Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οσάμα Μπιν Λάντεν: «Επέστρεψε» μέσω TikTok και μιλάνε όλοι για αυτόν

Οσάμα Μπιν Λάντεν: «Επέστρεψε» μέσω TikTok και μιλάνε όλοι για αυτόν

Μία επιστολή που συνέταξε το 2002 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν με τίτλο «Γράμμα προς την Αμερική», έγινε ξαφνικά viral μέσω του TikTok.

Δεκάδες νεαροί Αμερικανοί δημοσίευσαν βίντεο στο TikTok αυτή την εβδομάδα εκφράζοντας τη συμπάθειά τους προς τον Οσάμα Μπιν Λάντεν -τον διαβόητο τρομοκράτη που ενορχήστρωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου- για μια επιστολή που έγραψε ασκώντας κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησής τους και της υποστήριξής τους στο Ισραήλ.

Η επιστολή, η οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στόχευση και τη δολοφονία Αμερικανών αμάχων, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2002.

Άρχισε να επανακυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο σχετικά με το θέμα είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι την Πέμπτη.

Ήταν ένα πρόσωπο – συνώνυμο του θρησκευτικού φανατισμού και της πλήρους απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής

Πολλά από τα βίντεο, τα οποία υποστήριζαν ορισμένους από τους ισχυρισμούς του Μπιν Λάντεν και παρότρυναν άλλους χρήστες να διαβάσουν την επιστολή, κοινοποιήθηκαν στο ευρύτερο πλαίσιο κριτικής της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ στον συνεχιζόμενο πόλεμό του εναντίον της Χαμάς.

Το TikTok είπε την Πέμπτη ότι τα βίντεο που προωθούν την επιστολή παραβιάζουν τους κανόνες του κατά της «υποστηρίξεως οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας».

Μία επιστολή που συνέταξε το 2002 με τίτλο «Γράμμα προς την Αμερική», έγινε ξαφνικά viral μέσω του TikTok

Να σημειωθεί ότι, πολλοί από τους χρήστες του TikTok γεννήθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η επίθεση ενορχηστρώθηκε από τον Μπιν Λάντεν, τον πρώην αρχηγό της τρομοκρατικής ομάδας Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε σε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ το 2011.

Γράμμα στην Αμερική

Ο σχεδιασμός του TikTok καθιστά δύσκολη την ακριβή μέτρηση του πόσο δημοφιλές ή ευρέως διαδεδομένο είναι ένα συναίσθημα στην πλατφόρμα, αλλά μια αρχική ανασκόπηση του CNN βρήκε μερικές δεκάδες βίντεο που επαινούν ή συμπονούν ανοιχτά τα συναισθήματα που εκφράζονται στην επιστολή, η οποία τιτλοφορείται «Γράμμα στην Αμερική».

Πολλά από τα βίντεο κοινοποιήθηκαν με το hashtag #lettertoamerica. Μέχρι την Πέμπτη, οι προβολές αυτών των βίντεο είχαν ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια, ωστόσο ορισμένα βίντεο προέρχονταν από χρήστες που εξέφραζαν απογοήτευση και αποστροφή για την επιστολή και για το πώς επαινούνταν από άλλους στην πλατφόρμα.

Σε ένα βίντεο που δεν ήταν πλέον διαθέσιμο στην πλατφόρμα και είχε προβληθεί περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια φορές, ένας lifestyle influencer με έδρα τη Νέα Υόρκη παρότρυνε άλλους να διαβάσουν το γράμμα και είπε, «αν το έχετε διαβάσει, ενημερώστε με αν θα πάτε επίσης. μέσα από μια υπαρξιακή κρίση αυτή ακριβώς τη στιγμή, γιατί τα τελευταία 20 λεπτά έχει αλλάξει ολόκληρη η άποψή μου για όλη τη ζωή που πίστεψα και έζησα».

Σε ένα άλλο βίντεο που προβλήθηκε περισσότερες από 100.000 φορές, ένας χρήστης του TikTok που δημοσιεύει τακτικά επικρίσεις για την αμερικανική κυβέρνηση είπε για την επιστολή: «Αν πρόκειται να αποκαλέσουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν τρομοκράτη, το ίδιο είναι και η αμερικανική κυβέρνηση».

O Guardian «κατέβασε» το θέμα με την επιστολή

Η κορυφαία βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία είχε δημοσιεύσει την αρχική επιστολή τον Νοέμβριο του 2002, την αφαίρεσε από την ιστοσελίδα της την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, αφού η επιστολή έγινε viral τις τελευταίες ημέρες.

Οι αναγνώστες της Guardian ένα μήνυμα στην ιστοσελίδα, το οποίο αναφέρει: «Αυτή η σελίδα εμφάνιζε προηγουμένως ένα έγγραφο που περιείχε, σε μετάφραση, το πλήρες κείμενο της «Επιστολής του Οσάμα μπιν Λάντεν προς τον αμερικανικό λαό», όπως αναφέρθηκε στον Observer την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002. Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε εδώ την ίδια ημέρα, αφαιρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023».

Η βρετανική εφημερίδα αφαίρεσε την επιστολή αφού αρκετοί χρήστες του TikTok άρχισαν να κυκλοφορούν την παλιά επιστολή με ένα τμήμα της να υποστηρίζει κάποιες από τις απόψεις του δολοφονημένου τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν. Πολλοί δεν διαφωνούσαν απόλυτα με την αιτιολόγηση του Λάντεν για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στην οποία υποστήριζε ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για την εποχή του ψυχρού πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εποχή του ψυχρού πολέμου παρενέβαινε στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ κατείχε παλαιστινιακά εδάφη και καταπίεζε τον παλαιστινιακό λαό για τόσες πολλές δεκαετίες, υποστήριξε.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024