Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον ΣΥΡΙΖΑ μετράνε νούμερα, ο Τσίπρας προσπαθεί να μην γίνουν κιόλας

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετράνε νούμερα, ο Τσίπρας προσπαθεί να μην γίνουν κιόλας

Εντός, εκτός και επί τα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου που κατέβηκε και ο Στέφανος να δει πώς είναι. Σε λίγο η ευχή καλό Σαββατοκύριακο θα 'ναι βρισιά στην Κουμουνδούρου. Τη Δευτέρα θα ξαναμετρηθούν

Τα παιδιά του Χαρίλαου

Φίλος από τα παλιά θυμήθηκε πως ο Χαρίλαος Φλωράκης, ηγέτης του ΚΚΕ στην ταραγμένη διετία 1989 – 1991, πως τελικώς διέρρηξε τις σχέσεις του με τα «δικά του παιδιά», όταν αυτοί επέλεξαν – επί της ουσίας – τον τότε Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

Οι δυσκολίες του κ. Αλ. Τσίπρα

Κι ο συνειρμός προήλθε από το γεγονός ότι τελικώς η προσπάθεια του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα να αποτρέψει την αποχώρηση της τάσης «6+6» από το κόμμα, φαίνεται πως δεν αποκλείεται να είναι ατελέσφορη. Αυτά είναι τουλάχιστον τα μηνύματα που «εκπέμπονται» από διάφορες πλευρές. Αν και η κάθε ώρα είναι κρίσιμη και η κατάσταση ιδιαίτερα ρευστή….

Το μακρινό 1989

Πάντως να σας υπενθυμίσω ότι το 1989 από το ΚΚΕ αποχώρησαν όχι μόνο σημαντικά στελέχη του κόμματος – πχ ο κ. Νίκος Κοτζιάς – αλλά περί τα 15.000 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Και δύο χρόνια αργότερα η μισή δύναμη του κόμματος που είχε απομείνει, με όλη τη νέα γενιά των επιφανών στελεχών του. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Κι από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν αναμένεται να αποχωρήσουν περισσότερα από 3.000 – 4.000 μέλη. Ετσι για την ιστορία των πρόσφατων διασπάσεων της ελληνικής αριστεράς….

«Τα παιδιά του Τσίπρα»

Πρόκειται για «τα παιδιά του Τσίπρα», που είχαν «καταλάβει» τον έκτο και ιδιαίτερα το έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, που η αλήθεια ξεκινάνε σωστά αλλά στο τέλος της πρότασης κάπως χαλάνε, του προέδρου του κόμματος κ. Στέφανου Κασσελάκη και τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα, δείχνουν να επιμένουν στην έξοδο από την Κουμουνδούρου!

Πιέσεις

Ωστόσο, όπως μου λένε οι ζυμώσεις στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μέχρι αύριο το βράδυ θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη…. Οι πιέσεις που ασκούνται προς τα στελέχη των «6+6» από κάθε πλευρά είναι αφόρητες και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οριακές….

Η «δημογεροντία»

Ηδη, μου λένε, πως κατευναστικό ρόλο έχει αναλάβει και η «δημογεροντία» του κόμματος. Μεταξύ των οποίων είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, στην επιρροή του οποίου ανήκει ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος είναι συνομιλητής της κυρίας Αχτσιόγλου.

Όλα πίσω!

Τα επιχειρήματα και των δύο είναι πως με την αποχώρηση τους αφήνουν τα πάντα στον κ. Κασσελάκη – κόμμα, τίτλο, γραφεία, αλλά και όλες τις υλικές δυνατότητες του κόμματος – και εκκινούν σε μία πορεία προς το άγνωστο! Ενώ αν παραμείνουν τότε – στο ενδεχόμενο εκλογικής αποτυχίας του προέδρου του κόμματος – αυτοί θα αποτελούν τη διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Θετικές απαντήσεις

Φέρεται – έτσι μου λένε – πως οι «δημογέροντες» έλαβαν θετικές απαντήσεις από τα στελέχη των «6+6» για την παραμονή τους στο κόμμα. Δεδομένου όμως ότι η ρευστότητα είναι το βασικό στοιχείο της συγκυρίας, ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τις πιθανές εξελίξεις.

Την Κυριακή!

