Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Στο στόχαστρο κατηγοριών τέσσερις δημοσιογράφοι για συγκάλυψη της σφαγής της Χάμας

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Στο στόχαστρο κατηγοριών τέσσερις δημοσιογράφοι για συγκάλυψη της σφαγής της Χάμας

Σύμφωνα με την καταγγελία της Honest Reporting πρόκειται για ρεπόρτερ που συνεργάζονται με το CNN, τους New York Times, το Reuters και το Associated Press

Λίγη ώρα μετά την καταγγελία ότι το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters γνώριζε για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, η οποία κατέληξε σε μια μαζική σφαγή τουλάχιστον 1.400 αμάχων, σήμερα έρχεται στο φως φωτογραφία ενός ρεπόρτερ, που συνεργάζεται με το CNN, αγκαλιά με τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar.

Η αποκάλυψη έγινε από την μη κυβερνητική οργάνωση Honest Reporting, η οποία παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης που μεροληπτούν εναντίον του Ισραήλ.

«Οι ισχυρισμοί θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους»

Η σχετική ανάρτηση της ΜΚΟ, δείχνει τον δημοσιογράφο Hassan Eslaiah, ο οποίος συνεργάζεται τόσο με το CNN όσο και με το Associated Press, αγκαλιά με το No2 της Χαμάς και εγκέφαλο της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου που συγκλόνισε τον κόσμο.

Ο Eslaiah φέρεται να είναι ένας πολύ στενός συνεργάτης του Sinwar.

«Αναληθής και εξοργιστική η κατηγορία»

Ανάμεσα στα διεθνή μέσα που έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις για τους ρεπόρτερ τους, που φέρεται να γνώριζαν εκ των προτέρων για τη μαζική σφαγή στο νότιο Ισραήλ είναι και οι New York Times, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Yousef Masoud.

«Η κατηγορία ότι οποιοσδήποτε στους New York Times είχε εκ των προτέρων γνώση των επιθέσεων της Χαμάς ή συνόδευε τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είναι αναληθής και εξοργιστική. Είναι απερίσκεπτο να προβάλλονται τέτοιοι ισχυρισμοί, θέτοντας σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους μας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Οι Times κάλυψαν εκτενώς τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο με δικαιοσύνη, αμεροληψία και κατανόηση της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις»

»Η ομάδα υπεράσπισης Honest Reporting έχει προβεί σε ασαφείς ισχυρισμούς σχετικά με αρκετούς ανεξάρτητους φωτορεπόρτερ που εργάζονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Yousef Masoud. Αν και ο Yousef δεν εργαζόταν για τους Times την ημέρα της επίθεσης, έκτοτε έχει κάνει σημαντική δουλειά για εμάς. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους υπαινιγμούς της Honest Reporting. Η ανασκόπηση της δουλειάς του δείχνει ότι έκανε αυτό που κάνουν πάντα οι φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια μεγάλων ειδησεογραφικών γεγονότων, καταγράφοντας την τραγωδία καθώς εξελισσόταν» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αμερικανική εφημερίδα.

«Ανησυχούμε σοβαρά για το γεγονός ότι οι αβάσιμες κατηγορίες και απειλές προς τους ελεύθερους επαγγελματίες θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και υπονομεύουν το έργο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» καταλήγουν.

«Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν 2 ώρες μετά…»

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διέψευσε επίσης τις κατηγορίες για εκ των προτέρων γνώση της επίθεσης της Χαμάς.

«Είμαστε ενήμεροι για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον δύο ανεξάρτητων φωτογράφων που συνέβαλαν στην κάλυψη του Reuters στις 7 Οκτωβρίου. Αποκτήσαμε φωτογραφίες από δύο φωτογράφους της Γάζας που βρίσκονταν στα σύνορα, με τους οποίους δεν είχαμε καμία προηγούμενη σχέση. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters τραβήχτηκαν δύο ώρες αφότου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες και ύστερα από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι οι μαχητές πέρασαν τα σύνορα. Οι δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν στο πεδίο στα σημεία που προσδιορίζονται στην έρευνα» αναφέρει το πρακτορείο.

Ποιος είναι ο Yahya Sinwar

Ο ηγέτης του κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar, γεννήθηκε το 1962. Είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως Majd, η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Ο Sinwar έχει συλληφθεί τρεις φορές. Μετά την τρίτη σύλληψή του το 1988 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων και Ισραηλινών Αράβων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούνταν αιχμάλωτος για πάνω από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Ο Sinwarεπέστρεψε στη θέση του ως εξέχον στέλεχος της Χαμάς και διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2017.

Σημειώνεται δε ότι από το 2015, οι ΗΠΑ έχουν καταχωρήσει τον Sinwar στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024