Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαγιορκίνης: Δημογραφικό και κλιματική αλλαγή απειλούν το σύστημα υγείας

Μαγιορκίνης: Δημογραφικό και κλιματική αλλαγή απειλούν το σύστημα υγείας

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι θα στηρίζονται από ένα σύστημα που η οικονομία του θα κινείται από λιγότερους νέους, ενώ οι παθήσεις θα αυξάνονται

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβάρυνση που θα φέρουν τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και το δημογραφικό στα συστήματα υγείας, κρούει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το δημογραφικό θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα, επισημαίνει.

Όπως εξηγεί «εκτός από το ότι δεν θα υπάρχει αρκετά νέο προσωπικό να στελεχώσει τα συστήματα υγείας, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, οι οποίοι θα στηρίζονται από ένα σύστημα που η οικονομία του ουσιαστικά θα κινείται όλο και περισσότερο από λιγότερους νέους».

«Η πίεση του συστήματος υγείας θα αυξηθεί καθώς θα αποδυναμώνεται ο παραγωγικός ιστός που μπορεί να το στηρίξει οικονομικά»

Κόσμος περιμένει υπομονετικά να εξυπηρετηθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κατά τη διάρκεια εφημερίας

Όλο αυτό το μείγμα οδηγεί σε μία αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας και αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, που μπορεί να το στηρίξει οικονομικά, σημειώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας στο άμεσο μέλλον είναι η επιδημία του δημογραφικού προβλήματος», προσθέτει, «και θα πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους θα το κάνουμε αυτό πιο αποτελεσματικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απλές λύσεις».

Σε άλλο σημείο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης φέρνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος σε σχέση και με την κλιματική αλλαγή.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν άνοια, ξέρουν να προστατεύονται λιγότερο έναντι της αύξησης της θερμοκρασίας, από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν. Και η άνοια σχετίζεται με την ηλικιακή κατανομή στον πληθυσμό, αλλά και την κλιματική αλλαγή. Άρα αυτοί οι άνθρωποι που σε ένα καύσωνα, για παράδειγμα, δεν ξέρουν να προστατευτούν, θα οδηγούνται πιο μαζικά στα συστήματα υγείας».

Όπως είπε, το ίδιο συμβαίνει σε διάφορες ασθένειες. «Οπότε ένα σύστημα υγείας που ήδη λειτουργεί οριακά, αν αυξηθεί η πίεσή του 10%-20% θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα».

Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με αύξηση αυτοκτονικών διαθέσεων

Είναι ήδη γνωστό, λέει ο κ. Μαγιορκίνης, ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα λοιμώδη νοσήματα, διότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας τα κουνούπια μπορούν πλέον και εξαπλώνονται σε περιοχές που δεν μπορούσαν πριν.

Και τα κουνούπια ως γνωστόν είναι φορείς συγκεκριμένων ασθενειών, όπως είναι ο δάγκειος, ο δυτικός Νείλος κ.λπ.

«Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να αυξάνεται η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, αλλά και ο καρκίνος»

Κατά τα ακραία φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές παράγονται χημικές ουσίες, ενώσεις και μολυντές που σχετίζονται με τον καρκίνο

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται ακόμα και με αύξηση αυτοκτονικών διαθέσεων, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αύξηση ψυχικών, νευρολογικών και χρόνιων νοσημάτων όπως π.χ. οι ασθένειες του πνεύμονα.

«Θα δούμε να αυξάνεται η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, αλλά και ο καρκίνος. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο το φάσμα των ασθενειών που μπορούμε να φανταστούμε».

Σε ερώτηση ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός που γίνονται ολοένα και συχνότερα τα παραπάνω νοσήματα από την αύξηση της θερμοκρασίας, ο καθηγητής απαντά ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στον αέρα επηρεάζονται από τη θερμοκρασία και από την υγρασία, καθώς και η απορροφητικότητά τους.

«Μην ξεχνάμε ότι η αύξηση θερμοκρασίας προκαλεί ακραία φαινόμενα όπως είναι οι μεγάλες πυρκαγιές, όπου εκεί παράγονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ενώσεις και μολυντές, οι οποίοι σχετίζονται με τον καρκίνο».

Να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά

Ερωτώμενος για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τη μοναξιά, την οποία πρόσφατα ο ΠΟΥ χαρακτήρισε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με επιπτώσεις τόσο επικίνδυνες όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:

«Να δώσουμε κίνητρα, ώστε ο κόσμος να έρχεται πιο συχνά σε επαφή και όχι μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων μόνο. Πρέπει να δούμε κοινωνικές δράσεις, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αναπτύσσουν πιο στενούς και πιο πραγματικούς κοινωνικούς δεσμούς. Η μοναξιά είναι μία σιωπηλή επιδημία, την οποία δεν μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε, αλλά η λύση είναι η δικτύωση. Να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η ευκαιρία του Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο (vids)

Ο Τσιτσιπάς μετά από μια δύσκολη περίοδο βρίσκει και πάλι ρυθμό και έχει μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει τον τίτλο και να μπει δυναμικά στη χωμάτινη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024