Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Διονυσίου: «Το λαϊκό τραγούδι αυτή η φλόγα που ενώνει πολλές γενιές»

Γιάννης Διονυσίου: «Το λαϊκό τραγούδι αυτή η φλόγα που ενώνει πολλές γενιές»

Η καταγωγή του είναι από την Κύπρο και ασχολείται με τη μουσική από τότε που θυμάται τον εαυτό του.

Δεν υπάρχει περίπτωση να δεις και να ακούσεις τον Γιάννη Διονυσίου και να τον ξεχάσεις. Τόσο η μορφή του που παραπέμπει σε παλιούς ρεμπέτες, όσο και η αυθεντική λαϊκή φωνή του, τον καθιστούν έναν από τους πιο ξεχωριστούς τραγουδιστές της νέας γενιάς. Ένας τραγουδιστής φτιαγμένος με τα παλιά υλικά του σπουδαίου ερμηνευτή.

Αυτές τις μέρες εμφανίζεται κάθε Σάββατο μαζί με την εξαιρετική Ασπασία Στρατηγού σε βραδιές στο Ίλιον plus, που έχει σχεδιάσει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, μαέστρος της καταξιωμένης Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας.

Μαζί με αυτή την τόσο σπουδαία ορχήστρα μουσικών, στήνουν ένα λαϊκό πρόγραμμα, εν πολλοίς βασισμένο στην κοινή τους δισκογραφική δουλειά «Αστικοί μύθοι» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με νέες ερμηνείες σε κλασικά λαϊκά τραγούδια.

Ο Γιάννης Διονυσίου και η Ασπασία Στρατηγού στο Ίλιον Plus

Ο Γιάννης Διονυσίου μας εξηγεί πως προσέγγισε αυτά τα τραγούδια

«Ερμηνεύσαμε τα τραγούδια σεβόμενοι τις πρώτες ερμηνείες στις οποίες αναπόφευκτα χρειάζεται να βασιζόμαστε και να συμβουλευόμαστε, αφού τα εμβληματικά αυτά τραγούδια μπήκαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στα χείλη του κόσμου. Παρόλα αυτά προσπαθήσαμε, και με βάση τη διαφορετική κάθε φορά εκδοχή της ενορχήστρωσης, να δώσουμε και το δικό μας προσωπικό ερμηνευτικό στίγμα. Άλλωστε ποιος ο λόγος να επανηχογραφηθούν τόσο κλασικά λαϊκά τραγούδια αν δεν τα «πειράξεις» και λίγο;

Aλήθεια, τι κάνει αυτά τα τραγούδια τόσο αγαπητά και επίκαιρα ακόμα και σήμερα που τα πάντα έχουν αλλάξει;

«Αυτά τα τραγούδια μιλούν μέσα μας με κάθε τρόπο. Στιχουργικά οι θεματικές τους αγγίζουν όλα τα θέματα της καθημερινότητας με απλοϊκό και άμεσο τρόπο, αλλά και με άδολη ευθύτητα και ποιοτική αγνότητα. Έρωτας, φτώχια, μετανάστευση, κοινωνικές ανισότητες, χαρές. Όλα αυτά ανήκουν στην συλλογικό μας συνειδητό και ασυνείδητο».

Ο Γιάννης Διονυσίου στο ΙΛΙΟΝ Plus

Η συνεργασία με την Εστουδιαντίνα και την Ασπασία Στρατηγού, μοιάζει να πηγάζει από μια συγγένεια που απλά υπάρχει χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις

«Είναι καλλιτέχνες που εκτιμώ πολύ και που είναι τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί τους. Με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη αλλά και με ολόκληρη την ορχήστρα έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές από την γνωριμία μας πριν από τρία χρόνια.

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου είναι μια ορχήστρα που θαυμάζω από μικρός και αισθάνομαι πολύ τυχερός για τη συνεχή συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια. Η Ασπασία είναι μια τραγουδίστρια που θαυμάζω επίσης και που συνεργαζόμαστε και εκτός Εστουδιαντίνας. Εξαιρετική τραγουδίστρια με μεγάλη γκάμα ρεπερτορίου ίσως η αγαπημένη μου τραγουδίστρια της γενιάς μας» .

Το λαϊκό τραγούδι λοιπόν, αυτή η μεγάλη εθνική κληρονομιά, αυτή η φλόγα που παραμένει ζωντανή δεκαετίες και ενώνει πολλές γενιές μαζί, έχει την τιμητική της στα «Λαικά», το ιδιαίτερα συγκινητικό και γλεντζέδικο πρόγραμμα στο Ιλιον plus με επιλογές από σπουδαία «διαμάντια» αυτού του είδους τραγουδιού, που εξέφρασαν μεγάλοι δημιουργοί και σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες (Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Καλδάρας, Παπαϊωάνου, Δερβενιώτης, Άκης Πάνου, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Γ. Λύδια, Π.Πάνου, Κ.Γκρέυ , Π. Γαβαλάς  κ.α).

Πληροφορίες παράστασης

Παίζουν οι μουσικοί: Ανδρέας Κατσιγιάννης (καλλιτεχνική διεύθυνση / σαντούρι), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι / λάφτα / λαούτο), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

Από 18 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 21.30

ΙΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17

Εισιτήριο Ορθίων: 13 €   ( Αφορά μόνο την είσοδο στον χώρο )

Για κράτηση θέσης καθημένου σε τραπέζι και τιμές επικοινωνείτε στα τηλ 2108824383 & 6983600510.

Ώρα Έναρξης: 22:00
Ώρα Προσέλευσης: 21:30

* Προπώληση εισιτηρίων: μέσω more.com by viva

** Πώληση εισιτηρίων θέασης την ίδια μέρα στο ταμείο του καταστήματος .

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024