Κι όλα φυσικά θα κριθούν στη συνδιάσκεψη της τάσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή. Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για «μη απόφαση»! Δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να μετατεθεί η λήψη απόφασης για την αποχώρηση ή την παραμονή για αργότερα. Πόσο; Είναι άγνωστο….

Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος

Ετσι με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι ίσως ο μόνος που φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει και πιθανόν να αποσπάσει και ένα σημαντικό μέρος των μελών και στελεχών του κόμματος ανήκουν στην τάση, ιδιαίτερα από τη νεολαία.

Ο κ. Αλ. Χαρίτσης

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, ενώ εφέρετο προ ολίγων ημερών αποφασισμένος να αποχωρήσει, ίσως τελικά η παρέμβαση του «μέντορα» του, του κ. Δραγασάκη να παίξει ανασταλτικό ρόλο στην απόφαση του. Το ίδιο ισχύει και για την κυρία Εφη Αχτσιόγλου, αν και ακόμη κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα.

Μένουν

Αντιθέτως οι κυρίες Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζιούφη φέρονται διατεθειμένες να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και αποσπάστηκαν από την τάση της «Ομπρέλας», όταν αυτή αποχώρησε και εντάχθηκαν στην τάση των «6+6».

Ο κ. Ν. Ηλιόπουλος

Ενδιαμέσως κινείται ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος – ο οποίος συναντήθηκε και με τον κ. Τσίπρα – επί του οποίου ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τους συντρόφους της τάσης του και ιδιαίτερα από τον κ. Τζανακόπουλο με τον οποίο είναι στενοί φίλοι – εκλέγονται μαζί στην Α΄ Αθηνών.

Η κυρία Σ. Αναγνωστοπούλου

Όπως επίσης και η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία δήλωσε πως σκέφτεται την αποχώρηση, αλλά δεν έχει αποφασίσει. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες έχει επικοινωνήσει και η ίδια με τον κ. Τσίπρα, από τον οποίο άκουσε τις ίδιες παραινέσεις, όπως και οι άλλοι πρόσφατοι συνομιλητές του!

«Διέξοδος Αριστερά»

Εν τω μεταξύ την παρθενική τους εμφάνιση στο «δρόμο» έκανε η προσφάτως ανεξαρτοποιηθείσα τάση της «Ομπρέλας». Στα πανό της η υπογραφή ήταν «Διέξοδος Αριστερά», που ίσως να είναι και το όνομα της κίνησης. Μπλοκ φυσικά είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο οποίο έκανε για λίγο την εμφάνιση του και ο Κασσελάκης. Δεν γνωρίζω ποιο από τα δύο ήταν μεγαλύτερο. Θα μάθω και θα σας ενημερώσω. Διότι είναι κρίσιμο – πρόκειται για τις «ιδιοτροπίες» της Αριστεράς….

Τοπικά

Σίγουρα από την πλευρά της «Ομπρέλας» ασκούν κάθε δυνατή πίεση στους 6+6  να τους ακολουθήσουν, ακόμη με την εκτίμηση πως «θα χάσουν το κόσμος τους». Πιέσεις όμως ασκούνται και τοπικά, από τα στελέχη των μεν προς τα στελέχη των δε.

Αττική

Κι έχει ενδιαφέρον το τι τελικώς θα πράξουν στην περιοχή των Βορείων Προαστείων, αλλά και της Α΄ Αθήνας, που είναι βασικές εστίες δύναμης των δύο τάσεων. Αναμένεται, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό η αποχώρηση άλλων δέκα μελών της Νομαρχιακή Επιτροπής των Βορείων Προαστίων την προσεχή Δευτέρα. Θα γίνει; Και αν ναι πόσοι θα φύγουν; Τις θα γίνει στην Νομαρχιακή Επιτροπή της Α΄ Αθηνών;

Το «Φαινόμενο Κασσελάκη»

Σε κάθε περίπτωση από αύριο το βράδυ, της Κυριακής και την επόμενη εβδομάδα, τα νεύρα όλων, εντός και εκτός της Κουμουνδούρου, θα είναι τεντωμένα. Αυτή την εβδομάδα θα φανεί και το εύρος της διάσπασης. Κι το βράδυ της Δευτέρας θα έχει επίσης ενδιαφέρον λόγω της εκδήλωσης για το βιβλίο του καθηγητή κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη, παρόντος στο πάνελ του κ. Στέφανου Κασσελάκη. Νομίζω πως τα καλύτερα έπονται…

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024