Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Live: Αιματηρά πλήγματα κατά αμάχων σε νοσοκομεία - Στις 11.078 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Live: Αιματηρά πλήγματα κατά αμάχων σε νοσοκομεία – Στις 11.078 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in - Μάχες σώμα με σώμα στο έδαφος και φονικοί βομβαρδισμοί από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας - Επιδρομές και στη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, με νεκρούς και τραυματίες

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις τους Ισραήλ. Τα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα έχουν μπει στο στόχαστρο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), επειδή θεωρούνται ορμητήρια των μαχητών της Χαμάς.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Al Shifa, βομβαρδίζεται συνεχώς ενώ τα ξημερώματα της Παρασκευής εντείνονται τα πλήγματα στο ινδονησιακό νοσοκομείο.

«Οι μάχες συνεχίζονται. Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας»

Δραματικές ώρες ζουν οι ασθενείς και οι γιατροί και στα νοσοκομεία Παίδων Al Rantisi και Al Nasr, τα οποία είναι πλέον περικυκλωμένα από τανκ του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ζητά την εκκένωσή τους.

Οι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θρηνούν 10.818 άτομα, εκ των οποίων τα 4.412 είναι παιδιά και τα 2.918 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 26.905. Οι Ισραηλινοί έχουν περισσότερες από 1.200 απώλειες, με 1.162 από αυτές να έχουν αναγνωριστεί. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.400.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:40 Μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου για μια φιλοπαλαιστινιακή πορεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα ασφαλείας καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο γιορτάζεται παράλληλα η Ημέρα της Ανακωχής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τη φονική επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, το οποίο απαντά βομβαρδίζοντας μαζικά τη Λωρίδα της Γάζας, οι διαδηλωτές, οι οποίοι έδωσαν μαζικά το παρών τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα στην πρωτεύουσα, ζητούν κατάπαυση του πυρός.

06:12 Λουκέτο σε φοιτητικούς συλλόγους του Columbia

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη λειτουργία δυο φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι οργάνωσαν διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, προσάπτοντάς τους ότι «παραβίασαν επανειλημμένα» τους κανόνες για την οργάνωση εκδηλώσεων στους χώρους του.

Η λειτουργία των δυο συλλόγων, των Φοιτητών για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (SJP) και της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη (JVP), ανεστάλη ως το τέλος του φθινοπωρινού εξαμήνου, τόνισε ο Τζέραλντ Ρόσμπεργκ, αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος (περισσότερα εδώ).

05:38 Οι «άθλιοι» της Γάζας

Περισσότεροι από 720.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας βρίσκουν καταφύγιο από χθες Πέμπτη σε 150 εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η UNRWA, (η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες), όπως μεταδίδει το AP.

Στα καταφύγια, η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ακόμη και της βασικής υγιεινής. Οικογένειες στριμώχνονται σ’ ένα σχολικό κτίριο στο Deir al-Balah, στην κεντρική Γάζα, με σκηνές στημένες στην παιδική χαρά, με τα ρούχα κρεμασμένα στους διαδρόμους για να στεγνώσουν και τα παιδιά να κοιμούνται σε χαλάκια δίπλα στους ανήσυχους γονείς τους.

Η Suzan Wahidi, από την πόλη της Γάζας, λέει ότι έως και επτά άτομα μπορεί να μοιράζονται ένα χαλάκι – αν μπορούν να βρουν ένα.

Τα παιδιά μας τώρα υποφέρουν από επιδημία. Υποφέρουν απ’ όλες τις ασθένειες που μπορείς να φανταστείς, διάρροιες, εμετούς, πυρετό. Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει τροφή να μας παρασχεθεί.

05:02 Ισλαμοφοβία και αντισημιτισμός χτυπάνε «κόκκινο» στις ΗΠΑ

Η ισλαμοφοβία και ο αντισημιτισμός καταγράφουν απότομη αύξηση στις ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (Cair), η μουσουλμανική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης έλαβε συνολικά 1.283 αιτήματα για βοήθεια και μεροληπτικές συμπεριφορές, μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου. Η άνοδος ήταν «άνευ προηγουμένου», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι εβραϊκές κοινότητες, στο μεταξύ, δηλώνουν ότι έχουν επίσης αντιμετωπίσει επίπεδα ρεκόρ αντισημιτισμού.

Στις 25 Οκτωβρίου, η Anti-Defamation League ανέφερε αύξηση σχεδόν 400% στα αντισημιτικά περιστατικά που αναφέρθηκαν, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Από τις 7 έως τις 23 Οκτωβρίου, κατέγραψε συνολικά 312 αντισημιτικά περιστατικά, 190 από τα οποία συνδέονταν άμεσα με τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα.

04:32 Ισραηλινά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε σειρά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF).

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, σημείωσε σε ανάρτησή του στο X:

«Μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν μια σειρά από κτίρια και στρατιωτικές θέσεις όπου δρούσαν οι τρομοκράτες της οργάνωσης, μια αποθήκη όπλων και μια υποδομή πληροφοριών από την οποία οι τρομοκράτες κατεύθυναν την τρομοκρατία εναντίον του Κράτους του Ισραήλ».

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι τα ισραηλινά πλήγματα αποτελούσαν απάντηση στις εκτοξεύσεις από τη Χεζμπολάχ την περασμένη ημέρα.

03:48 ΠΟΥ: Εξαιρετικά θορυβημένοι από τις επιδρομές στο Αλ Σίφα

Είμαστε θορυβημένοι από τις αναφορές για αεροπορικές επιδρομής στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα» του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Γάζα, έγραψε σε ανάρτησή του στο X ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο για την ασφάλειά τους ενώ το ίδιο συμβαίνει και με χιλιάδες ασθενείς» τονίζει και προσθέτει ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο τέθηκαν εκτός λειτουργίας 4 νοσοκομεία.

«Καλούμε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κάνουμε έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα» καταλήγει ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

03:26 Συγκρούσεις διαδηλωτών στη Μελβούρνη

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ συγκρούστηκαν στη Μελβούρνη.

Οι βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής κοντά σε μια συναγωγή στην περιοχή Caufield South.

03:11 Στο σκοτάδι το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι το νοσοκομείο Αλ Σίφα που βομβαρδίζεται αδιάκοπα στη Λωρίδα της Γάζας.

03:05 Επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε πόλεις της Δυτικής Όχθης

Επιδρομές στη Δυτική όχθη πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην πόλη Biddu, βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ, και συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα επίσης στο Ni’lin, δυτικά της Ραμάλα.

Ο στρατός διεξάγει επίσης επιδρομές στο Silat al-Dhahr, μια πόλη νοτιοδυτικά της Τζενίν.

02:56 Ομαδικός τάφος θα ανοιχτεί στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο διευθυντής του παλαιστινιακού υπουργείου υγείας στη Γάζα, Munir al-Bursh, ανακοίνωσε ότι θα ανοιχτεί ομαδικός τάφος στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα για να θάψουν τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής εκεί.

02:40 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Τα νοσοκομεία του ΟΗΕ στη Γάζα «στοχοποιούνται εσκεμμένα»

Ο Μαρουάν Τζιλάνι, γενικός διευθυντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, σήμανε συναγερμό για την κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Γάζας κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

«Οι εκτοπισμένοι στα νοσοκομεία δέχονται πυροβολισμούς αυτή τη στιγμή που μιλάμε» είπε ο Τζιλάνι.

«Ρωτούν “τι μπορούμε να κάνουμε; πού μπορούμε να πάμε;” Χιλιάδες αθώες ζωές βρίσκονται υπό άμεση απειλή» τόνισε.

02:25 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Τοπικοί αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε πολλά νοσοκομεία στο βορρά.
  • O επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για «ασύλληπτες συνθήκες» στα νοσοκομεία της Γάζας και ζήτησε εκ νέου κατάπαυση του πυρός.
  • Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε: «αν δούμε τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν από νοσοκομεία, θα κάνουμε ό,τι πρέπει».
  • Ο βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίστηκε και αλλού, με τουλάχιστον 50 ανθρώπους να σκοτώνονται στο σχολείο al-Buraq στην πόλη της Γάζας. Πλήγματα έφερε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλι και της al-Breij.
  • Το Ισραήλ ανέφερε ότι περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει προς τα νότια στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες.
  • Το Ισραήλ αναθεώρησε επίσης τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου σε περίπου 1.200 από 1.400.
  • Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι μετά τον πόλεμο, ο πολιορκημένος θύλακας θα παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας, παρά τη διαφορετική τοποθέτηση των ΗΠΑ.
  • Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

02:12 Το Κολούμπια ανέστειλε τη λειτουργία δύο φοιτητικών οργανώσεων που ζήτησαν κατάπαυση του πυρός

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέστειλε την λειτουργία δύο φοιτητικών οργανώσεων που ηγήθηκαν διαδηλώσεων με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι ανέστειλε τις οργανώσεις Students for Justice in Palestine και Jewish Voice for Peace ως επίσημες φοιτητικές οργανώσεις για το υπόλοιπο του φθινοπωρινού εξαμήνου.

01:57 «Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μάχες στη Γάζα που θα διαρκέσουν έναν χρόνο»

Ο Ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να πολεμήσει στη Γάζα για ένα χρόνο, μετέδωσε το Κανάλι 12, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Οι IDF πρόκειται να επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους σε περιοχές που δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ πριν.

«Δεν υπάρχει καμία πίεση χρόνου. Αυτό είναι το μήνυμα στους διοικητές του στρατού: Εργαστείτε αργά και με ασφάλεια. Φέρτε τα επιθυμητά αποτελέσματα» αναφέρει το ρεπορτάζ που δεν επικαλείται ωστόσο καμία πηγή.

«Οι IDF προετοιμάζονται για μια περίοδο μάχης ενός έτους σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές μεθόδους, για να φτάσουμε στο τέταρτο στάδιο αυτού του πολέμου: Την εγκαθίδρυση μιας νέας κυβέρνησης στη Γάζα που δεν είναι η Χαμάς και δεν υποστηρίζεται από τους Ιρανούς».

01:40 Διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα: «Ακούω πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς γύρω μου»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ο ισραηλινός στρατός μάχεται κοντά ή στα τέσσερα κύρια νοσοκομεία της πόλης της Γάζας.

Ο Dr Mohammed Abu Salamiya, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι ακούει «πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς παντού γύρω από το νοσοκομείο».

«Είναι φρικτή η κατάσταση τώρα» λέει.

«Κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν από το Αλ-Σίφα επειδή δεν είναι ασφαλές μέρος για να μείνουν» τονίζει, αλλά το προσωπικό του νοσοκομείου είναι «ακόμα εκεί» και η υγειονομική μονάδα συνεχίζει να δέχεται θύματα.

01:22 Πώς το Ισραήλ θα πάρει τα τούνελ της Γάζας από τη Χαμάς;

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα έχει περάσει στην επόμενη φάση. Στόχος τα τούνελ της πυκνοκατοικημένης περιοχής στα οποία κρύβονται μέλη της ηγεσίας και οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης, αλλά και οι πάνω από 200 όμηροι των αρχικών φονικών επιθέσεων στα κιμπούτζ και το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου.

Αυτή η υπόγεια μάχη θα είναι και η πιο δύσκολη, εκτιμά το Al Jazeera, αφού για να μπουν στα τούνελ της Χαμάς οι δυνάμεις του Ισραήλ θα πρέπει να επιστρατεύσουν στρατιωτικές πρακτικές προ πολλού ξεχασμένες.

01:05 Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ το Σάββατο

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ το Σάββατο, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία είχε προγραμματίσει να φιλοξενήσει δύο έκτακτες συνόδους κορυφής, τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, το Σάββατο.

«Η κοινή ισλαμοαραβική σύνοδος κορυφής έρχεται ως απάντηση στις έκτακτες συνθήκες που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα» ανέφερε το υπουργείο.

00:50 Ο Μπάιντεν και ο σουλτάνος του Ομάν συζήτησαν για την «προστασία των αμάχων»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο σουλτάνος του Ομάν Haitham bin Tariq Al Said συζήτησαν τη συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «την αποτροπή των απειλών από κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να επεκτείνει τη σύγκρουση και την προσπάθεια για μια μόνιμη και διατηρήσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

00:38 Νετανιάχου σε Μακρόν: Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε την Παρασκευή στα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «την ευθύνη για τη βλάβη των αμάχων φέρει η Χαμάς-ISIS και όχι το Ισραήλ».

«Το Ισραήλ εισήλθε σε αυτόν τον πόλεμο επειδή μια τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγε περισσότερους από 200. Ενώ το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους και τους καλεί να εγκαταλείψουν τη ζώνη μάχης, η Χαμάς-ISIS κάνει ό,τι μπορεί για να τους εμποδίσει να φύγουν και τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες» συνέχισε ο Νετανιάχου.

«Η Χαμάς κρατάει ομήρους – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους – γεγονός που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιεί σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία ως στρατηγεία τρομοκρατίας. Τα εγκλήματα που διαπράττει σήμερα η Χαμάς στη Γάζα θα διαπράττονται αύριο στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και παντού στον κόσμο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να καταδικάσουν τη Χαμάς-ISIS και όχι το Ισραήλ» κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

00:17 Ισραηλινές επιδρομές κοντά στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα αναφέρει ότι «σειρά βίαιων επιδρομών» από ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την περιοχή γύρω από το ινδονησιακό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί εντελώς στο νοσοκομείο.

23:53 Υγειονομικοί στην Downing Street ζητούν κατάπαυση του πυρός

Συγκέντρωση υγειονομικών έξω από την Downing Street εν μέσω σφοδρών επιθέσεων στα νοσοκομεία της Γάζας.

Οι υγειονομικοί ζητούν κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση της Βρετανίας που αρνείται να διατυπώσει το αίτημα για εκεχειρία.

Η διαμαρτυρία γίνεται ενώ το Αλ Σίφα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει ότι είχε ήδη δεχτεί πέντε φορές επίθεση τις τελευταίες 24 ώρες.

23:44 Μακρόν: «Καμία δικαιολογία» για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς – Μια εκεχειρία θα ωφελούσε το Ισραήλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, προσθέτοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε το Ισραήλ.

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, αλλά «τους παροτρύνουμε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς» στη Γάζα.

«De facto σήμερα βομβαρδίζονται άμαχοι. Αυτά τα μωρά, αυτές οι κυρίες, αυτοί οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος γι’ αυτό και καμία νομιμότητα. Γι’ αυτό και καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει».

Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε και άλλοι ηγέτες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – να συμμετάσχουν στις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός, απάντησε: «Ελπίζω ότι θα το κάνουν».

Ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι η Γαλλία «καταδικάζει σαφώς» τις «τρομοκρατικές» ενέργειες της Χαμάς.

23:36 Ερυθρά Ημισέληνος στο ΣΑ του ΟΗΕ «Η υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα δέχεται επίθεση»

Ο Marwan al-Jilani, γενικός διευθυντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε στην εν εξελίξει συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ μέσω βιντεοκλήσης ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα δέχονται επιθέσεις «και τα νοσοκομεία στοχοποιούνται σκόπιμα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξαναγκαστεί ο άμαχος πληθυσμός να εγκαταλείψει τη Γάζα».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Ghebreyesus, προειδοποίησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί λόγω της αδράνειάς του για τη Γάζα.

«Για να παραμείνει αξιόπιστο, αλλά και μια δύναμη ειρήνης στον κόσμο μας, τα κράτη μέλη, ιδίως τα πέντε μόνιμα μέλη, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Ghebreyesus.

23:19 IDF: Το χτύπημα στο Αλ Σίφα ήταν από πύραυλο προερχόμενο από τη Γάζα

Αρνείται την ευθύνη ο ισραηλινός στρατός για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των IDF η επίθεση προήλθε από λάθος εκτόξευση πυραύλου προερχόμενου από τη Γάζα.

Όπως αναφέρει ο πύραυλος αυτός στόχευε τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που επιχειρούν κοντά στο νοσοκομείο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι γίνονται μάχες στο συγκεκριμένο σημείο.

Ως απόδειξη για τον ισχυρισμό του ο ισραηλινός στρατός παρουσιάζει ένα γραφικό που έφτιαξε με δικά του δεδομένα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Αλ Σίφα έχει χτυπηθεί έξι φορές σήμερα, με τους γιατρούς αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εκπέμπουν sos.

Τις τελευταίες ώρες η επίθεση είναι αδιάκοπη με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας να κάνει λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που στοχεύουν το νοσοκομείο αλλά και βόμβες λευκού φωσφόρου.

Οι IDF έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι κάτω από το νοσοκομείο υπάρχει αρχηγείο της Χαμάς, ενώ εκπρόσωπος του στρατού σήμερα δήλωσε ότι αν «βλέπουμε τρομοκράτες στα νοσοκομεία θα τους πυροβολούμε».

23:11 Χτύπημα στην κεντρική πύλη του Αλ Σίφα

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε ότι χτυπήθηκε η κύρια είσοδος του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Την είδηση επιβεβαιώνουν και οι ανταποκριτές του Al Jazeera.

23:05 Το Κολούμπια αναστέλλει τη λειτουργία φοιτητικών οργανώσεων που ζητούν κατάπαυση του πυρός

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αναστέλλει τη λειτουργία των φοιτητικών οργανώσεων Students for Justice in Palestine (SJP) και Jewish Voice for Peace (JVP).

Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι δύο ομάδες – οι οποίες ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό της ισραηλινής πολιορκίας και κατοχής – παραβίασαν τις πολιτικές του Κολούμπια σχετικά με τις εκδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη.

Προχώρησαν «μια εκδήλωση χωρίς άδεια το απόγευμα της Πέμπτης, η οποία συνεχίστηκε παρά τις προειδοποιήσεις και περιλάμβανε απειλητική ρητορική και εκφοβισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος ασφάλειας του πανεπιστημίου.

Οι SJP και JVP δεν θα μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη ή να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

22:48 ΠΟΥ σε ΣΑ του ΟΗΕ: Η κατάσταση στη Γάζα είναι αδύνατο να περιγραφεί

«Η κατάσταση στο έδαφος είναι αδύνατο να περιγραφεί. Διάδρομοι νοσοκομείων γεμάτοι τραυματίες, ασθενείς, ετοιμοθάνατους- νεκροτομεία που ξεχειλίζουν- χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία- δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι που βρίσκουν καταφύγιο στα νοσοκομεία- οικογένειες στριμωγμένες σε υπερπλήρη σχολεία, απελπισμένες για φαγητό και νερό. Περισσότεροι από 10.800 άνθρωποι έχουν πλέον σκοτωθεί στη Γάζα, σχεδόν το 70% από αυτούς γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

22:41 Γιατρός στο Αλ Σίφα: «Βρισκόμαστε σε πεδίο μάχης»

Ο Ahmed al-Makhalati, επικεφαλής της μονάδας εγκαυμάτων του Αλ Σίφα, λέει ότι «οι ρουκέτες και οι πύραυλοι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν» την περιοχή του νοσοκομείου.

«Αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε πεδίο μάχης», δήλωσε στο Al Jazeera. Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει εδώ και μέρες και «έχουν ενταθεί τις τελευταίες ώρες», δήλωσε.

«Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο βίαιη και επιθετική γύρω από το νοσοκομείο», είπε. «Όλοι όσοι έμειναν εδώ, γνωρίζουν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση».

Όσον αφορά τις ιατρικές προμήθειες και το επίπεδο περίθαλψης, ο al-Makhalati δήλωσε ότι τα πράγματα είναι «καταστροφικά».

«Πολλοί τραυματίες έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή δεν έλαβαν τη θεραπεία που χρειάζονταν», είπε.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι «καταβεβλημένοι» και συχνά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βασικές προμήθειες, όπως επιδέσμους για όλους.

«Έχουμε πάνω από 1.000 ασθενείς που χρειάζονται αλλαγή των επιδέσμων τους σε καθημερινή βάση και αυτό δεν είναι δυνατόν».

22:30 Βάναυσος πόλεμος κοντά στο νοσοκομείο – Δεν έχουν σταματήσει οι βομβαρδισμοί εδώ και δύο ώρες

Ακτιβιστής που βρίσκεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη», λέγοντας ότι «μαζικές συγκρούσεις» λαμβάνουν χώρα κοντά στην εγκατάσταση.

Σε βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται καπνός να βγαίνει πίσω από το νοσοκομείο, ενώ εκρήξεις και φωτοβολίδες φωτίζουν τον ουρανό.

Οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα «στα βόρεια, στον αλ-Σάτι [προσφυγικό καταυλισμό] και κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. Αυτό είναι πολύ κοντά», είπε.

Οι ήχοι των βομβαρδισμών αντηχούν τις τελευταίες δύο ώρες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «ούτε λεπτό σιγής».

