Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπάφετ: Γιατί πλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του με μετρητά

Μπάφετ: Γιατί πλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του με μετρητά

Ο ρόλος του ταξιδιού του στην Ιαπωνία

Τα μετρητά τα οποία διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του ο Γουόρεν Μπάφετ είναι περισσότερα από ποτέ, επειδή κατασκοπεύει προβλήματα στον ορίζοντα και αγωνίζεται να βρει ευκαιρίες.

Η Berkshire Hathaway του Buffett κατείχε ρεκόρ 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία όπως δολάρια και γραμμάτια του Δημοσίου στις 30 Σεπτεμβρίου. Το εκπληκτικό ποσό αποτελούσε το 15% του ενεργητικού του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων εκείνη την εποχή και ισοδυναμεί με το 20% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας 783 δισεκατομμύρια δολάρια από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Εκανε την περιουσία του επενδύοντας σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και η Kraft Heinz

«Νομίζω ότι βλέπει προβλήματα την επόμενη χρονιά», σχολίασε ο Lee Munson, πρόεδρος και επικεφαλής επενδυτής της Portfolio Wealth Advisors, στο Yahoo Finance την Πέμπτη σχετικά με τη σημασία της συσσώρευσης μετρητών από τον Μπάφετ.

«Καμπανάκι»

Ο Μπάφετ χτύπησε καμπανάκι για την οικονομία των ΗΠΑ τον Μάιο, προειδοποιώντας για ένα «διαφορετικό κλίμα» σε σχέση με τα χαμηλά επιτόκια και τις ελεύθερες κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προέβλεψε ότι οι περισσότερες από τις θυγατρικές της Berkshire θα ανέφεραν μείωση κερδών φέτος.

Ως επενδυτής αξίας, ο Buffett ειδικεύεται στην αγορά μετοχών και επιχειρήσεων με έκπτωση στην πραγματική τους αξία. Δεσμεύτηκε να έχει πάντα ρευστά περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Berkshire για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία δεν θα αποτύχει ποτέ να εκπληρώσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις. Έχοντας άφθονο ρευστό του δίνει επίσης τη δυνατότητα να επιστρατεύει περιουσιακά στοιχεία με μειωμένες τιμές και να κάνει προσοδοφόρες συμφωνίες σε δύσκολες στιγμές, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Όπως γράφει το Business Insider, ο Μπάφετ έκανε την περιουσία του επενδύοντας σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και η Kraft Heinz, αλλά καθώς οι αποτιμήσεις αυξάνονται σταθερά την τελευταία δεκαετία, έπρεπε να επεκτείνει την αναζήτησή του για να βρει συναρπαστικές συμφωνίες. Για παράδειγμα, αποκάλυψε μερίδια 5% σε πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους τον Αύγουστο του 2020 και έχει αυξήσει αυτές τις θέσεις σε σχεδόν 9% από τότε .

Στροφή στην Ιαπωνία

«Ειλικρινά, είναι απλώς δύσκολο να βρεις καλές εταιρείες σε λογική αποτίμηση», είπε ο Munson σχετικά με την πρόκληση του Μπάφετ σήμερα. «Το γεγονός ότι θα πάει στην Ιαπωνία για να βρει πράγματα με ένα PE που είναι λογικό, νομίζω ότι μας λέει πολλά για αυτήν την αγορά».

Ο Μπάφετ και η ομάδα του αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα ότι εξομοίωσαν το τεράστιο μερίδιό τους στη Chevron και αποχώρησαν από μια σειρά από μακροχρόνιες θέσεις το περασμένο τρίμηνο. Ωστόσο, δεν άγγιξαν τις δύο μεγαλύτερες συμμετοχές τους, την Apple και την Bank of America.

Ο Munson είπε ότι η Berkshire επιδιώκει ουσιαστικά μια στρατηγική barbell για την κατοχή μετοχών ανάπτυξης και αξίας. Το μερίδιο Apple του ομίλου είναι παρόμοιο με το να κατέχει τον S&P 500, δεδομένης της μεγάλης επιρροής της μετοχής της Big Tech στον δείκτη αναφοράς, ενώ το στοίχημα της Bank of America είναι ένα φθηνό παιχνίδι αξίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είπε ο Munson. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτοί είναι οι δύο νικητές αυτών των δύο δεικτών».

Πηγή ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024