Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόμπιν Γουίλιαμς: «Το πιο ακαταμάχητα αστείο αλλά και το πιο θλιβερό άτομο που γνώρισα ποτέ»

Ρόμπιν Γουίλιαμς: «Το πιο ακαταμάχητα αστείο αλλά και το πιο θλιβερό άτομο που γνώρισα ποτέ»

Ο ηθοποιός και φίλος του, Σαμ Νιλ, δηλώνει στα νέα απομνημονεύματά του ότι ο Ρόμπιν Γουίλιαμς «ήταν ο πιο μοναχικός άνθρωπος σε έναν μοναχικό πλανήτη» και θυμόμαστε το ντοκιμαντέρ του 2021 για τις τελευταίες ημέρες του σπουδαίου αυτού κωμικού που αυτοκτόνησε στα 63 του, στις11 Αυγούστου του 2014.

Ο Σαμ Νιλ αναφέρθηκε στη φιλία του με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, περιγράφοντάς τον ως τον «πιο μοναχικό άνθρωπο σε έναν μοναχικό πλανήτη».

Στα νέα απομνημονεύματα του Νιλ, «Did I Ever Tell You This?», ο ηθοποιός θυμάται πώς είχαν «υπέροχες κουβέντες» μαζί, ενώ επισκέπτονταν ο ένας το τροχόσπιτο του άλλου στα γυρίσματα της ταινίας «Ο Άνθρωπος των δύο αιώνων» του 1999.

«Μιλούσαμε για αυτό και για εκείνο, μερικές φορές ακόμη και για τη δουλειά που επρόκειτο να κάνουμε» έγραψε ο Νιλ , προσθέτοντας ότι ο Γουίλιαμς ήταν «ακαταμάχητα, εξωφρενικά, ασυγκράτητα, γιγαντιαία αστείος».

Ο Σαμ Νιλ ήταν στενός φίλος του Ρόμπιν Γουίλιαμς / Photo: Wikimedia Commons

Δείτε το ανάλογο βίντεο 

«Ο σκοτεινός χώρος μέσα του»

Ο Νιλ περιγράφει τον εκλιπόντα ηθοποιό ως ταυτόχρονα το «πιο αστείο άτομο» με το οποίο δούλεψε ποτέ και «το πιο θλιβερό άτομο που γνώρισα ποτέ».

Και πρόσθεσε: «Είχε φήμη, ήταν πλούσιος, ο κόσμος τον αγαπούσε, είχε υπέροχα παιδιά – ο κόσμος ήταν το στρείδι του. Κι όμως, τον λυπόμουν περισσότερο απ’ όσο μπορώ να εκφράσω. Ήταν ο πιο μοναχικός άνθρωπος σε έναν μοναχικό πλανήτη».

Ο Νιλ είπε ότι «μπορούσε να αισθανθεί το σκοτεινό χώρο μέσα του» κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, αλλά «μόλις άνοιγε την πόρτα προς το φως, ήταν πάντα έτοιμος».

«Αστεία πράγματα απλά ξεχύνονταν από μέσα του», πρόσθεσε ο Νιλ. «Και όλοι έπεφταν κάτω από τα γέλια, και όταν όλοι έπεφταν κάτω από τα γέλια, μπορούσες να δεις ότι ο Ρόμπιν ήταν ευτυχισμένος».

Ο Γουίλιαμς αυτοκτόνησε σε ηλικία 63 ετών, στις 11 Αυγούστου του 2014. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι έδινε μάχη με την εκφυλιστική ασθένεια, την άνοια με σωμάτια Λούι (dementia with Lewy bodies, DLB).

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ 

Οι τελευταίες ημέρες του Ρόμπιν

Το 2021 ο σκηνοθέτης Τέιλορ Νόργουντ μας ξεναγεί στην αποκαλυπτική ταινία του, «Η ευχή του Ρόμπιν», ένα ντοκιμαντέρ για τις τελευταίες ημέρες του Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Όταν τον Αύγουστο του 2014 έγινε γνωστή η είδηση ότι ο αγαπημένος ηθοποιός και κωμικός Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε, αυτόματα ακολούθησε ένα κύμα δημόσιας θλίψης. Καθώς τα αφιερώματα έπεφταν βροχή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν γεμάτα εικασίες και οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τα γνωστά προβλήματα του Γουίλιαμς με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Συναίνεση δεν υπήρχε πουθενά, επειδή κανείς δεν ήξερε την αλήθεια.

Μήνες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Γουίλιαμς πάλευε με μια εκφυλιστική ασθένεια που ονομάζεται άνοια με σωμάτια Λούι.

Το ντοκιμαντέρ διερεύνησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του αείμνηστου θρύλου, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά όλη τη σπαρακτική αλήθεια με τη συμβολή της συζύγου του, Σούζαν Σνάιντερ, και πολλών φίλων και συναδέλφων.

Ο σκηνοθέτης Τέιλορ Νόργουντ και ο πρόεδρος της εταιρείας Lewy Body Society, καθηγητής Ίαν Τζι ΜακΚιθ, έριξαν επιπλέον φως στις πολλές αποκαλύψεις της θλιβερής ιστορίας.