22:16 Το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς

Το Ισραήλ αναθεώρησε την Παρασκευή τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο μήνα από 1.400 σε 1.200 περίπου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτός είναι ο επικαιροποιημένος αριθμός», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιόρ Χαγιάτ. «Οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλά πτώματα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και τώρα πιστεύουμε ότι αυτά ανήκουν σε τρομοκράτες… όχι σε ισραηλινά θύματα».

22:06 Επίθεση ισραηλινών δυνάμεων κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Επίθεση δέχεται ξανά το νοσοκομείο Αλ Σίφα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας να αναφέρει στο Al Jazeera: «Υπάρχουν  ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούν από όλες τις κατευθύνσεις γύρω από το συγκρότημα. Επικρατεί πανικός, δεν υπάρχει καμία κίνηση στους χώρους του συγκροτήματος.

Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω των άμεσων χτυπημάτων».

Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι έγινε επίθεση με βόμβες λευκού φωσφόρου.

21:42 Ισραήλ: Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από τη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από τη βόρεια Γάζα τις δύο τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε επίθεση στα καραβάνια των αμάχων που κατευθύνονται προς τον νότο με άγνωστο το μέλλον μπροστά τους.

21:38 Νέες αναφορές για χρήση λευκού φωσφόρου

Σύμφωνα με αναφορές στους Times of Gaza το Ισραήλ χτυπά το νοσοκομείο Αλ Σίφα με βόμβες λευκού φωσφόρου.

21:25 Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις «μπλοκάρουν» εργοστάσια όπλων σε ΗΠΑ και Βρετανία

Δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές απέκλεισαν την Παρασκευή τις εισόδους των εγκαταστάσεων στρατιωτικών προμηθευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Στις συγκεντρώσεις τους συμμετείχαν συνδικαλιστές, κρατώντας πανό και παλαιστινιακές σημαίες έξω από ένα εργοστάσιο της BAE Systems στη νοτιοανατολική Αγγλία την Παρασκευή, με στόχο τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προμηθευτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ», έγραφε ένα πλακάτ στη διαμαρτυρία σε εργοστάσιο στο Ρότσεστερ του Κεντ, όπου η εταιρεία δοκιμάζει και συναρμολογεί ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε στρατιωτικά αεροσκάφη και σε συστήματα παρακολούθησης.

Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια/ Πηγή: Reuters

«Όχι μπίζνες όπως συνήθως»/ Πηγή: Reuters

Ρότσεστερ, Βρετανία/ Πηγή: Reuters

21:16 Τραυματίες επισκέπτεται ο Νετανιάχου – «Δεν θα σταματήσουμε»

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τραυματίες στο νοσοκομείο Barzilai στο Ashkelon: «Δεν σταματάμε και δεν θα σταματήσουμε» ανέφερε.

21:11 Haaretz: Κινήσεις για απελευθέρωση των ομήρων, αλλά το περίγραμμα της συμφωνίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί

Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει το περίγραμμα της συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, δήλωσαν στη Haaretz πηγές που γνωρίζουν τις έμμεσες συνομιλίες για το θέμα.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, τα μέρη συνεχίζουν να προωθούν μια κίνηση απελευθέρωσης σημαντικού αριθμού ομήρων, αλλά αντίθετα με τα δημοσιεύματα, ο αριθμός και η ταυτότητά τους δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, όπως και το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

«Ωστόσο, η χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέντι Μπαρνέα στη Ντόχα και η επακόλουθη αμερικανική ανακοίνωση της ετοιμότητας του Ισραήλ για μόνιμη και περιορισμένη ανθρωπιστική εκεχειρία δημιούργησαν ένα κλίμα που επιτρέπει σημαντική πρόοδο», σχολιάζει η ισραηλινή Haaretz.

21:07 Ο Μπάιντεν συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον ηγέτη του Ομάν

20:57 Καμία έξοδος από τη Ράφα την Παρασκευή

Το πέρασμα της Ράφα δεν λειτούργησε για αυτούς που έχουν πάρει έγκριση να φύγουν την Παρασκευή, δήλωσαν στο Reuters αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η αναστολή οφειλόταν σε προβλήματα μεταφοράς τραυματιών στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, αν και δεν είναι σαφές πώς τα ζητήματα αυτά θα επηρέαζαν την αναχώρηση των κατόχων ξένων διαβατηρίων.

Μια ομάδα 34 Βραζιλιάνων παγιδευμένων στη Γάζα απομακρύνθηκε από τα σύνορα την Παρασκευή. Η δυσχερής θέση τους οδήγησε τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι το Ισραήλ ενεργεί πολύ αργά για να εξασφαλίσει την έξοδό τους. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για τις καθυστερήσεις.

Οι περιορισμένες έξοδοι από τη Γάζα άρχισαν την 1η Νοεμβρίου και έχουν διακοπεί δύο φορές την τελευταία εβδομάδα λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

20:41 Χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες το Ινδονησιακό νοσοκομείο

20:31 Νέοι βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έχει βομβαρδιστεί πέντε φορές μέχρι τώρα. Όπως αναφέρει το Quds News Network πριν από λίγο ξεκίνησε νέος σφοδρός βομβαρδισμός κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, όπου περιθάλπει 5.000 τραυματίες ενώ χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

20:15 IDF: Καταλάβαμε προπύργιο της Χαμάς στον καταυλισμό Αλ Σάτι

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι κατέλαβε προπύργιο της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στα ανατολικά της Βόρειας Γάζας και ότι σκότωσε «150 τρομοκράτες» τις προηγούμενες μέρες.

Ο στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε χώρους εκτόξευσης, παραγωγής πυρομαχικών και στρατιωτικού σχεδιασμού.

Το Αλ-Σάτι, ο τρίτος μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας, έχει δεχθεί μερικούς από τους σφοδρότερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ωστόσο, ο Dawud Shehab, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να επιτύχει κανένα στρατιωτικό στόχο στη Γάζα.

20:06 Ηλικιωμένη Παλαιστίνια εγκαταλείπει για δεύτερη φορά τη γη της μετά τη Νάκμπα το 1948

Μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια που εγκαταλείπει το βόρειο τμήμα της Γάζας βιώνει για δεύτερη φορά τον εκτοπισμό, αφού έζησε τη Νάκμπα – ή καταστροφή – το 1948.

Η ενενηντάχρονη Anaam, η οποία μαζί με τους συγγενείς της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της προς τα νότια, είναι ανάμεσα στις δεκάδες οικογένειες που διαφεύγουν με τα πόδια από τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Bilal Khaled, ο γιος της Anaam λέει ότι η μητέρα του ζει για δεύτερη φορά αναγκαστικό εκτοπισμό.

19:54 Δημοσκόπηση: Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους αλλά και συνέχεια του πολέμου θέλουν οι περισσότεροι Ισραηλινοί

Ένας αυξανόμενος αριθμός Ισραηλινών λέει ότι η χώρα τους θα πρέπει να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αλλά θα πρέπει  επίσης να συνεχίσει να πολεμά ενώ διαπραγματεύεται, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την έρευνα το 38% των Ισραηλινών συμφωνούν με αυτή τη θέση, ποσοστό αυξημένο κατά 6 μονάδες από την τελευταία έρευνα που διεξήχθη περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Ένα άλλο 22% – περίπου ένας στους πέντε – δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να διαπραγματευτεί καθόλου για να ανταλλάξει τους κρατούμενους της Χαμάς στις ισραηλινές φυλακές με ομήρους, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό (21%) υποστηρίζει ότι το το Τελ Αβίβ πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι μάχες.

Ένας στους 10 (10%) δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διαπραγματευτεί μόνο όταν τελειώσουν οι μάχες.

Η έρευνα είναι του Viterbi Family Center for Public Opinion and Policy Research του Israel Democracy Institute και διεξήχθη στις 5-6 Νοεμβρίου.

19:39 Το Κατάρ συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Αράβων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

«Οι ηγέτες συναντήθηκαν παρουσία υπουργών και άλλων ανώτερων αξιωματούχων και από τις δύο χώρες για να επικεντρωθούν στις προσπάθειες να σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ κατά της Γάζας, το επίδομα βοήθειας και άλλους τρόπους για την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε το Κατάρ.

19:33 IDF: Επίθεση σε στόχους της Χεζπολάχ – Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν

Οι IDF επιτίθενται σε στόχους της Χεζμπολάχ ως απάντηση σε πυροβολισμούς που εκτοξεύονται από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν μετά από εκτόξευση πυραύλου από τον Λίβανο στην περιοχή Manara στο βόρειο Ισραήλ και άλλοι δύο από την πτώση λιβανέζικου μαχητικού στο έδαφος του Ισραήλ.

19:28 Χαμάς: Οι επιθέσεις των Ισραηλινών αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα

Η Χαμάς χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων ως «ντροπή για την ανθρωπότητα», αναφερόμενη στο χτύπημα εναντίον αμάχων που έφευγαν από τη βόρεια Γάζα χρησιμοποιώντας τον δρόμο Σαλάχ αλ – Ντιν, και στην επίθεση εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστίνιων που είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο al-Buraq.

«Ο λαός μας δεν θα ηττηθεί από αυτές τις εγκληματικές, φασιστικές ενέργειες», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις «σφαγές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαπράττει «εγκλήματα, μπροστά στα μάτια του κόσμου».

Αυτές οι επιθέσεις, αναφέρει η Χαμάς, οι οποίες αγνοούν «όλους τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους» και υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση, δεν θα κάμψουν τον παλαιστινιακό λαό και την «αντίσταση».

19:15 Διευθυντής του Αλ Σίφα: Απόλυτο ψέμα ότι το κέντρο διοίκησης της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο

Ο Muhammad Abu Salmiya από το νοσοκομείο Αλ Σίφα απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, μιλώντας στο Al Jazeera. Όπως είπε είναι απολύτως ψευδές ότι κάτω από το νοσοκομείο υπάρχει κέντρο διοίκησης της Χαμάς, τούνελ ή οποιοσδήποτε άλλος στρατιωτικός στόχος.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό νοσοκομείο. Εξυπηρετούμε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας».

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής γνωρίζουν πλήρως ότι πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή περιοχή. Είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα κέντρο διοίκησης ή οποιαδήποτε σήραγγα κάτω από αυτά τα νοσοκομεία».

