Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O president λέει τη δική του ιστορία και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ιστορικά κομμάτια

O president λέει τη δική του ιστορία και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ιστορικά κομμάτια

Past έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο President. Τάσεις έφυγαν, διασπάστηκαν, άλλες βρίσκονται ακόμη στην έξοδο. Έχει και άλλα επεισόδια το σήριαλ. Πάντως ο Κασσελάκης στην τοποθεσία Αμπελόκηποι δηλώνει νικητής.

«Αδιαμεσολάβητα»

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Σαββάτο σούπερ μάρκετ! Για να δει «ιδίοις όμμασιν» την ακρίβεια; Οχι για να μιλήσει … «αδιαμεσολάβητα» – άνοιξε «μηχανή» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -με τους καταναλωτές για το ταμπελάκι του 5%! Δηλαδή το επόμενο βήμα θα είναι επισκεφτεί το τραίνο – τον ΗΣΑΠ, μην είμαστε και υπερβολικοί– το τρόλεϊ και ανέβει σε ένα αστικό λεωφορείο….

Αναμενόμενο

Τελικώς στην Κουμουνδούρου ή μάλλον στο President προέκυψε το αναμενόμενο! Εννοώ στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δηλαδή η ομάδα των «53+» αποχώρησε από το κόμμα – όχι η «Ομπρέλα» αν δεν κάνω λάθος…

Εκβιασμός

Προφανώς και δεν ήταν μία απλή διαδικασία. Ολο το διήμερο έβριθε από τους τακτικισμούς των τάσεων. Τους οποίους βεβαίως τους εξουδετέρωσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης. Με το εκβιαστικό δίλημμα.

Δήλωση

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με την αποχώρηση των «53+», ακολούθησαν οι τάσεις των «6+6» και του κ. Διονύση Τεμπονέρα. Ανευ λόγου. Γιατί η πρώτη ακολούθησε τον σχεδιασμό της, την έξοδο από το κόμμα, οι άλλες δύο αναγκάστηκαν την Κυριακή να κάνουν δήλωση παραμονής στο κόμμα.

Χειροκροτήματα

Ωστόσο μου λένε – γιατι δεν ήμουν στην αίθουσα – ότι την Κυριακή τα περισσότερα χειροκροτήματα της αιθούσης τα απέσπασαν οι ομιλίες των κκ Νίκου Σκορίνη και Πάνου Ρήγα, μελών της Πολιτικής Γραμματείας και εκ των ηγετών της – πλέον – πρώην ΡΕΝΕ.

Ο κ. Ν. Σκορίνης

Στην ομιλία του ο κ. Σκορίνης επιτέθηκε με «συντριπτικά χτυπήματα» στον κ. Τσακαλώτο, θυμίζοντας πλευρές της κυβερνητικής του θητείας και κυρίως για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ ή για την πρόταση της παραμονής του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, χωρίς να το γνωρίζει ο τότε πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας!

Ευθεία βολή

Σε «ευθεία βολή» χτύπησε τους κ.κ Αντώνη Κοτσακά και Διονύση Τεμπονέρα, τον πρώτο για την συμμετοχή του στη νέα τάση, ενώ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και του δεύτερου για την συμπεριφορά του και τις φιλοδοξίες του. Να σας θυμίσω ότι με τους δύο προαναφερόμενους – και με τον κ. Ρήγα – ήταν μαζί στην ΡΕΝΕ και τους γνωρίζει καλά….

«Ωστικό κύμα»

Βέβαια οι εξελίξεις αυτές λειτουργούν ως «ωστικό κύμα» εντός και εκτός του κόμματος. Και προκαλούν ή αναμένεται να προκαλέσουν γεγονότα.

Οχι όλοι

Πρωτίστως είναι πλέον σαφές ότι δεν αποχώρησαν όλα τα στελέχη των «53+». Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι κυρίες Μερόπη Τζιούφη και Θεανώ Φωτίου όχι μόνο παρέμειναν στο κόμμα, αλλά φαίνεται πως πρόκειται να ενταχθούν και στην τάση των «6+6». Συνυπέγραψαν και το σχετικό κείμενο.

Με την κ. Πέτη Πέρκα

Επίσης στο κόμμα παρέμειναν οι κκ Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των ΑΣΚΙ, αλλά και ο κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης, που ανήκε στην «Ομπρέλα». Και φυσικά ο κ. Νίκος Μπίστης, που απειλούσε να ανοίξει πρώτος την πόρτα εξόδου από το κόμμα. Ενώ ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει μαζί του στη Βουλή και την κυρία Πέτη Πέρκα, η οποία τον ακολούθησε.

Εφυγαν 47 μέλη

Αποχώρησαν συνολικά 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μαζί με τον κ. Τσακαλώτο και ο κ. Στέφανος Τζουμάκας, 47ος. Απέμειναν 253 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, τα οποία θα αναπληρωθούν από τους επιλαχόντες του τελευταίου συνεδρίου.

