Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Αναβάθμιση ανάσα από την Moody’s – Βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη των… σκουπιδιών

Ιταλία: Αναβάθμιση ανάσα από την Moody’s – Βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη των… σκουπιδιών

Η Ιταλία βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη σκουπιδιών της Moody’s – Μεγάλη νίκη για το Μελόνι

Τεράστια ανακούφιση στην ιταλική κυβέρνηση έφερε η απόφαση της Moody’s να αφαιρέσει την απειλή υποβάθμισης των ιταλικών ομολόγων στην κατηγορία… σκουπίδια (junk) και να αναβαθμίσει συγχρόνως το outlook τους σε σταθερό από αρνητικό.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ερμηνεύεται ως μια «τεράστια νίκη» για την πρωθυπουργό της χώρας Τζόρτζια Μελόνι.

Η αξιολόγηση της γειτονικής χώρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, διατηρήθηκε στο Baa3, τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, αλλά η εταιρεία αφαίρεσε την απειλή υποβάθμισης μετά από περισσότερους από 15 μήνες, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Μελόνι.

Η απόφαση «αντανακλά την σταθεροποίηση των προοπτικών για την οικονομική ισχύ της χώρας, την υγεία του τραπεζικού τομέα και τη δυναμική του χρέους της κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody’s την Παρασκευή.

«Οι μεσοπρόθεσμες κυκλικές οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας και οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν μειωθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η δαμόκλειος σπάθη

Η αναβάθμιση των προοπτικών αφαιρεί, όπως αναφέρει το Bloomberg, την δαμόκλειο σπάθη που επισκιάζει συνεχώς τη Μελόνι και τον συνασπισμό της εδώ και έναν χρόνο.

Προσφέρει στην πρωθυπουργό μια ανταμοιβή για το στοίχημα που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο να εκπληρώσει τις υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, υιοθετώντας χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας έστειλε το spread μεταξύ των ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας στις 210 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης υποχώρησε στο 177 την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Moody’s, δηλώνοντας πως τον γέμισε με «μεγάλη ικανοποίηση». «Αυτό επιβεβαιώνει ότι ακόμη και ανάμεσα σε πολλές δυσκολίες, κάνουμε τα σωστά πράγματα για το μέλλον της Ιταλίας», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η Moody’s εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ιταλίας θα ανέλθει συνολικά στο 4,4% της ΑΕΠ το 2024 ενώ προβλέπει ότι η σχέση χρέος προς το ΑΕΠ θα φθάσει σε 140,3% το 2023, από 141, 7% το 2022, ωστόσο παραμένει περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι πριν την πανδημία.

Σειρά Αξιολογήσεων

Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της εταιρείας ήταν η τελευταία σε μια σειρά μεγάλων αξιολογήσεων για τα ιταλικά ομόλογα φέτος — και η πιο επισφαλής, δεδομένη της εγγύτητας της με την κατηγορία «σκουπίδια».

Σε αντίθεση με την Moody’s, τόσο η Fitch Ratings όσο και η S&P Global Ratings επιβεβαιώνουν τις σταθερές αξιολογήσεις για την επενδυτική βαθμίδα της Ιταλίας ένα βήμα υψηλότερα.

Η απόφαση της Moody’s δίνει χρόνο στην πρωθυπουργό Μελόνι καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κλονισμένη οικονομία, αιτήματα για παροχές και έναν κατακερματισμένο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενώ η Ιταλία μόλις και μετά βίας γλίτωσε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, οι προοπτικές φαίνεται να βελτιώνονται.

Η οικονομία εκτιμάται πως δεν θα συρρικνωθεί μέχρι το 2025 ενώ θα επωφεληθεί σημαντικά από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στη χώρα σε αυτό το διάστημα.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024