«Το προσωπικό της UNRWA, το προσωπικό του ΟΗΕ, το προσωπικό διεθνών οργανισμών έχουν βρεθεί μέσα και γύρω από το νοσοκομείο, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα εντελώς πολιτικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί τα θύματα και τους ασθενείς», πρόσθεσε.

«Πριν από δύο και πλέον εβδομάδες πήραμε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο σε μια περιήγηση μέσα, γύρω και κάτω από το νοσοκομείο για να αποδείξουμε ότι οι Ισραηλινοί προπαγανδίζουν απλά ψέματα, ψευδείς αβάσιμους ισχυρισμούς».

18:59 Σε στρατόπεδα έχουν μετατραπεί τα κιμπούτς – Φόβοι για εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Η ζωή των κατοίκων του κιμπούτς -ισραηλινοί οικισμοί που επικεντρώνονται κυρίως στη γεωργία και τη μικρή μεταποίηση- Εϊλόν, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα σε σε Ισραήλ και Χαμάς.

Από τότε που οι μαχητές της Χαμάς διέρρηξαν τον φράχτη των συνόρων στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας και απαγάγοντας πολίτες, η ζωή στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ πήρε άλλη τροπή. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και ο στρατός έχει μετακινηθεί με άρματα μάχης, πυροβολικό και στρατεύματα.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, ότι η Χεζμπολάχ, μπορεί να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο – ή να παραβιάσει τα σύνορα με το Ισραήλ σε μια νέα επίθεση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

18:46 IDF: Δεν στοχεύουμε αμάχους αλλά αν δούμε μέλος της Χαμάς το σκοτώνουμε

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Richard Hecht, απάντησε σε ερώτηση για το εάν θα εξελιχθεί η επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, που φιλοξενεί χιλιάδες σοβαρά τραυματίες και ανάπηρους, ότι οι IDF γνωρίζουν τα ευαίσθητα σημεία των νοσοκομείων στη Γάζα και δήλωσε:

«ΟΙ IDF δεν πυροβολούν εναντίον αμάχων, αλλά αν δούμε έναν τρομοκράτη της Χαμάς θα τον σκοτώσουμε».

Οι IDF έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία και άλλα καταφύγια για να θωρακίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για τη μεταφορά μαχητών, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

18:39 Σύνοψη σημαντικότερων εξελίξεων

  • Τα καραβάνια αμάχων που εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα δέχτηκαν ισραηλινή επίθεση στον «ασφαλή διάδρομο». Αναφορές για πολλούς νεκρούς και τραυματίες
  • Το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει καταρρεύσει δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Συνολικά 21 νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας
  • Η «Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» εξέφρασε την ανησυχία της για άμεσο χτύπημα σε νοσοκομεία που περιθάλπουν και φιλοξενούν χιλιάδες, ενώ ισραηλινά τανκς και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν περικυκλώσει υγειονομικές εγκαταστάσεις
  • Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου ανήλθε σε 11.078, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 4.506 παιδιά
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έχει πλήξει περισσότερους από 15.000 στόχους από την έναρξη του πολέμου και πρόσθεσε ότι «6.000 όπλα» έχουν εντοπιστεί στη Γάζα
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ότι μετά τον πόλεμο, ο πολιορκημένος θύλακας θα παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας, παρά τη διαφορετική τοποθέτηση των ΗΠΑ

18:30 «Ημέρα πολέμου κατά των νοσοκομείων»

Ο επικεφαλής του Αλ Σίφα χαρακτήρισε τις σημερινές επιθέσεις εναντίον του νοσοκομείου του και πολλών άλλων ως «ημέρα πολέμου κατά των νοσοκομείων», προσθέτοντας ότι ήταν «τραγικές με όλη τη σημασία της λέξης».

«Οι άρρωστοι και οι τραυματίες καταλαμβάνουν όλους τους διαδρόμους του νοσοκομείου και δεν μπορούμε να κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, μιλώντας στο Al Jazeera.

«Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα κρεβάτι για να τοποθετήσουμε τα θύματα», πρόσθεσε. «Λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις μεταξύ του ποιον να σώσουμε και ποιον να αφήσουμε να πεθάνει… καθώς σας μιλάω στέκομαι μπροστά σε 100 πτώματα».

Ο Αμπού Σαλμίγια δήλωσε ότι μόνο τέσσερα τμήματα του νοσοκομείου εξακολουθούν να λειτουργούν: η μονάδα εντατικής θεραπείας, η μονάδα θερμοκοιτίδων βρεφών, το χειρουργείο και η μονάδα αιμοκάθαρσης.

«Αυτοί οι θάλαμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», είπε. «Έχουμε απόλυτη ανάγκη από καύσιμα για να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτές οι κρίσιμες μονάδες. Οι ζωές χιλιάδων ασθενών κρέμονται από μια κλωστή. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου».

Ο διευθυντής πρόσθεσε ότι οι χιλιάδες εκτοπισμένοι που ζουν μέσα στο νοσοκομείο δεν έχουν φαγητό ή νερό και ότι ο φόβος είναι ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίσει το νοσοκομείο και θα το καταστρέψει.

18:16 Μαρτυρίες από το χτύπημα στο καραβάνι αμάχων: «Έπεσαν πύραυλοι στη μέση του δρόμου – Πολλοί νεκροί»

Οι επιζώντες της ισραηλινής επίθεσης στην οδό Σαλάχ αλ-Ντιν, τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς το νότο, για τον οποίο το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι θα ήταν ασφαλής, λένε ότι προσπαθούν να περισυλλέξουν πολλούς τραυματίες και νεκρούς.

Ένας άνδρας που βοηθούσε στη μεταφορά οικογενειών προς το νότο δήλωσε ότι δύο πύραυλοι έπεσαν «ακριβώς στη μέση της οδού Σαλάχ αλ-Ντιν».

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και μάρτυρες (σ.σ νεκροί)… είναι πάρα πολλοί», ανέφερε.

«Δεν μπορώ καν να μετρήσω. Αυτοί που έφερα ο ίδιος στο νοσοκομείο είναι πέντε [νεκροί]. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν πολλοί ακόμη πίσω μου», είπε.

Ένας άλλος επιζών δήλωσε ότι οι άμαχοι που έφευγαν από τη βόρεια Γάζα χτυπήθηκαν «από πύραυλο, όχι από βλήμα πυροβολικού». «Ο πιλότος του μαχητικού γνωρίζει ότι πρόκειται για αθώους πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είπε.

Ένας άλλος που έφτασε στο νοσοκομείο με τραύματα είπε ότι όλοι στην περιοχή «είναι άοπλοι πολίτες».

«Βοηθάμε τους συμπολίτες μας στη Γάζα, τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους, τις γυναίκες και τα παιδιά. Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ γυναίκες και παιδιά. Τα σώματά τους διαμελίστηκαν, δεν μπορούμε καν να μαζέψουμε ό,τι έχει απομείνει από αυτά», είπε.

«Γιατί ρίχνετε βόμβες σε αμάχους, αφού τους είπατε ρητά να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας», διερωτάται.

 17:55 Διευθυντής νοσοκομείου Αλ Σίφα: Μετά από δέκα λεπτά διακοπής ρεύματος, όλοι οι ασθενείς με τεχνητή αναπνοή θα πεθάνουν

17:48 Η Γάζα του 2023 κάνει την κόλαση να μοιάζει με «tea party»

Ο Νορβηγός γιατρός, Μαντς Γκίλμπερτ, που έχει εργαστεί εθελοντικά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα λέει ότι η στοχοποίηση νοσοκομείων αποτελεί μέρος του δόγματος του ισραηλινού στρατού.

«Θα πυροβολήσουν οτιδήποτε θεωρούν Παλαιστινιακό: Υποδομές, σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά, νοσοκομεία, ασθενοφόρα, πολίτες. Έτσι, φυσικά, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η πιο ακραία έκφραση μιας ρατσιστικής πολιτικής όπου δεν σέβεσαι τις ανθρώπινες αξίες», δήλωσε ο Gilbert στο Al Jazeera.

«Οι σκηνές από το Αλ Σίφα σήμερα ήταν φρικιαστικές… Θα γινόταν αυτό αποδεκτό από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αν επρόκειτο για νοσοκομεία που φρόντιζαν λευκούς ανθρώπους στην Ευρώπη; Ποτέ και πουθενά. Αυτή είναι ρατσιστική πολιτική, είναι εντελώς αηδιαστική και νομίζω ότι πρέπει να το θεωρήσουμε ως τη μεγαλύτερη ηθική κατάρρευση της δυτικής πολιτικής στη γενιά μου.

«Αυτό συνεχίζεται και δεν είναι κόλαση. Η Γάζα 2023 κάνει την κόλαση να μοιάζει με πάρτι τσαγιού», πρόσθεσε ο Γκίλμπερτ.

Το Αλ Σίφα περιθάλπει 5.000 ασθενείς. Σχεδόν 800 βρίσκονται στην αναμονή και χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς

17:34 Το σύστημα υγείας στη Γάζα κατέρρευσε

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το σύστημα υγείας έχει πλέον καταρρεύσει. Πολλά νοσοκομεία έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών επιθέσεων ενώ άλλα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, που έχει δεχτεί απανωτές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες. Πλέον όλοι οι χώροι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι με τραυματίες που βρίσκονται στο δάπεδο των διαδρόμων, ενώ οι γιατροί δυσκολεύονται να κινηθούν ανάμεσά τους και να τους περιθάλψουν με όλο και λιγότερες δυνατότητες.

17:28 Αναφορές για τρεις νεκρούς Παλαιστινίους μετά το χτύπημα στο καραβάνι αμάχων

Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από την ισραηλινή επίθεση στο καραβάνι αμάχων, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Το παρακάτω βίντεο δείχνει τη μεταφορά των τραυματιών στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

17:23 Χτύπημα στα καραβάνια αμάχων που εγκαταλείπουν τη Β. Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera, oι κάτοικοι της Βόρειας Γάζας που φεύγουν από την οδό Salah al-Din δέχθηκαν σφοδρά πυρά από ισραηλινά τανκς.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν χρησιμοποιώντας τον δρόμο που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι είναι ασφαλής για να εκκενώσουν προς τα νότια.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο al-Aqsa, την πλησιέστερη ιατρική εγκατάσταση στην οδό Salah al-Din.

Οι κάτοικοι που μίλησαν στο Al Jazeera λένε ότι είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι και ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε οτιδήποτε λέει ο ισραηλινός στρατός.

Λένε ότι οι παύσεις στις μάχες για να δοθεί περιθώριο για την εκκένωση ήταν παγίδα.

