Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέλουμε να προχωρήσουμε;

Θέλουμε να προχωρήσουμε;

Η εναλλακτική είναι απλή και την αναφέρει σε κάποιο σημείο της έκθεσής του το ΔΝΤ, που συστήνει να ξαναδεί η κυβέρνηση τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εάν δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για επενδύσεις

Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sacks βγήκε ανοιχτά και συνέστησε ότι μια καλή επένδυση το επόμενο διάστημα είναι τα ελληνικά ομόλογα.

Εκτίμησε ότι οι προγραμματισμένες μικρές εκδόσεις ελληνικού χρέους θα υπεραποδώσουν, καθώς η οικονομία μας θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ενα 24ωρο νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας δύο ακόμα εκθέσεις από μεγάλες, παγκόσμιου βεληνεκούς, χρηματοοικονομικές εταιρείες, τη Morgan Stanley και την UBS.

Ο αμερικανικός οίκος περισσότερο διθυραμβικός, στάθηκε σε δύο δείκτες από την πραγματική οικονομία, αυτών του πληθωρισμού που εκτίμησε ότι θα μειωθεί και των μισθών που θα αυξηθούν, για να συμπεράνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα ωφεληθούν ενισχύοντας τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση.

Από κοντά στις προβλέψεις και η ελβετική UBS που προβλέπει ανάπτυξη 3% τόσο το 2024 όσο και το 2025, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούν την ανάπτυξη σε 1,5% για το 2024 και 1,2% για το 2025.

Ακόμα και ο «κακός» της ελληνικής κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βγήκε επίσης χθες και απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα για τις προοπτικές ανάπτυξης και μείωσης χρέους που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία.

Τρεις οίκοι και ένας υπερεθνικός οργανισμός (όπως αποκαλούσε παλιά η Αριστερά το ΔΝΤ) επισήμαναν αυτό που βλέπουν τώρα για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση το έχει πάει μέχρι εκεί που μπορούσε.

Ανέβασε τις τιμές των ακινήτων, το ΑΕΠ επέστρεψε στο 2010, η ανεργία ακόμα πιο κάτω, οι μισθοί ανέβηκαν, το δημόσιο χρέος μειώθηκε, οι επενδύσεις άρχισαν να ξεκολλάνε και δημιουργήθηκε μια ευρύτερη οικονομική ευφορία.

Προφανώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι ανισότητες μεγάλωσαν. Πλέον για να συνεχίσουμε παρακάτω πρέπει η κοινωνία να θέλει και η κυβέρνηση να μπορεί. Να είναι αποφασισμένη ότι θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις. Το θέμα είναι θέλουμε να προχωρήσουμε;

Ολο αυτό το καλό αφήγημα μπορεί να ανατραπεί και η αλήθεια είναι ότι οι αφορμές το τελευταίο διάστημα είναι πολλές.

Από πού να ξεκινήσει κανείς, από τους συμβολαιογράφους, που συνεχώς τους ανοίγαμε ως επάγγελμα και αυτοί παραμένουν ακόμα ερμητικά κλειστοί. Πληρώσαμε μερικά εκατομμύρια στον ΟΟΣΑ για τις περίφημες «εργαλειοθήκες» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ακόμα συζητάμε εάν ένα συμβόλαιο ακινήτου μπορεί να συνάπτεται ηλεκτρονικά.

Η επιστήμη έχει καταφέρει ένας ασθενής να κάνει σχεδόν πλήρες τσεκάπ ηλεκτρονικά, αλλά τα συμβόλαιά μας πρέπει να είναι ακόμα στην εποχή του «σιορ Τάπα»;

Το επόμενο διάστημα επίκειται η κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι ήδη από την επόμενη εβδομάδα απειλούν με μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις.

Επεται η μεταρρύθμιση Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και οι αλλαγές Φλωρίδη στη Δικαιοσύνη. Και αυτές θα συναντήσουν αντιδράσεις.

Το όφελος ωστόσο που όλες μαζί θα φέρουν στην οικονομία, αποτελεί μέρος της διθυραμβικής συλλογιστικής για την ελληνική οικονομία της Goldman Sacks, της Morgan Stanley και της UBS. Αποτελούν μέρος του ενάρετου δρόμου.

Η εναλλακτική είναι απλή και την αναφέρει σε κάποιο σημείο της έκθεσής του το ΔΝΤ, που συστήνει να ξαναδεί η κυβέρνηση τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εάν δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για επενδύσεις.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024