμερα – πήγαινα να τον επισκεφτώ στο τροχόσπιτό του για να του μιλήσω – ήταν οδυνηρό γι’ αυτόν. Ήταν πραγματικά οδυνηρό γι’ αυτόν. Δεν το έκρυβε. Μου μίλησε για τον εθισμό του»

Photo: YouTube

«Αφεντικό, πρέπει να φοράω τόσο πολύ το κοστούμι αυτή τη φορά;»

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης για τη δημιουργία μιας συνέχειας, η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου spin-off παραλίγο να υλοποιηθεί- λίγο πριν ο ηθοποιός αφαιρέσει τη ζωή του εκείνη τη μοιραία ημέρα, στις 11 Αυγούστου 2014, στο σπίτι του στο Paradise Bay της Καλιφόρνια. «Το μόνο σχόλιο του Ρόμπιν ήταν: «Αφεντικό, πρέπει να φοράω τόσο πολύ το κοστούμι αυτή τη φορά;». Ήταν σωματικά απαιτητικό για τον Ρόμπιν, νομίζω ότι ήταν σαν να έτρεχε μαραθώνιο κάθε μέρα που φορούσε το κοστούμι Doubtfire», εξηγεί.

Μετά από μια σύντομη συνάντηση στο σπίτι του ηθοποιού και με μια απλή χειραψία, ο Κρις Κολόμπους άρχισε να συντάσσει το σενάριο λίγες ημέρες πριν από το ατυχές τέλος: «Στο ξαναγραμμένο κείμενο, σκεφτήκαμε να μειώσουμε τον χαρακτήρα της Doubtfire. Αλλά μετά ο Ρόμπιν πέθανε, οπότε δεν θα υπάρξει ποτέ συνέχεια της κας Doubtfire». Αν και όχι από τον δημιουργό της, η Mrs. Doubtfire ανέβηκε, πάντως,στη σκηνή ως μιούζικαλ.

«Αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ως ταλέντο είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ κανείς πριν από αυτόν και δεν θα υπάρξει ποτέ κανείς σαν τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Ήταν και είναι μοναδικός στο είδος του», καταλήγει το «αφεντικό» του ηθοποιού.

«Μείνε μακριά από τα ναρκωτικά»

Εκτός από τον σκηνοθέτη, ένας άλλος πρωταγωνιστής της ταινίας Mrs. Doubtfire, που μίλησε αργότερα για την ευφυΐα του Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν ο Μάθιου Λόρενς, ο οποίος υποδύθηκε τον γιο του Ντάνιελ. Ο Λόρενς ήταν μόλις έφηβος στην ταινία, η οποία έδωσε επίσης το ντεμπούτο στη συμπρωταγωνίστριά του Mara Wilson, την αξέχαστη Matilda. Μια μέρα ο Λόρενς πήγε στο καμαρίνι του Ρόμπιν και δεν περίμενε αυτό που του είπε: «Μείνε μακριά από τα ναρκωτικά, ιδίως από την κοκαΐνη. Ήταν σοβαρός και μου είπε: «Ξέρεις… όταν έρχεσαι στο τροχόσπιτό μου και με βλέπεις έτσι;». Και τώρα αγωνίζομαι για το υπόλοιπο της ζωής μου επειδή πέρασα 10 χρόνια κάνοντας κάτι πολύ χαζό κάθε μέρα. Μην το κάνεις αυτό». Έμεινα μακριά από αυτό εξαιτίας του», θυμήθηκε ο Λόρενς σε συνέντευξή του στο περιοδικό People τον Μάρτιο του 2022.

Αυτό το άγνωστο στάδιο για τον Γουίλιαμς, αν και δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατό του, αποκάλυψε τους εσωτερικούς δαίμονες ενός ανθρώπου που ήταν αφοσιωμένος στο να κάνει τον κόσμο να γελάει, αλλά και που έτρεφε τεράστια θλίψη μέσα του. «Όσο φωτεινός και αν ήταν στην κάμερα – πήγαινα να τον επισκεφτώ στο τροχόσπιτό του για να του μιλήσω – ήταν οδυνηρό γι’ αυτόν. Ήταν πραγματικά οδυνηρό γι’ αυτόν. Δεν το έκρυβε. Μου μίλησε για τον εθισμό του» κατέληξε ο ηθοποιός.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024