Με την τρίτη γυναίκα του Σούζαν Σνάιντερ / Photo: YouTube

Οι εικασίες των μέσων ενημέρωσης για ναρκωτικά ή οικονομικά προβλήματα ήταν αναληθείς

Ο 63χρονος είχε μιλήσει ανοιχτά για τους αγώνες του «με το τέρας», οι οποίοι περιλάμβαναν ιστορικό κατάθλιψης καθώς και εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ήταν αναπόφευκτο ότι αυτά τα προβλήματα θα αναφέρονταν ως πιθανές αιτίες του θανάτου του – αλλά αυτό ήταν καθαρή εικασία, λέει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ: «Αυτή η ιδέα, ότι έπαιρνε ναρκωτικά ή ότι ξέμεινε από χρήματα δεν είναι αλήθεια». Η ίδια η ταινία υποστηρίζει ότι ο Γουίλιαμς ήταν νηφάλιος, καθαρός και ερωτευμένος με αυτή την τρίτη σύζυγο, τη Σούζαν Σνάιντερ, την οποία είχε παντρευτεί το 2011.

«Ήταν ξεκαρδιστικά αστείος» / Photo: YouTube

Πέθανε χωρίς να γνωρίζει για την άνοιά του

Ενώ ο Γουίλιαμς μπορούσε να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, δεν γνώριζε ότι έπασχε από το συγκεκριμένο είδος άνοιας. Πριν από τον θάνατό του, είχε διαγνωστεί λανθασμένα με τη νόσο του Πάρκινσον αντ’ αυτού, αλλά συνέχισε να αμφισβητεί την απόφαση με τον νευρολόγο του.

«Ήταν σαν να προσπαθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια να λύσει το παζλ μόνος του» λέει ο Νόργουντ. «Είναι πολύ σημαντικό για τις οικογένειες να λάβουν μια διάγνωση. Είναι σημαντικό να ξέρουν τι συμβαίνει και με τι έχουν να κάνουν», προσθέτει ο καθηγητής ΜακΚιθ, ο οποίος πιστεύει ότι ο Γουίλιαμς έπασχε από μια μορφή άνοιας που οι ειδικοί «συχνά βλέπουν αλλά δεν αναγνωρίζουν».

Οι πάσχοντες εμφανίζουν συνήθως ψευδαισθήσεις, παράνοια, σύγχυση, διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM (παίζουν σωματικά τα όνειρά τους) και πολλά άλλα εκτός αυτού, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς συνέχισε να παίζει παρά τις δυσκολίες στα γυρίσματα / Photo: Wikimedia Commons

Δούλεψε μέσα από την ασθένεια

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς συνέχισε να παίζει παρά τις δυσκολίες στα γυρίσματα. Η «Ευχή του Ρόμπιν» αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δυσκολευόταν να θυμηθεί τις ατάκες του, αλλά συχνά έτρεμε και το αριστερό του χέρι.

Ο Τζον Ρ. Μοντγκόμερι, εκτελεστικός παραγωγός της τηλεοπτικής, κωμικής σειράς «The Crazy Ones», λέει ότι «ξεκινούσε αργά αλλά τελείωνε δυνατά» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Και ο Σουάν Λεβί, ο οποίος σκηνοθέτησε τον Γουίλιαμς και στις τρεις ταινίες «Νύχτα στο Μουσείο», παραδέχεται ότι είδε το ηθικό του Γουίλιαμς να «καταρρέει» καθώς δούλευαν για την τρίτη ταινία: «Είδα έναν τύπο που δεν ήταν ο εαυτός του και πίστευε ότι αυτό ήταν ασυγχώρητο».

«Αυτό που τον ενοχλούσε δεν ήταν ο εγωισμός του» προσθέτει ο Νόργουντ «αλλά ότι δεν μπορούσε να αποδώσει με τον τρόπο που ήθελε».

Ο 63χρονος είχε μιλήσει ανοιχτά για τους αγώνες του «με το τέρας» / Photo: YouTube

Η σύζυγός του συνεχίζει να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη για την κατάσταση του Γουίλιαμς

Η Σούζαν Σνάιντερ Γουίλιαμς, η οποία παντρεύτηκε τον ηθοποιό το 2011, έχει αφοσιωθεί στην ενημέρωση του κόσμου για την ασθένεια του συζύγου της. Έχει γράψει άρθρα σε ιατρικά περιοδικά και ένα βιβλίο, καθώς και συνεργάζεται στενά με τον ΜακΚιθ.

«Αν εξετάσουμε το υλικό των εγκεφαλικών αυτοψιών, εκτιμούμε ότι το 10-15% των ανθρώπων με άνοια έχουν νόσο Lewy Body» λέει. «Μόνο το 5% περίπου των ατόμων με άνοια διαγιγνώσκονται με άνοια Lewy Body, οπότε υποδιαγιγνώσκουμε αρκετά… Τώρα παράγουμε υλικό για να βοηθήσουμε τους γιατρούς να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και να φτάσουν γρηγορότερα στο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να την αναγνωρίζουν νωρίτερα».

*Το ντοκιμαντέρ «Robin’s Wish» κυκλοφορεί σε όλες τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024