Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκέρτσος: Θα κάνουμε διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο - Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1%

Σκέρτσος: Θα κάνουμε διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο – Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1%

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι μία λελογισμένη φορολογία που θα αυξήσει την συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα έσοδα του Δημοσίου» είπε ο κ. Σκέρτσος.

«Αυτή την στιγμή το μερίδιο των εσόδων από την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι το 0.8% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν στο 2.1%, άρα είμαστε πολύ κάτω από το μισό», είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ξεκαθάρισε δε, ότι οι όποιες διορθώσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα αλλάξουν τη φιλοσοφία του.

«Αυτοί που δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα,θα πληρώσουν λιγότερα, καθώς θα επωφεληθούν από την μείωση του τέλους επιτηδεύματος και θα έχουν μία εύλογη φορολογία σε ετήσια βάση»

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ μίλησε για μόνιμη αύξηση των συντάξεων κατά 3,1%.

Ειδικότερα μιλώντας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Σκέρτσος είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιούμε καμία επαγγελματική ομάδα ούτε αιφνιδιάζουμε. Προεκλογικά είπαμε δύο πράγματα σχετικά με την φορολογική νομοθεσία και πολιτική: θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 – 2026 μεριμνώντας ταυτόχρονα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κι αυτό κάνουμε, μάλιστα και νωρίτερα.

Με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών λέμε ότι από το 2024 το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά 50% για μία μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν πάνω από το επίπεδο της εύλογης αμοιβής, των 10.920 ευρώ ετησίως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 25%.

Αυτοί που δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσουν λιγότερα, καθώς θα επωφεληθούν από την μείωση του τέλους επιτηδεύματος και θα έχουν μία εύλογη φορολογία σε ετήσια βάση. Όταν λέμε ότι θέλουμε να γίνει Ευρώπη πρέπει να γίνουμε σε όλα».

Ο Άκης Σκέρτσος

Οι διορθώσεις δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νέου φορολογικού

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή το μερίδιο των εσόδων από την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι το 0.8% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν στο 2.1%, άρα είμαστε πολύ κάτω από το μισό. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι μία λελογισμένη φορολογία που θα αυξήσει την συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα έσοδα του Δημοσίου».

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν διορθώσεις σε αυτό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο απάντησε ότι θα γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία βάσει στην οποία καταρτίστηκε.

Στην συνέχεια ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην σημασία της μείωσης της φοροδιαφυγής: «Αυτή την στιγμή έχουμε δημόσια αγαθά όπως είναι η δημόσια υγεία και εκπαίδευση που πρέπει να στηριχθούν και υποχρηματοδοτούνται στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Πριν τις γιορτές θα καταβληθούν τα χρήματα από το έκτακτο βοήθημα»

Για την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχοντας περάσει ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο με απρόσμενες φυσικές καταστροφές ιστορικού μεγέθους έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό κι ένα μεταρρυθμιστικό βηματισμό. Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα, ώστε να συγκλίνει με όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, αυτό μας οδηγεί στο να ανακοινώνουμε αυτή την εβδομάδα μία νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των πραγματικά ευάλωτων συμπολιτών μας. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το νοικοκυριό ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και των εξωγενή πληθωρισμό. Πριν τις γιορτές θα καταβληθούν τα χρήματα από το έκτακτο βοήθημα».

Ειδικά για τη μείωση του 5% στα σούπερ μάρκετ εξήγησε ο κ. Σκέρτσος: «Είναι ένα νέο πρόσθετο μέτρο που έρχεται να απαλύνει το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού. Σε αυτή την νέα πολιτική της μόνιμης μείωσης τιμών τουλάχιστον κατά 5%  για έξι μήνες έχουν μπει περισσότερα από 850 προϊόντα. Έρχεται συμπληρωματικά με το καλάθι του νοικοκυριού κι όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα στα νοικοκυριά να κάνουν πιο ενημερωμένες αγορές». Ενώ για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις είπε ο Άκης Σκέρτσος ότι έχουν βεβαιωθεί και εισπράττονται.

«Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1%»

Στο κομμάτι της οικονομίας και ειδικά την περίπτωση της μόνιμης οικονομικής στήριξης ομάδων του πληθυσμού  ο κ. Σκέρτσος είπε: «Εφαρμόζουμε μία πολυδιάστατη πολιτική και με μόνιμα μέτρα τόνωσης του εισοδήματος κι έτσι θα έχουμε μία νέα μόνιμη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του χρόνου κατά 3,1%. Από εκεί και πέρα θα έχουμε και μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη, υπάρχουν μέτρα στήριξης όλου του πληθυσμού».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε επίσης ότι: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι μεγέθη που συναρτώνται με την δημογραφική πορεία και εξέλιξη των μεγεθών του πληθυσμού».

Για τις δημοσκοπήσεις

Σχετικά με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην τρίτη θέση σχολίασε: «Αυτό που εύχομαι είναι να έχουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση είτε προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ότι για να πάει μπροστά η χώρα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις, πρέπει να ξεκολλήσει η χώρα από στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Δείτε όσα είπε στο MEGA

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024