17:03 Βομβαρδισμός σε σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο – Δεκάδες νεκροί

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σχολείο Αλ Μπουράκ σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα, σύμφωνα με το Quds News Network. Στο σχολείο έμεναν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θεωρώντας το ασφαλές καταφύγιο.

16:48 Νεκρός και τραυματίες στο νοσοκομείο Al Quds από ελεύθερους σκοπευτές

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές με στόχο το νοσοκομείο al-Quds.

Δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, προσθέτουν.

«Σφοδρές συγκρούσεις τώρα και ελεύθεροι σκοπευτές της κατοχής πυροβολούν το νοσοκομείο al-Quds. Απώλειες μεταξύ των εκτοπισμένων» Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις, ανέφερε η οργάνωση.

16:25 Νετανιάχου: Μετά τον πόλεμο η Γάζα θα τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των αρχών των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας ότι μετά την εξόντωση της Χαμάς, θα υπάρξει πλήρης ισραηλινός έλεγχος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή από τη Λωρίδα για τους πολίτες του Ισραήλ.

16:09 Άλλες έξι πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την ΕΕ

Άλλες έξι πτήσεις ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ προς τη Γάζα έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά, αυτό ανεβάζει τις πτήσεις με αερογέφυρα της ΕΕ σε 14 τις τελευταίες εβδομάδες με πάνω από 550 τόνους επείγουσας βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας να μεταφέρονται στην Αίγυπτο για γρήγορη παράδοση μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

16:05 «15.000 τρομοκρατικοί στόχοι στη Γάζα έχουν χτυπηθεί από την έναρξη του πολέμου» λένε οι IDF

16:00 21 νοσοκομεία εκτός λειτουργίας στη Γάζα

Ο αριθμός των νοσοκομείων που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα έχει φτάσει τα 21.

Αυτό αναφέρει νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα. Ο προηγούμενος αριθμός που είχε δοθεί από το υπουργείο ήταν 18 νοσοκομεία.

15:52 Εικόνες από την εκκένωση χιλιάδων Παλαιστινίων προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας

15:46 Πάνω από 11.000 οι νεκροί στη Γάζα

Στην τελευταία του ενημέρωση, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 11.078.

Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει τουλάχιστον 4.506 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο.

15:42 Οι ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου συναντήθηκαν στο Κάιρο

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον πόλεμο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων μείωσης των δεινών των αμάχων, αναφέρεται.

Ο εμίρης του Κατάρ και ο Αιγύπτιος πρόεδρος επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή υπόθεση και στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος κατά μήκος των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση τη λύση των δύο κρατών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

15:36 Συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Θα απελευθερωθούν 100 άτομα

Πηγές δήλωσαν στο Al-Arabiya, ένα αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών κρατουμένων και παιδιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατό απαχθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:22 Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την έναρξη του πολέμου

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, αφού ο γενικός εισαγγελέας Gali Baharav-Miara έκρινε ότι δεν αρκεί να συνεδριάζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης μόνο μέσω τηλεφώνου.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι μια τέτοια διαδικασία προορίζεται μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει υποχρέωση να συνεδριάζει αυτοπροσώπως.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί προς το παρόν για την Κυριακή στις 12:30 μ. μ. στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, το υπουργικό συμβούλιο έχει εκδώσει πάνω από 70 αποφάσεις που αποφασίστηκαν με τηλεφωνική ψηφοφορία.

15:14 «Μόνη λύση στο Μεσανατολικό είναι εκείνη που προβλέπει δύο λαούς και δύο κράτη» λέει ο Ματαρέλα

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ουζμπεκιστάν, αναφέρθηκε στην κρίση στην Μέση Ανατολή και υπογράμμισε ότι «η μόνη λύση που μπορεί να οδηγήσει στην σταθερότητα και στην ειρήνη, είναι εκείνη που προβλέπει δύο λαούς και δύο κράτη».

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με την εσκεμμένη επιχείρηση της Χαμάς εναντίον αθώων πολιτών», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

15:08 Η εκκένωση των Παλαιστινίων προς τον νότο

Με την πλειονότητα των ισραηλινών βομβαρδισμών να επικεντρώνεται στο βορρά, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις πληγείσες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και κατευθύνονται προς το νότο.

15:03 Το νοσοκομείο Al-Shifa βομβαρδίστηκε 5 φορές μέσα σε 24 ώρες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ashraf al-Qudra λέει ότι το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει πέντε φορές τα κτίρια του νοσοκομείου Al-Shifa από το βράδυ της Πέμπτης.

«Βομβάρδισαν το μαιευτήριο και το κτίριο των εξωτερικών ιατρείων. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά την επίθεση νωρίς το πρωί», είπε.

Στον απόηχο των επιθέσεων, μάρτυρες δήλωσαν ότι πολλοί άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν τους χώρους των εγκαταστάσεων φοβούμενοι περαιτέρω επιθέσεις. Το Ισραήλ προειδοποίησε τον κόσμο να εκκενώσει, αλλά ο al-Qudra δήλωσε ότι αυτό ήταν αδύνατο.

«Μιλάμε για 45 μωρά σε θερμοκοιτίδες, 52 παιδιά σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκατοντάδες τραυματίες και ασθενείς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους», είπε.

14:56 Βίντεο μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Shifa

14:43 Τέσσερα νοσοκομεία είναι περικυκλωμένα από τον ισραηλινό στρατό

Τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε τρία νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και το νοσοκομείο «Indonesian» στα βόρεια.

Χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έχουν κλείσει μια περίμετρο περίπου 100 μέτρων γύρω από τα νοσοκομεία αυτά, όπου εξακολουθούν να φιλοξενούνται χιλιάδες τραυματίες και εκτοπισμένοι.

Οι άνθρωποι έστειλαν εκκλήσεις μέσα από το νοσοκομείο al-Rantisi και το νοσοκομείο al-Nasser, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση αυτών των νοσοκομείων, αλλά χωρίς διαβεβαιώσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό το ρίσκο.

Η διαδρομή από τα νοσοκομεία al-Nasser και al-Rantisi προς τα ανατολικά της οδού Salah al-Din στην πόλη της Γάζας είναι πολύ επικίνδυνη και έχει πληγεί επανειλημμένα από αεροπορικές επιδρομές.

14:36 Μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς προς το Τελ Αβίβ

Ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Γάζα προς την περιοχή του Τελ Αβίβ. Η Χαμάς επιβεβαίωσε την επίθεση στο κανάλι της στο Telegram.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης έκτακτης ανάγκης.

14:27 Το μέλλον της Λωρίδας πρέπει να αποφασιστεί από τους Παλαιστινίους και μόνο

Ο Mohammad al-Hindi, αναπληρωτής ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, κατήγγειλε τη συζήτηση του Ισραήλ για το μέλλον της Γάζας ως προσπάθεια της χώρας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία.

Το μέλλον του θύλακα θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Παλαιστίνιους και από κανέναν άλλον, πρόσθεσε. Απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει την εξουσία, λέγοντας: «Η Παλαιστινιακή Αρχή ελέγχει τη Δυτική Όχθη, αλλά η ένοπλη αντίσταση αναπτύσσεται και εκεί«.

14:13 Αναπόφευκτη πλέον η επέκταση του πολέμου

Η επέκταση του πολέμου που διεξάγεται στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς είναι «πλέον αναπόφευκτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμμαχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, με φόντο τον γενικευμένο φόβο για περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης του πολέμου πάνω στους άμαχους κατοίκους της Γάζας, η επέκταση του πεδίου του πολέμου έχει πλέον καταστεί αναπόφευκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Καταριανό ομόλογό του, Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:00 Σειρήνες στο Ισραήλ – Επίθεση με ρουκέτες

Επίθεση με ρουκέτες δέχθηκε το Τελ Αβίβ, το μεσημέρι της Παρασκευής με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη πόλη.

Δέκα ρουκέτες αναχαιτίστηκαν πάνω από το κεντρικό Ισραήλ και τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Israel Today.

Μία από τις ρουκέτες που αναχαιτίστηκαν

13:49 Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας σε αριθμούς

Τα νοσοκομεία της Γάζας καταρρέουν εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 18 νοσοκομεία, από τα 35, είναι εκτός λειτουργίας και τουλάχιστον 51 κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από τις 72, έχουν κλείσει.

Επίσης, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 270 επιθέσεις στον τομέα της υγείας της Γάζας και τουλάχιστον 57 ασθενοφόρα έχουν υποστεί ζημιές.

Επίθεση σε κομβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Al Shifa

13:37 Νεκρά επτά μέλη της Χεζμπολάχ

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί και η μεθόριος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επτά ακόμη μέλη της σκοτώθηκαν, με τον αριθμό των νεκρών της οργάνωσης να ανεβαίνει στους 70 από την έναρξη των εχθροπραξιών.

«Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς για χάρη της μείωσης της πίεσης στη Γάζα», δήλωσε ο Ναΐμ Κασέμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, σε συνέντευξή του στο NBC News.

Και προειδοποίησε: «Εάν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συνεχίσουν την επιθετικότητά τους με αυτόν τον τρόπο και κλιμακώσουν αυτή την επίθεση, αφήνοντας αρνητικό αντίκτυπο που θα είναι μεγαλύτερος από αυτό που συμβαίνει τώρα, αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αντιπαράθεση».

13:23 25 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ρωσία μέσω Αιγύπτου

Η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή 25 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας από την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό μετά την πολυαίμακτη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Ειδικό αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων παρέδωσε 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Το ανθρωπιστικό φορτίο παραδόθηκε ήδη σε εκπροσώπους του αιγυπτιακού τμήματος της Ερυθράς Ημισελήνου», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ενώ θα σταλεί και άλλη ρωσική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:05 Περικυκλωμένο από τανκς το νοσοκομείο Al Rantisi

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν τις δραματικές ώρες που ζουν οι ασθενείς και οι γιατροί στο νοσοκομείο Al Rantisi, το οποίο είναι πλέον περικυκλωμένο από τανκς του ισραηλινού στρατού.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο Al Rantisi, που είναι περικυκλωμένο από τα ισραηλινά τανκς. Μας δόθηκε προειδοποίηση για εκκένωση, αλλά δεν υπάρχουν εκπρόσωποι από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια οργάνωση που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ασθενών και των πολιτών», λέει μια γυναίκα.

