Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία, βομβαρδισμοί και θάνατοι από την έλλειψη ηλεκτρικού και καυσίμων

Γάζα: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία, βομβαρδισμοί και θάνατοι από την έλλειψη ηλεκτρικού και καυσίμων

Καθώς χτυπήθηκαν οι γεννήτριες βενζίνης και η Γάζα είναι χωρίς ηλεκτρικό, νεογνά σε θερμοκοιτίδες και διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν αρχίσει να πεθαίνουν.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός ελέγχου: «Στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα σήμερα, από το πρωί, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει φαγητό. Η ομάδα μας είναι εξαντλημένη. Έχουμε δύο νεογνά που πέθαναν, επειδή η θερμοκοιτίδα δεν λειτουργεί, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα».

Αυτό είναι το μήνυμα ενός εκ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και περικυκλωμένοι από τεθωρακισμένα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

«Οι ιατρικές συσκευές σταμάτησαν. Οι ασθενείς, ειδικά αυτοί που βρίσκονται στην εντατική, άρχισαν να πεθαίνουν»
Διευθυντής Νοσοκομείου Αλ-Σϊφα

Έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, οι γιατροί δήλωσαν ότι η τελευταία γεννήτρια είχε ξεμείνει από καύσιμα, προκαλώντας το θάνατο δύο πρόωρων και τεσσάρων άλλων ασθενών. Χιλιάδες τραυματίες πολέμου, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένοι πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο των μαχών.

Άλλα μηνύματα γιατρών και οι ανταποκρίσεις από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

«Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα έχει χτυπηθεί αρκετές φορές, με αποτέλεσμα πολλαπλούς θανάτους και τραυματισμούς, καθώς οι ομάδες μας και εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται ακόμη μέσα.

Επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα Μοχάμεντ Αμπού Σέλμια επιβεβαιώνοντας τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι η εγκατάσταση έχασε το ρεύμα το Σάββατο, δήλωσε.

«Οι ιατρικές συσκευές σταμάτησαν. Οι ασθενείς, ειδικά αυτοί που βρίσκονται στην εντατική, άρχισαν να πεθαίνουν», δήλωσε τηλεφωνικά, ενώ στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις. Είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα «πυροβολούσαν οποιονδήποτε έξω ή μέσα στο νοσοκομείο» και εμπόδιζαν την κίνηση μεταξύ των κτιρίων.

Την ίδια στιγμή το Middle East Eye κάνει λόγο για εκτελέσεις αμάχων από ελεύθερους σκοπευτές.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μάχες κοντά στο Αλ-Σίφα και σε άλλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα έχουν ενταθεί και οι προμήθειες έχουν εξαντληθεί. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ότι η μαχητική οργάνωση Χαμάς έχει εγκαταστήσει θέσεις διοίκησης μέσα και κάτω από νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Το ιατρικό προσωπικό του Σίφα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βλάπτει αμάχους με επιθέσεις χωρίς διακρίσεις.

Το νοσοκομείο Αλ Κουντς βρίσκεται επίσης υπό πολιορκία, όπως και το Ινδονησιακό νοσοκομείο

Το νοσοκομείο Αλ-Κουντς σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο δέχεται πλήγματα «από όλες τις πλευρές, με βομβαρδισμούς πυροβολικού που προκαλούν το κτήριο να τρέμει.

Υπάρχουν έντονοι πυροβολισμοί στο νοσοκομείο και ο αριθμός των τραυματιών δεν είναι ακόμη γνωστός».

Ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί την πάγια ορολογία του αναφέροντας πως «Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες», «τα νοσοκομεία είναι άντρο τρομοκρατών» και «δόθηκε διέξοδος, αλλά δεν θέλησαν να εκκενώσουν τα νοσοκομεία». Οι γιατροί έχουν διαψεύσει επανειλημμένα πως τα νοσοκομεία έχουν υπόγεια διοικητήρια της Χαμάς, ενώ αρνούνται να φύγουν εξαιτίας ασθενών που η μετακίνησή τους θα σήμαινε τον βέβαιο θάνατο.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Η μόνιμη ανθρωπιστική συντονίστρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Lynn Hastings, ενίσχυσε την έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι οι μη στρατιωτικές υποδομές «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις».

«Οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό καθώς και οι εκτοπισμένοι που βρίσκουν καταφύγιο πρέπει να προστατευθούν», έγραψε στο Twitter.

«Οι αρχές της αναλογικότητας, της διάκρισης πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Δημοσιεύματα που επικαλέστηκε μη κυβερνητική οργάνωση που εκπροσωπεί γιατρούς, ανέφεραν ότι δύο πρόωρα μωρά πέθαναν τις τελευταίες ώρες στο Αλ-Σϊφα, αφού η τελευταία γεννήτρια που λειτουργούσε καταστράφηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών.

Το νοσοκομείο φέρεται να έχει πλέον ξεμείνει από νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα τελευταία στοιχεία του OCHA, που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα – τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα – αναφέρουν ότι περισσότεροι από 10.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και περισσότεροι από 26.900 έχουν τραυματιστεί.

Το Ισραήλ αναθεώρησε την Παρασκευή τον αριθμό των νεκρών που προέρχονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς σε 1.200.

Sports in

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Το έκανε 2-2 και… βλέπει Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 95-88, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και θα παίξει την πρόκρισή του στο Final Four στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024