Διάσπαση

Το επόμενο βήμα είναι η διάσπαση να προχωρήσει στο παρακάτω επίπεδο του κόμματος, στις Νομαρχιακές Επιτροπές και φυσικά στις Ομάδες Μελών, δηλαδή στις τοπικές οργανώσεις. Από σήμερα και στη διάρκεια των επόμενων ημερών αναμένονται κείμενα και δηλώσεις αποχωρήσεων. Λογικό!

Νέος σχηματισμός

Ομως το ερώτημα που τίθεται είναι πρώτον, πόσοι από τους 1.300 υπογράφοντες θα ακολουθήσουν στην έξοδο και δεύτερον, αν αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί και πόσο. Οπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για θεμελιώδη ερωτήματα από τα οποία θα κριθεί η επιτυχία του νέου πολιτικού εγχειρήματος. Το οποίο φυσικά δεν θα αργήσει – όχι μόνο γιατί «στη βράση κολλάει το σίδερο» αλλά – γιατί πρέπει να συγκροτηθεί ο νέος σχηματισμός και να αξιοποιήσει, δεόντως, τους επόμενους μήνες προκειμένου να συμμετάσχει επιτυχώς (;) στις προσεχείς ευρωεκλογές!

Προσχώρηση

Μία από τις προφανείς συνέπειες – σας ενημέρωσα εγκαίρως επ΄αυτού – είναι το γεγονός της ενδυνάμωσης της τάσης των «6+6», όπου ήδη αναμένεται να ενταχθούν τα στελέχη των «53+» ή και της «Ομπρέλας» που δεν ακολούθησαν τους άλλους στην έξοδο.

Κυρίαρχος

Από την άλλη πλευρά, δηλαδή της προεδρικής πλειοψηφίας, ο κ. Κασσελάκης είναι πλέον κυρίαρχος – στην πρώτη μεγάλη εσωκομματική του σύγκρουση. Μεταξύ των πρώτων πραγμάτων που αναμένεται να κάνει είναι «να μοιράσει παιχνίδι» και στα στελέχη των άλλων δύο αντιπολιτευομένων τάσεων.

Χείρα φιλίας

Τείνοντας τους χείρα φιλίας, όπως είχε κάνει και μετά την εκλογή του. Μόνο που αυτή την φορά η ισχύς του είναι μεγαλύτερη κι ως εκ τούτου η διαπραγματευτική δυνατότητα των άλλων μικρότερη. Κι αυτά θα ληφθούν υπόψη! Να ενταχθούν δηλαδή στον κεντρικό αντιπολιτευτικό μηχανισμό απέναντι στη Νέα Δημοκρατία! Στον μεγάλο ορίζοντα….

Τακτικότερα

Με την «αποσαφήνιση» του εσωκομματικού τοπίου είναι βέβαιο – έτσι μου λένε – πως τα κομματικά όργανα, όπως επί παραδείγματι η Πολιτική Γραμματεία, θα συνεδριάζουν τακτικότερα. Να σας θυμίσω ότι στην Πολιτική Γραμματεία η προεδρική πλευρά ήταν μειοψηφία.

Γρήγορα συνέδριο!

Αυτό πάντως που έχει σημασία – έτσι λένε – είναι πως θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για το συνέδριο ταχύτατα. Και για έναν επιπλέον λόγο: για να ανανεωθούν τα όργανα και να ενταχθούν στις τοπικές οργανώσεις τα νέα μέλη. Προς τούτο θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για να δημιουργηθούν οι ΚΟΕΣ και η ΝΟΕΣ – η κεντρική και οι νομαρχιακές επιτροπές για την οργάνωση του συνεδρίου.

Ευρωεκλογές…

Οπως αντιλαμβάνεστε ο «μικρός» ορίζοντας είναι οι επόμενες ευρωεκλογές και ο «μεγάλος» οι επόμενες εθνικές εκλογές. Το πρώτο crash test θα είναι τον Μάιο του 2024. Εκεί θα φανεί, με καθαρό εσωκομματικό τοπίο και «στεντορεία τη φωνή» αντιπολιτευτικό λόγο τι θα αποκομίσει….

Την αλαζονεία

Κι έχει έναν ανέλπιστο «σύμμαχο»: την αλαζονεία τόσο του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, αλλά και αρκετών κυβερνητικών στελεχών….

Δεύτερη διάσπαση

Να σας θυμίσω ότι η χθεσινή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν η δεύτερη μεγάλη που έχει συμβεί στην περίπου 20ετή ιστορία του. Η προηγούμενη ήταν τον Αύγουστο του 2015, όταν αποχώρησαν περίπου 38 βουλευτές, η μισή Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η συνδικαλιστική του παράταξη και μερικές χιλιάδες μέλη – 3.000 με 3.500 – που ήταν το πιο ενεργό τμήμα της κομματικής του βάσης. Ενα μήνα αργότερα για μερικά δέκατα της μονάδας βρέθηκαν εκτός Βουλής!

Κόντρα

Τότε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και ήταν «στα πάνω του». Ενώ σήμερα μετά από διαδοχικές εκλογικές ήττες είναι στην αντιπολίτευση και «στα κάτω του». Αλλά και η γενικότερη «φορά του ανέμου είναι κόντρα»…

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024