Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωκοινοβούλιο: Η Κομισιόν απέτυχε να πάρει μέτρα για τα λογισμικά κατασκοπείας

Ευρωκοινοβούλιο: Η Κομισιόν απέτυχε να πάρει μέτρα για τα λογισμικά κατασκοπείας

Το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει πως το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί για να σταματήσει την κατάχρηση «spyware»

Pegasus, Predator είναι μόνο μερικά από τα λογισμικά κατασκοπείας που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν, τόσο την εγχώρια επικαιρότητα, όσο και την παγκόσμια επικαιρότητα, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό ενδείξεων παραβίασης κινητών αξιωματούχων της Κομισιόν και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτό εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα που ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση τους.

Στην ουσία, τα λογισμικά αυτά έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν κρυφά τις δραστηριότητες σε έναν υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του χρήστη. Έχει ως σκοπό τη συλλογή προσωπικών στοιχείων, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς πρόσβασης, ιστορικού περιήγησης και αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Το ψήφισμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με  425 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές, ψήφισμα σχετικά με την έλλειψη νομοθετικής συνέχειας στις προτάσεις, τις οποίες συνέταξαν οι ευρωβουλευτές μετά την ολοκλήρωση του έργου της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη χρήση του Pegasus και άλλων λογισμικών κατασκοπείας.

Παρά το γεγονός ότι το ΕΚ έχει ζητήσει ορισμένες νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικών κατασκοπείας στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σχέδιο για το πώς προτίθεται να αντιδράσει στις απειλές αυτές για τους ανθρώπους και τη δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται στη σύσταση που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει έως το τέλος Νοεμβρίου κατά πόσον η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητά την λήψη μέτρων για το λογισμικό pegasus

Μεγαλώνει ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις

Ακόμη, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τις νέες περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού, μετά την έγκριση των συστάσεων τους, γεγονός που υποδεικνύει πως το πλαίσιο που έχει ψηφιστεί δεν επαρκεί για την πρόληψη της κατάχρησης του λογισμικού.

Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι το Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί κατά της εξόριστης στη Γερμανία δημοσιογράφου Galina Timchenko και ότι οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές έχουν στοχοποιηθεί.

Αναφερόμενοι στις πρόσφατες εξελίξεις στις έρευνες στα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι στην Ελλάδα δύο αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Στην Πολωνία, η εθνική εξεταστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό για πολιτικούς λόγους, ενώ στην Ισπανία η έρευνα ανεστάλη προσωρινά λόγω έλλειψης συνεργασίας από τις ισραηλινές αρχές.

Τέλος, αναφέρει πως η γαλλική εταιρεία Nexa Technologies πούλησε το λογισμικό κατασκοπείας Predator σε καταπιεστικά καθεστώτα (συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Βιετνάμ και της Μαδαγασκάρης), ενώ και στην Ιρλανδία ζητήθηκε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τον ρόλο του ομίλου Intellexa στην πώληση λογισμικού κατασκοπείας.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024