Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην Κύπρο εξετάζουν τις λεπτομέρειες για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα

Στην Κύπρο εξετάζουν τις λεπτομέρειες για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα

Στόχος της Λευκωσίας να θεραπεύσει τις πληγές του πολέμου, όταν καταστεί δυνατό να υπάρξει μία παύση των εχθροπραξιών.

Έμφαση στην προσπάθεια της να κρατήσει ζωντανή την πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα και να της προσδώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη δυναμική δίνει η Λευκωσία.

Μετά τη συνάντηση του Παρισιού και με δεδομένο ότι όλες οι χώρες και η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζουν ότι για να προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο απαιτείται κατάπαυση του πυρός προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια περνά στην επόμενη φάση.

Στόχος πλέον της Λευκωσίας είναι να προετοιμαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου της δημιουργίας ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα με στόχο να θεραπεύσει τις πληγές του πολέμου, όταν καταστεί δυνατό να υπάρξει μία παύση των εχθροπραξιών.

Κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας

Όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει κύπριοι αξιωματούχοι στόχος της Λευκωσίας δεν είναι μόνο η δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου, αλλά και παράλληλες δράσεις, που μπορούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε κόμβο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Κύπρος θα μπορούσε να δώσει τα λιμάνια της και για διευκόλυνση των σχεδιασμών ύπαρξης πλωτών νοσοκομείων

Άλλωστε όπως σημειώνουν το σχέδιο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά έχει στόχο να ενταχθεί σε μία ευρύτερη προσπάθεια που θα απαντήσει στις ανάγκες ανακούφισης των Παλαιστινίων αμάχων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Η Κύπρος θα μπορούσε να δώσει τα λιμάνια της όπως έχει αναφερθεί και για διευκόλυνση των σχεδιασμών ύπαρξης πλωτών νοσοκομείων, πρωτοβουλίες που εξετάζουν η Γαλλία και Ιταλία.

Εξετάζουν τις λεπτομέρειες

Ακόμα ο κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος έχει επανειλημμένα δηλώσει την αισιοδοξία του πως όσο το σχέδιο προχωρά προς την ωρίμανση του θα θελήσουν και άλλες χώρες να λάβουν μέρος.

Σε αυτή τη φάση η Λευκωσία προχωρά σε επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικούς για την υλοποίηση του σχεδίου του ανθρωπιστικού διαδρόμου, με την Κύπρο να θέλει να είναι σε ετοιμότητα.

Ακόμα και αν το σχέδιο υπογραμμίζεται ότι έχει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες να υλοποιηθεί, τόσο τεχνικές, όσο και αυτές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου, που δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η επόμενη μέρα

Σημαντικό για την Κύπρο και η επόμενη μέρα στην Λωρίδα της Γάζας. Οι προκλήσεις που θα παρουσιαστούν με τους χιλιάδες τραυματίες στη σκιά του πολέμου, όπως σημειώνει ο κυπριακός Φιλελεύθερος.

Η διάσκεψη στο Παρίσι για τη Γάζα αναγνώρισε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, που μπαίνει ως χώρα της περιοχής στο χάρτη των δυνάμεων που αναζητούν τρόπους για να γίνουν μέρος των λύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος αξιολογεί ως σημαντική και τη στάση του Άντονι Μπλίνκεν στο νησί για ανεφοδιασμό την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι αποτελούσε πολιτική επιλογή με συγκεκριμένο μήνυμα.

Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα είναι ένα σχέδιο με σειρά δυσκολιών και κινδύνων, αφού στη Γάζα δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές, ενώ το Ισραήλ θα είναι εκείνο που θα πρέπει να δώσει το οκ και τις εγγυήσεις για τη λειτουργία του.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024