Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελον Μασκ: Απειλεί με μηνύσεις τους διαφημιζόμενους

Ελον Μασκ: Απειλεί με μηνύσεις τους διαφημιζόμενους

Πολλές εταιρείες αποσύρουν τις καταχωρήσεις τους από την X

Την οργισμένη αντίδραση του Έλον Μασκ προκάλεσε η απόφαση πολλών εταιρειών να αποσύρουν τις καταχωρήσεις τους από την πλατφόρμα Χ, αντιδρώντας στις αντισημιτικές του δηλώσεις.

Ο Μασκ υποστήριξε ότι πολλοί μεγάλοι διαφημιστές είναι «καταπιεστές» της ελευθερίας του λόγου και απείλησε με μηνύσεις. Μάλιστα κάλεσε τους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να εγγραφούν στην έκδοση Premium+ του X, η οποία είπε ότι δεν έχει διαφημίσεις και πρόσθεσε: «Πολλοί από τους μεγαλύτερους διαφημιστές είναι οι μεγαλύτεροι καταπιεστές του δικαιώματός σας στην ελευθερία του λόγου».

Η Apple, η Disney και η IBM ήταν μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που απέσυραν διαφημίσεις από το X μετά από μια αμφιλεγόμενη ανάρτηση από τον Musk που φαινόταν να υποστηρίζει ένα αντισημιτικό μήνυμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ απάντησε σε μια ανάρτηση που επέκρινε «τους δυτικούς εβραϊκούς πληθυσμούς» και είπε ότι οι Εβραίοι προωθούν το «μίσος εναντίον των λευκών»

«Είπατε την πραγματική αλήθεια», έγραψε ο Μασκ απαντώντας.

Η αρχική ανάρτηση υπονοούσε τη θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», η οποία ισχυρίζεται ότι οι μη λευκοί μετανάστες στις δυτικές χώρες αντικαθιστούν τους λευκούς πληθυσμούς. Η θεωρία αναφέρεται συχνά εναντίον των Εβραίων που είναι υπέρ της μετανάστευσης.

Έντονη κριτική

Ο Μασκ έχει αντιμετωπίσει ευρεία κριτική για τα σχόλιά του, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή του Facebook, Ντάστιν Μόσκοβιτς, που τον κάλεσε να παραιτηθεί από τις έξι εταιρείες στις οποίες είναι διευθύνων σύμβουλος.

Εν μέσω της διαμάχης, η μη κερδοσκοπική ομάδα παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Media Matters δημοσίευσε μια αναφορά λέγοντας ότι βρήκε διαφημίσεις από μεγάλες μάρκες δίπλα στο φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο Μασκ είπε το Σάββατο ότι ο Χ θα καταθέσει μήνυση εναντίον του οργανισμού.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του X, Linda Yaccarino, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την πλατφόρμα, λέγοντας την Πέμπτη: «Όσον αφορά αυτήν την πλατφόρμα η Χ είναι εξαιρετικά σαφής στις προσπάθειες  για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων. Δεν υπάρχει θέση για αυτό πουθενά στον κόσμο — είναι άσχημο και λάθος. Τελεία».

«Με το που θα ανοίξει το δικαστήριο τη Δευτέρα, η X Corp θα καταθέσει μια σκληρή αγωγή εναντίον της Media Matters και όλων όσοι συνέπραξαν σε αυτή την απατηλή επίθεση εναντίον της εταιρείας μας», έγραψε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X, χωρίς να κατονομάσει άλλα μέρη.

Πολλές εταιρείες ανέστειλαν τις διαφημίσεις τους τις τελευταίες δύο ημέρες, μεταξύ των οποίων η IBM, η Disney, η Warner Bros Discovery και η Comcast, η Lions Gate Entertainment και η Paramount Global. Το Axios ανέφερε ότι η Apple, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση την αξία της αγοράς, θα κάνει το ίδιο.

«Αυτή την εβδομάδα η Media Matters for America δημοσίευσε μια ιστορία που διαστρεβλώνει εντελώς την πραγματική εμπειρία στο X, σε μια ακόμη προσπάθεια να υπονομεύσει την ελευθερία του λόγου και να παραπλανήσει τους διαφημιστές», ανέφερε ο Μασκ. Κατηγόρησε τη Media Matters ότι δημιούργησε έναν εναλλακτικό λογαριασμό με σκοπό να «παραπληροφορήσει τους διαφημιστές» σχετικά με τις αναρτήσεις τους.

Η Media Matters δήλωσε το Σάββατο ότι ο Μασκ είναι ένας νταής που απειλεί με αδικαιολόγητες αγωγές.

«Ο Μασκ παραδέχτηκε ότι οι επίμαχες διαφημίσεις έτρεχαν μαζί με το φιλοναζιστικό περιεχόμενο που εντοπίσαμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Media Matters, Angelo Carusone. «Αν μας κάνει μήνυση, θα κερδίσουμε», είπε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024