Ένας άλλος άνδρας προσθέτει: «Για όνομα του Θεού, λάβαμε μια προειδοποίηση ότι πρέπει να εκκενώσουμε το νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς διεθνή προστασία, τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΗΕ ή οποιονδήποτε οργανισμό. Βοηθήστε μας».

12:51 «Δεν θα εγκαταλείψουμε το νοσοκομείο»

Συγκλονίζει φοιτητής ιατρικής στο νοσοκομείο Αl-Shifa. Εν μέσω των επιθέσεων που δέχεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας από το Ισραήλ, ο Ezudine Lulu αψηφά τις προειδοποιήσεις για εκκένωση και δηλώνει ότι θα μείνει εκεί, δίπλα στους ασθενείς του και στους άμαχους που έχουν βρει καταφύγιο.

«Είναι πιθανό ολόκληρο το νοσοκομείο να βομβαρδιστεί τις επόμενες ώρες. Ή θα βγούμε νικητές ή νεκροί. Οι γιατροί δεν θα εγκαταλείψουμε τους χιλιάδες ασθενείς μας και τους εκτοπισμένους, που βρίσκονται μέσα στο κτίριο», ανέφερε σε βίντεο στο Instagram, ο Ezudine Lulu.

Στη λεζάντα, έγραψε: «Είμαι ο Ezuddin Lulu, φοιτητής ιατρικής στο πέμπτο έτος και το όνειρό μου είναι να ολοκληρώσω την εκπαίδευσή μου και να αποφοιτήσω».

12:39 Άνοιξε ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα

Νέα προθεσμία για ασφαλή μετακίνηση των αμάχων από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια έδωσε ο ισραηλινός στρατός από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

«Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, το IDF επιτρέπει για άλλη μια φορά τη μετακίνηση μέσω του Salah al-Din μεταξύ 10:00 και 16:00 η ώρα», ανακοίνωσε μέσω Χ (πρώην Twitter) ο Αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee.

Και πρόσθεσε: «Μην ακούτε τι λένε ορισμένοι ηγέτες της Χαμάς από τα ξενοδοχεία τους στο εξωτερικό ή από τα υπόγεια μέρη που κρύβονται με τις οικογένειές τους. Για την ασφάλειά σας, μετακινηθείτε νότια του Γουάντι.

12:30 Το νοσοκομείο Al Shifa βομβαρδίζεται

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το νοσοκομείο Αl-Shifa «δέχεται νέο βομβαρδισμό», προσθέτοντας ότι 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του Νοσοκομείου ανέφερε ότι έλαβε κλήση από έναν αξιωματικό του στρατού του Ισραήλ, που προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο θα δεχθεί επίθεση επειδή είναι ζώνη μάχης.

12:13 «Μένουν να γίνουν πολλά ακόμη για την προστασία των αμάχων»

Τη συμφωνία του Ισραήλ για τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις πυρός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χαιρέτησε ο Άντονι Μπλίνκεν, εκτιμώντας παράλληλα ότι «μένουν να γίνουν πολλά» για την προστασία των αμάχων.

Από το Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι σημειώθηκαν πρόοδοι ωστόσο «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμη σε ό,τι αφορά την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε «συγκεκριμένα σχέδια για να γίνει αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τετράωρες, καθημερινές παύσεις θα επιτρέψουν «να σωθούν ζωές» και να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στους αμάχους.

11:57 13 οι νεκροί από την επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa

«Τουλάχιστον 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω της η επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αl Shifa κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει η Χαμάς.

O προηγούμενος απολογισμός, διά στόματος του διευθυντή του νοσοκομείου, έκανε λόγο για έξι θύματα.

Την ίδια ώρα, βίντεο δείχνουν ισραηλινά τανκ να έχουν περικυκλώσει τα νοσοκομεία Παίδων Al Rantisi και Al Nasr και να ζητούν την εκκένωσή τους.

11:42 Περισσότερες από τις μισές κατοικίες της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές σε περισσότερο από το 50% των κατοικιών σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο ΜΜΕ στη Γάζα.

«Περίπου 40.000 κατοικίες στον πολιορκημένο θύλακα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισραηλινό στρατό και περίπου 32.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν ριχτεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου», ανέφερε.

«Οι απώλειες στον τομέα της στέγασης και τις υποδομές της Γάζας εκτιμώνται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία», σημείωσε επίσης το γραφείο.

Σε εξέλιξη οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

11:28 Σχεδόν 700 ξένοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν από τη Γάζα την Πέμπτη

Αιγύπτιος συνοριακός αξιωματούχος, δήλωσε στο CNN, ότι 699 ξένοι υπήκοοι έφτασαν στην Αίγυπτο την Πέμπτη, έχοντας εκκενώσει τη Γάζα μέσω της Ράφα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου, αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ξένων υπηκόων, που έχουν απομακρυνθεί από τον θύλακα, σε περισσότερους από 2.000.

11:14 Τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Γάζας είναι τεράστιος, ενώ οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν χειρουργεία χωρίς αναισθησία για να σώσουν ζωές.

Ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμεγιάχ, διευθυντής του νοσοκομείου Al Shifa, εξηγεί ότι όταν φτάνει μεγάλος αριθμός τραυματιών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα, χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού.

«Αν περιμέναμε να τους χειρουργήσουμε έναν έναν, θα είχαμε χάσει πολλούς από τους τραυματίες. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε επεμβάσεις στο δάπεδο χωρίς γενική αναισθησία, ή χρησιμοποιώντας απλή αναισθησία ή παυσίπονα, προκειμένου να σώσουμε ζωές», λέει.

Μεταξύ των επεμβάσεων που έχουν κάνει υπό αυτές τις συνθήκες είναι ο ακρωτηριασμός δακτύλων ή μελών, ράμματα σε σοβαρά τραύματα και η αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων.

Η μικρή Orheen Al-Dayah κλαίει από τον πόνο, την ώρα που οι γιατροί τής κάνουν ράμματα χωρίς αναισθησία

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:00 Στο στόχαστρο δημοσιογράφος για την σφαγή της Χάμας

Λίγη ώρα μετά την καταγγελία ότι το Reuters γνώριζε για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, έρχεται στο φως φωτογραφία ενός ρεπόρτερ, που συνεργάζεται με το CNN, αγκαλιά με τον ηγέτη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar.

Η αποκάλυψη έγινε από την μη κυβερνητική οργάνωση Honest Reporting, η οποία παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης που μεροληπτούν εναντίον του Ισραήλ.

Η σχετική ανάρτηση της ΜΚΟ, δείχνει τον δημοσιογράφο Hassan Eslaiah, ο οποίος συνεργάζεται και με το Associated Press, αγκαλιά με το No2 της Χαμάς και εγκέφαλο της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου που συγκλόνισε τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:44 Οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν τα νοσοκομεία της Γάζας

Συνεχίζονται οι επιθέσει σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να τα περικυκλώνουν και να καλούν σε εκκένωση.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο Al-Rantisi έχει γίνει στόχος, καθώς οι IDF θεωρούν πως ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στα καταφύγια κάτω από το κτίριο.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις των IDF επιχειρούν γύρω -και- από το νοσοκομείο Al Shifa και συγκρούονται με τους μαχητές. «Οι ιατρικές ομάδες δεν θα φύγουν από το νοσοκομείο και δεν θα εγκαταλείψουμε τους ασθενείς», δηλώνει ο διευθυντής του νοσοκομείου.

10:30 «Μπλόκο» στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ

Οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk να επισκεφθεί τη χώρα τους και τα παλαιστινιακά εδάφη, καταγγέλλει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Ο Volker Türk βρίσκεται σε πενθήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συζητήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, ενώ έχει περιγράψει τον τελευταίο μήνα των μαχών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της οργάνωσης της Χαμάς ως «έναν ολόκληρο μήνα σφαγής, αδιάκοπης ταλαιπωρίας, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας».

10:21 Το Ιράν στηρίζει τη Χαμάς – «Είμαστε περήφανοι για εσάς»

Βίντεο της συνάντησής του με τον ιδρυτή της Χαμάς το 1998, δημοσίευσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Πιστεύω ότι εσείς, κύριε Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και οι αδελφοί και οι αδελφές που πολεμούν στην Παλαιστίνη είστε στην πρώτη γραμμή του πολέμου μεταξύ του Ισλάμ και της απιστίας και του πολέμου μεταξύ του ψεύδους και της αλήθειας», ακούγεται να λέει στην αρχή ο Χαμενεΐ.

«Δεν δεχθήκαμε και δεν θα δεχθούμε την σφετεριστική κυβέρνηση στην παλαιστινιακή γη και στο παλαιστινιακό κράτος ούτε για μία ώρα. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το μέλλον… Φυσικά, είμαστε περήφανοι για εσάς και θεωρούμε ότι αυτά τα ισλαμικά κινήματα αποτελούν πηγή τιμής για το Ισλάμ», προσθέτει.

Με τη σειρά του, ο Σεΐχης Αχμάντ Γιασίν δηλώνει «ευγνώμων για τη σταθερή θέση της ηγεσίας και του λαού του Ιράν απέναντι στην υπόθεση της Παλαιστίνης».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:07 1,6 εκατομμύριο εκτοπισμένοι από την αρχή του πολέμου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,6 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων συνεχίζει να αυξάνεται. Τα καταφύγια της UNRWA στην κεντρική και νότια Γάζα είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις νέες αφίξεις», τονίζει η UNRWA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει:

  • Σχεδόν 742.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) στεγάζονται σε 151 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά.
  • Πάνω από 582.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε 94 εγκαταστάσεις στην κεντρική Γάζα, την πόλη Khan Younis και τη Rafah.
  • Σχεδόν 160.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έβρισκαν καταφύγιο σε 57 σχολεία της UNRWA στις βόρειες περιοχές της Γάζας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2023, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.

«Η UNRWA δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα καταφύγια για να βοηθήσει ή να προστατεύσει τους εσωτερικά εκτοπισμένους και δεν έχει πληροφορίες για τις ανάγκες και τις συνθήκες τους»,, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η κατάσταση στη Γάζα σε αριθμούς

09:52 Έτοιμη η Τουρκία να δεχτεί στα νοσοκομεία της τραυματισμένους Παλαιστίνιους

Η Τουρκία έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να δεχτεί στα νοσοκομεία της για νοσηλεία τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις από τη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η χώρα του θα καταβάλει προσπάθειες να αυξήσει την πίεση προς το Ισραήλ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από τη Γάζα.

