Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Οι φράουλες κόντρα στην άνοια

Οι φράουλες κόντρα στην άνοια

Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μπορεί να βοηθήσει κατά της άνοιας

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας στη μέση ηλικία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Αυτό μάλιστα ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή προδιαβήτη.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

«Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φράουλες ή βατόμουρα έχουν πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνούν»

«Τόσο οι φράουλες όσο και τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, που εμπλέκονται σε μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως μεταβολικές και γνωστικές βελτιώσεις», σημειώνει ο καθηγητής Robert Krikorian, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Μια επιδημιολογική ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φράουλες ή βατόμουρα έχουν πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνούν».

Τα ευρήματα

Συνολικά 30 υπέρβαροι ασθενείς ηλικίας μεταξύ 50 και 65 ετών που παραπονέθηκαν για «ήπια γνωστική έκπτωση» συμμετείχαν στην έρευνα.

Σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απέχουν από την κατανάλωση μούρων οποιουδήποτε είδους, εκτός από ένα ημερήσιο πακέτο συμπληρώματος σε σκόνη που αναμιγνύεται με νερό και καταναλώνεται για πρωινό. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν σκόνες που περιείχαν το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού ολόκληρες φράουλες (η τυπική μερίδα), ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ που μέτρησαν ορισμένες γνωστικές ικανότητες όπως η μακροπρόθεσμη μνήμη.

Αποδείχθηκε ότι εκείνοι στην ομάδα που κατανάλωναν σκόνη φράουλας είχαν μείωση στις παρεμβολές στη μνήμη, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι συνάδει με μια συνολική βελτίωση στις εκτελεστικές δεξιότητες.

Όχι μόνο αυτό: αυτή η ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη έδειξε επίσης σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, η οποία σύμφωνα με τους μελετητές μπορεί να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα «καλύτερης εκτελεστικής ικανότητας που θα παρείχε μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο και ίσως καλύτερη επίλυση προβλημάτων».

Sports in

A piece of Art…eta

Βλέποντας κάποιος το γκολ που σημείωσε ο Όντεγκαρντ στο 13’ δεν μπορεί να αναφωνήσει ότι πρόκειται για έργο τέχνης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023