Επίσης, ανέφερε ότι η Άγκυρα θα κάνει βήματα για να προμηθεύσει με ασθενοφόρα, τρόφιμα, νερό και φάρμακα τον θύλακα, σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:38 Συγκλονιστικές εικόνες από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο που έπληξε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ Αλ-Κίντρα, μιλώντας στο Al Jazeera, δήλωσε ότι το Ισραήλ προχωρά σε επιθέσεις στα νοσοκομεία για να τα θέσει εντελώς εκτός λειτουργίας και στη συνέχεια να εκτοπίσει τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά, καθώς και τους ασθενείς και τους γιατρούς.

Εκτός από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία Αl Shifa, Al Awda και Al Rantisi, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Shahab.

09:27 Παλαιστίνιος κρατούμενος χρησιμοποιείται ως ανθρώπινη ασπίδα σε επιχείρηση στη Δυτική Όχθη

Ένα σοκαριστικό βίντεο αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στο X (πρώην Twitter) το πρωί της Παρασκευής (10/11), το οποίο δείχνει έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο να χρησιμοποιείται ως ανθρώπινη ασπίδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πρόκειται για τον Alaa Abu Hashhash. Στο βίντεο φαίνεται να φορά χειροπέδες, να του έχουν δέσει τα μάτια και να γονατιστός στον δρόμο, ενώ ένας Ισραηλινός στρατιώτης καλύπτεται πίσω του και σημαδεύει με το τουφέκι του.

09:14 Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων κατέλαβαν τα κεντρικά των New York Times

Φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές κατέλαβαν το λόμπι της εφημερίδας New York Times, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ κατηγόρησαν το μέσο για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ στην κάλυψη του πολέμου.

Παρέμειναν για πάνω από μία ώρα, διαβάζοντας τα ονόματα χιλιάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 36 δημοσιογράφων των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Παράλληλα μοίρασαν τις εκδόσεις μιας εικονικής εφημερίδας, με το όνομα «The New York War Crimes», η οποία κατηγορούσε τα μέσα ενημέρωσης για «συνενοχή στο ξέπλυμα της γενοκτονίας» και καλούσε τη συντακτική επιτροπή των Times να υποστηρίξει δημοσίως την κατάπαυση του πυρός.

Οι φωτογραφίες έδειχναν τη λέξη «Lies» (ψέματα) ζωγραφισμένη στις πόρτες των κεντρικών γραφείων των Times. Δεν είναι γνωστό εάν κάποιος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:59 Νεκρός ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει τον θάνατο ενός στρατιώτη του κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα. Ο λοχίας Gilad Rozenblit, 21 ετών, ήταν ιατρός μάχης και σκοτώθηκε βόρεια της Λωρίδας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε 354, εκ των οποίων 41 σκοτώθηκαν από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

08:44 Νεκροί διοικητές της δύναμης «Nukhba»

Οι IDF ανακοινώνουν ότι σκότωσαν μαχητές της Χαμάς, που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

«Τα στρατεύματα των ισραηλινών δυνάμεων σκότωσαν πολλούς μαχητές της δύναμης «Nukhba» της Χαμάς, που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Μεταξύ των μαχητών ήταν ο Ahmed Musa, διοικητής λόχου και ο Omar Al-Hindi, διοικητής διμοιρίας, και οι δύο βρίσκονταν στη δυτική Τζαμπάλια.

Ο Ahmed Musa ήταν ένας από τους διοικητές της εισβολής στη βάση Zikim, το κιμπούτς Zikim και το φυλάκιο Yiftach. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, ηγήθηκε των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων των IDF στην περιοχή της δυτικής Τζαμπάλια», αναφέρουν οι IDF.

Επιπλέον, σκοτώθηκε ο επικεφαλής της συστοιχίας ελεύθερων σκοπευτών της Βόρειας Ταξιαρχίας της Χαμάς, Mohammed Kahlout.

«Tα στρατεύματα των IDF χτύπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 19 τρομοκράτες της Χαμάς που σχεδίαζαν να μας επιτεθούν. Επίσης, έπληξαν ένα κοντέινερ που βρισκόταν σε μια παραλία και περιείχε περίπου 20 εκτοξευτές ρουκετών», σημειώνουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

08:29 Επιθέσεις σε τέσσερα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Shahab αναφέρει ότι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τέσσερα νοσοκομεία στη Γάζα, το Αl Shifa, το Al Awda, το Al Rantisi και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τo πρακτορείο, προκλήθηκαν ζημιές στα κτίρια των νοσοκομείων και επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

08:14 «Οι παύσεις δεν θα επηρεάσουν την πολεμική προσπάθεια των ισραηλινών στρατευμάτων»

«Οι τετράωρες παύσεις του ισραηλινού στρατού που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη δεν ισοδυναμούν με κατάπαυση του πυρός και δεν θα επηρεάσουν τη μάχη στη Γάζα», ξεκαθαρίσει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ.

«Δεν θα σταματήσουμε τα πυρά ούτε θα σταματήσουμε να πολεμάμε όσο έχουμε ομήρους στη Γάζα και όσο δεν έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας που είναι να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να διαλύσουμε τις στρατιωτικές και κυβερνητικές της δυνατότητες», τονίζει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι καθημερινές παύσεις θα γίνονται για να επιτραπεί στους πολίτες να διαφύγουν. «Πραγματοποιούμε συγκεκριμένες κινήσεις για να επιτρέψουμε την έξοδο αμάχων από την πόλη της Γάζας προς τα νότια, για να μην τους πληγώσουμε. Αυτές δεν επηρεάζουν τις μάχες».

08:00 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χεβρώνα

Βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει βαριά οπλισμένους ισραηλινούς στρατιώτες να εισέρχονται στον προσφυγικό καταυλισμό Αl Arroub βόρεια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αρκετές επιδρομές βρίσκονταν σε εξέλιξη σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια από νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Οι αναφορές κάνουν λόγο για έντονες μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και νεαρών Παλαιστινίων.

Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε 176 από τις 7 Οκτωβρίου.

07:46 Βίντεο από την επίθεση στο νοσοκομείο Αl Shifa

Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Saleh al-Jafarawi δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram που καταγράφει μέρος της καταστροφής και την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα.

«Δύο λεπτά φρίκης! Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa. Έντονοι βομβαρδισμοί και συγκρούσεις. Μόνο απόψε, οι (ισραηλινές) δυνάμεις στόχευσαν το νοσοκομείο τρεις φορές. Κινδυνεύουμε να γίνουμε στόχος ανά πάσα στιγμή. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ό,τι συνέβη τις τελευταίες 34 ημέρες δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που συνέβη απόψε», ανέφερε ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση.

07:33 89 Ουκρανοί πολίτες απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας

Συνολικά 89 Ουκρανοί πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη, όταν οι πρώτοι 43 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τον θύλακα. Ακολούθησαν άλλοι 46 Ουκρανοί που απομακρύνθηκαν την Πέμπτη.

«Τώρα βρίσκονται στην Αίγυπτο. Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των υπόλοιπων Ουκρανών υπηκόων από τη Λωρίδα συνεχίζονται. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άμαχοι και ο πόλεμος που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή να μην οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της διεθνούς σταθερότητας», είπε ο Ζελένσκι.

07:17 «Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει βοήθεια στη βόρεια Γάζα»

«Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα», dhl;vnei o ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει βελτιωθεί στη κεντρική και νότια Γάζα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στη βόρεια Γάζα.

«Η βοήθεια στο νότο έφτανε κατά μέσο όρο τα 100 φορτηγά την ημέρα. Δύο αγωγοί που προμηθεύουν καθαρό πόσιμο νερό στο νότο από το Ισραήλ επαναλειτούργησαν», σημείωσε ο Σάτερφιλντ και τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις για να υπάρξει ένας ασφαλής τρόπος μεταφοράς των τραυματιών από το βορρά.

07:10 Το Ισραήλ «χτύπησε» στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε οργάνωση στη Συρία, ως αντίποινα για το χτύπημα με UAV σε σχολείο στην Εϊλάτ.

«Οι IDF επιτέθηκαν στη Συρία πριν από λίγο στην οργάνωση που εκτόξευσε χθες το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς το Εϊλάτ, το οποίο χτύπησε σχολείο της πόλης. Το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική ενέργεια που πραγματοποιείται από το συριακό έδαφος. Οι IDF θα απαντήσουν αυστηρά σε κάθε προσπάθεια που θα κάνει για να βλάψει το έδαφος του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω X.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:53 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες τη Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι περπατούν χιλιόμετρα για να αποφύγουν τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς στον βορρά.

Σύμφωνα με τον Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα Εδάφη (COGAT), 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα χθες μέσω ενός διαδρόμου εκκένωσης.

«Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή», ξεκαθάρισε εκπρόσωπος των IDF και δήλωσε ότι επισκέφτηκε τη Γάζα με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή και ότι ο διάδρομος εκκένωσης «λειτουργεί».

06:24 Νεκρός εντατικολόγος σε βομβαρδισμό στη Γάζα

Εντατικολόγος ο οποίος εργαζόταν για τους Γιατρούς του Κόσμου έχασε τη ζωή του, μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του στη Γάζα, ανακοινώθηκε η ΜΚΟ, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις ομάδες της που παραμένουν στο πεδίο.

Ο θάνατός του είναι «αντανάκλαση όσων υφίσταται όλος ο άμαχος πληθυσμός» στον παλαιστινιακό θύλακο, σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φλοράνς Ριγκάλ, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.

06:00 Ανθρωπιστική βοήθεια από το Κατάρ στη Γάζα

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III, της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, έφτασε στην Αίγυπτο, με ανθρωπιστική βοήθεια, που έχει προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

05:28 Κυρώσεις σε ισραηλινούς εισηγείται ο Bέλγος πρωθυπουργός

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο έκρινε χθες Πέμπτη πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της ορισμένων ισραηλινών «εξτρεμιστών» που ασκούν ή υποκινούν βία εναντίον Παλαιστινίων.

«Εκτιμώ ότι η χώρα μας πρέπει να φροντίσει αυτοί που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, για παράδειγμα αυτοί που ασκούν βία στη Δυτική Όχθη, να απαγορευτεί να εισέρχονται στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Ντε Κρο.

Προσωπικές κυρώσεις ζήτησε επίσης να επιβληθούν σ’ «έναν υπουργό ο οποίος κάλεσε να χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο εναντίον πληθυσμού που δεν μπορεί να κάνει τίποτα και σήμερα ζει σε φρικτές συνθήκες»

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

05:04 Τα γυρίζει ο Νετανιάχου μετά τις αντιδράσεις για την κατοχή στη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως δεν έχει την πρόθεση ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε κατοχή, αλλά ν’ αποκτήσει, όπως και εμείς, καλύτερο μέλλον», ανέφερε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δήλωση του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η χώρα του θ’ αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα «επ’ αόριστον» προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

03:50 Απώλειες Παλαιστινίων και Ισραηλινών από τα Ηνωμένα Έθνη-OCHA

Ο Παλαιστίνιοι θρηνούν 10.818 άτομα, εκ των οποίων οι 4.412 παιδιά και οι 2.918 γυναίκες. Δηλαδή το 68% του πληθυσμού. Αγνοούνται 2.650 άτομα, τα 1.400 παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 26.905.

549 οικογένειες έχουν χάσει από 2 έως 5 άτομα, 189 οικογένειες έχουν χάσει 6 έως 9 άτομα και 312 οικογένειες έχουν χάσει περισσότερα από 10 άτομα. Οι 6.120 νεκροί προέρχονται από 825 οικογένειες.

Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς περισσότερα από 40.000 οικιστικές μονάδες και περισσότερες από 222.000 έχουν μερικές ζημιές.

Οι Ισραηλινοί έχουν περισσότερες από 1.200 απώλειες, με 1.162 από αυτές να έχουν αναγνωριστεί. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.400.

Οι πηγές προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης στην Γάζα και τις ισραηλινές αρχές, ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από τον ΟΗΕ.

03:25 Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχοι επαναλαμβάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Από τις 7 Οκτωβρίου έχουμε δει μια δραματική αύξηση της βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν. Από τότε, η ομάδα μας έχει περιθάλψει πάνω από 30 ασθενείς με τραύματα από πυροβολισμούς και εκρήξεις.

Σήμερα, υπήρξε μια έξαρση της βίας, με εκτεταμένους βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς – σήμερα το πρωί ρίχτηκαν φυλλάδια στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, που έλεγαν στους κατοίκους να εκκενώσουν, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ασφαλές μέρος για να πάνε.

Σήμερα το πρωί γύρω στις 10:30 π.μ. η ομάδα μας περιέθαλψε έναν τραυματιοφορέα που πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν μέσα σε ασθενοφόρο.

Από τις 11 π.μ. σήμερα το πρωί, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν εμποδίσει τα ασθενοφόρα να εισέλθουν στα νοσοκομεία, αναγκάζοντάς τα να παραπέμπουν τους ασθενείς σε νοσοκομεία που βρίσκονται πιο μακριά.

Χθες το βράδυ, ένας στρατιώτης πυροβόλησε εναντίον της μονάδας επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, χτυπώντας τον τοίχο σε πλήρη θέα των συναδέλφων μας που στέκονταν έξω.

Σήμερα, η ομάδα μας είδε τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν την είσοδο του νοσοκομείου, με σφαίρες να χτυπούν τον τοίχο ακριβώς πάνω από την πόρτα.

Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχοι και οφείλουν να μείνουν ασφαλείς χώροι».

03:00 Χωρισμένη στα δύο από το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη

Στον κεντρικό δρόμο της παλαιστινιακής πόλης Χουγουάρα της Δυτικής Όχθης, όπου ο δρόμος 60 οδηγεί βόρεια προς τη Ναμπλούς, τα καταστήματα είναι όλα κλειστά.

Τα πρατήρια καυσίμων, τα αρτοποιεία, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις που πωλούν πέτρες από τα τοπικά λατομεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας είναι κλειστά με εντολή του ισραηλινού στρατού.

Στα κύρια σημεία διέλευσης μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής πλευράς της διαιρεμένης πλέον πόλης, επιφυλακτικοί ισραηλινοί στρατιώτες με πολυβόλα φυλάνε μια κλειστή κίτρινη μεταλλική πύλη.

Στον ίδιο το δρόμο, τα μόνα αυτοκίνητα που κινούνται ανήκουν σε κατοίκους των κοντινών σκληροπυρηνικών εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται διάσπαρτοι στους γύρω λόφους.

Οι υπερορθόδοξοι εθνικιστές κάτοικοι των οποίων έχουν τη φήμη ότι προωθούν και ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων.

02:35 Το Ισραήλ συμφώνησε σε ανθρωπιστικές παύσεις υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την Πέμπτη με σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) ότι το Ισραήλ συμφώνησε να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τμήματα της βόρειας Γάζας για τέσσερις ώρες την ημέρα, ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους να διαφύγουν κατά μήκος δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ έχει «την υποχρέωση να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων και να συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο».

02:10 Καταγγελία για χρήση του R9X Hellfire στο νοσοκομείο Al Shifa

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας πύραυλος (αναγνωρίστηκε ως R9X Hellfire ο οποίος δεν έχει εκρηκτική γόμωση) εκτοξεύτηκε εναντίον δημοσιογράφων στο νοσοκομείο Al Shifa. Ο πύραυλος έχει λεπίδες που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα αφήνοντας ακρωτηριασμούς γύρω και λίγες ζημιές σε κτίρια.

Υπάρχουν απώλειες πολιτών, ενώ η τέντα των δημοσιογράφων ήταν σε κοντινή απόσταση.

01:45 Πυρκαγιά στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al Rantisi

Πυρκαγιά ξέσπασε στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al Rantisi βόρεια της Γάζας μετά από ευθύ χτύπημα από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο πύραυλος ή οι πύραυλοι χτύπησαν στο πάρκινγκ το οποίο βρίσκεται κοντά στα κτίρια προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ένα από τα καμένα αυτοκίνητα του πάρκινγκ.

01:20 Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για τις τετράωρες παύσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ μίλησε με την εμπειρία του

Ο Στεφάν Ντούτζαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ρωτήθηκε την Πέμπτη σχετικά με προηγούμενη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα.

Ο ίδιος σχολίασε πως: «Η απάντηση είναι ότι η απάντηση που θα δοθεί από την κυβέρνηση είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση:

Ο τρόπος με τον οποίο οποιαδήποτε τέτοια παύση των μαχών, και πώς θα λειτουργήσει για ανθρωπιστικούς σκοπούς, θα πρέπει να συντονιστεί με τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως όσον αφορά το θέμα του χρόνου και της τοποθεσίας».

Κλείνοντας με το αυτονόητο «Και προφανώς για να γίνει αυτό με ασφάλεια για ανθρωπιστικούς σκοπούς, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλα τα μέρη της σύγκρουσης για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό».

00:55 Το 46% των Δημοκρατικών αποδοκιμάζει τους χειρισμούς Μπάιντεν στην σύγκρουση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κέντρου δημοσκοπήσεων Associated Press-NORC.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 50% των Δημοκρατικών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαχειρίζεται τη σύγκρουση, έναντι 46% που την αποδοκιμάζει.

Από αυτούς που αποδοκιμάζουν τη διαχείριση της σύγκρουσης από τον Μπάιντεν, το 65% δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν υπερβολικά το Ισραήλ. Συγκριτικά, σχεδόν 7 στους 10 Δημοκρατικούς που εγκρίνουν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν τη σωστή ποσότητα υποστήριξης στο Ισραήλ επί του παρόντος.

00:29 Ισραηλινός εκπρόσωπος τύπου προσπάθησε να αποδείξει πως οι Παλαιστίνιοι στήνουν τραυματισμούς και έκανε μοντάζ σε λιβανέζικο βίντεο κλιπ

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης μοιράστηκε πλάνα από μια λιβανέζικη ταινία μικρού μήκους, τα οποία προσπάθησε να περάσει ως αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Παλαιστίνιοι προσποιούνται τραυματισμούς στη Γάζα.

Ο Ofir Gendelman, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, δημοσίευσε την Πέμπτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που έδειχνε ένα νεαρό κορίτσι με ψεύτικο αίμα ως μέρος ενός ευρύτερου σκηνικού ταινίας που περιλάμβανε επίσης εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.Ο Gendelman έγραψε μαζί με το βίντεο: «Δείτε μόνοι σας πώς (οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα) προσποιούνται τραυματισμούς και εκκενώνουν «τραυματισμένους πολίτες», όλα μπροστά στις κάμερες».

00:15 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δείχνει τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο ασθενοφόρα της στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) μοιράστηκε εικόνες και ένα σύντομο βίντεο από δύο ασθενοφόρα που, όπως λέει, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ισραηλινής επίθεσης κοντά στο νοσοκομείο al-Awda στη Γάζα.

Ένας εθελοντής παραϊατρικός τραυματίστηκε επίσης, δήλωσε η PRCS.

23:50 Διπλασιάστηκαν τα ισλαμοφοβικά και αντι-αραβικά περιστατικά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Η ομάδα υπεράσπισης Council on American-Islamic Relations (CAIR) δήλωσε ότι υπήρξαν 1.283 αιτήματα καταγγελιών και αναφορές προκατάληψης μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου.

Αυτή είναι μια αύξηση 216% από την ίδια περίοδο πέρυσι σύμφωνα με το συμβούλιο.

«Τόσο η ισλαμοφοβία όσο και ο ρατσισμός κατά των Αράβων έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο με τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής έρευνας και προάσπισης της CAIR, Corey Saylor.

«Η ισλαμοφοβική και αντιπαλαιστινιακή ρητορική που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για να δικαιολογήσουν τη βία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα όσο και για να φιμώσουν τους υποστηρικτές των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ στην Αμερική έχει συμβάλει σε αυτό το πρωτοφανές κύμα φανατισμού», όπως δήλωσε ο Saylor.

23:30 Περίπου 5.500 γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν στη Γάζα τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο αριθμός αυτός αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της συνεχιζόμενης ιατρικής έκτακτης ανάγκης στη Γάζα, όπου η κρίσιμη έλλειψη καυσίμων και άλλων προμηθειών έχει αφήσει τα υπερπλήρη νοσοκομεία είτε να αναγκαστούν να κλείσουν είτε να λειτουργήσουν με σκελετικό δυναμικό.

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό δήλωσε ότι υπάρχουν συνολικά 50.000 έγκυες γυναίκες στον θύλακα.

«Αν έχεις 180 γυναίκες που γεννούν καθημερινά υπό αυτές τις συνθήκες, η τροφή, το νερό, τα φάρμακα, η πρόσβαση σε καισαρικές τομές και η φροντίδα των νεογέννητων, εξαρτώνται από τα καύσιμα», δήλωσε η Δρ Νατάλια Κανέμ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ 

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024