Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Η μυστική συνάντηση που έκρινε τη διάσπαση

ΣΥΡΙΖΑ: Η μυστική συνάντηση που έκρινε τη διάσπαση

Πού έγινε, ποιοι έλαβαν μέρος και ποιες ήταν οι τελικές αποφάσεις - Τι θα γίνει σήμερα και αύριο στην Κεντρική Επιτροπή, τι θα κάνουν τα στελέχη που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ολη η εβδομάδα των ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που κορυφώνεται σήμερα με την τελευταία πράξη της κρίσης και της διάσπασης, είχε ένα σημείο τομής που φαίνεται πως επέδρασε και καθόρισε όλα τα γεγονότα. Ηταν η μυστική συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Πάνου Λάμπρου στο γραφείο που διατηρεί ο πρώτος στην οδό Μαυροκορδάτου, στο κέντρο της Αθήνας. Μια συνάντηση – μεσημέρι της Τρίτης – που ήλθε μία μέρα μετά την εκδήλωση της «Εποχής» στο Τριανόν, που σηματοδότησε το «σύνθημα» της ρήξης του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας με την ηγεσία Κασσελάκη.

Εδώ φαίνεται πως πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις για τη μεθοδολογία της ρήξης. Ολοι εδώ συμφώνησαν στην έξοδο, αλλά με παραλλαγές του τρόπου. Η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Τριανόν, την προηγούμενη ημέρα, δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες. Η ιστορική ηγεσία του ρεύματος θεωρούσε ήδη πως ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια προνομιακός για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά που οι ίδιοι θέλουν να υπηρετούν.

Το επόμενο βήμα θέλει τη δημιουργία ενός χώρου «πιο αναβαθμισμένου από ένα απλό φόρουμ ιδεών και κάτι λιγότερου από κόμμα»

Πως το όλο κλίμα έχει γίνει τοξικό. Ενώ και μια δυνατότητα πολιτικής αντιπαράθεσης έχει πια μηδενιστεί. Εθεταν δε ως παράδειγμα την τελευταία ΠΓ του κόμματος όπου, παρά τις 17 πολιτικές τοποθετήσεις (κριτικές) στη νέα ηγεσία, από μεριάς του Κασσελάκη και της ομάδας του δεν υπήρξε καμία απάντηση. Η συνάντηση κλείδωνε τις τελευταίες λεπτομέρειες του τρόπου της εξόδου, παράλληλα με μια συζήτηση που εξελίχθηκε για τα επόμενα βήματα των στελεχών που κατά μια εκδοχή καταγράφουν γύρω στα 65 μέλη στην ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής (έχει 302 μέλη στο σύνολο) που συνεδριάζει σήμερα.

Ο οδικός χάρτης της επόμενης ημέρας

Το επόμενο βήμα θέλει τη δημιουργία ενός χώρου «πιο αναβαθμισμένου από ένα απλό φόρουμ ιδεών και κάτι λιγότερου από κόμμα». Ο Τσακαλώτος εξάλλου ανήκει σε αυτούς που θεωρούν πως υπάρχει χώρος μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Η στάση της Ομπρέλας στο εν λόγω θέμα δεν ήταν πάντως ενιαία. Για παράδειγμα, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ένα εκ των ιστορικών επίσης στελεχών της (δεν ήταν στη συνάντηση στα Εξάρχεια), έχει την άποψη πως υπάρχει χώρος για ένα φόρουμ σε πρώτη φάση. Η συνάντηση πάντως στο γραφείο του Τσακαλώτου είχε στο επίκεντρο και μια άτυπη χαρτογράφηση των δυνάμεων και ένα σκανάρισμα των κινήσεων και των πρωτοβουλιών της ηγεσίας Κασσελάκη. Ζυγίστηκαν τα πάντα και βέβαια το μομέντουμ της ρήξης. Μια κραταιά άποψη ήθελε να περιμένουν για να φύγουν όλοι μαζί συντεταγμένα σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή με μανιφέστο – κείμενο μετά την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια άλλη άποψη ήθελε να φεύγουν ήδη από χθες αφού οι φορείς τής εν λόγω άποψης (π.χ. Σκουρλέτης και Βούτσης) δεν θεωρούσαν πως υπήρχε ο χώρος από την ΚΕ να πράξουν το βήμα, ενώ ανέμεναν και τοξικό κλίμα και επιθέσεις από την άλλη όχθη. Η όλη μεθοδολογία της εξόδου δεν συζητήθηκε μόνο την Τρίτη στο μυστικό ραντεβού. Συζητήθηκε και σε μια κλειστή σύσκεψη των μελών της ΚΕ – της επιρροής της Ομπρέλας πάντα – την Πέμπτη το βράδυ. Εδώ φαίνεται πως κλείδωσε ο οδικός χάρτης της ρήξης. Αρχικά εδώ καταγράφηκε η άποψη να μην περιμένουν καν την ΚΕ σήμερα. Κι αυτό συνέβη τελικώς χθες από τουλάχιστον δύο ιστορικά στελέχη, τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη, που αποχώρησαν – ως γνωστόν με επιστολές – από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξαρτητοποιούνται και από την ΚΟ

Το υπόλοιπο ρεύμα αναμένει τη σημερινή ημέρα για να ολοκληρώσει την έξοδο από το κόμμα. Στελέχη της Ομπρέλας πάντως που ανήκουν σε εκείνους που είχαν ταχθεί στο να πάνε συντεταγμένα σήμερα στην ΚΕ, έλεγαν χθες πως τα δεδομένα μετέβαλε το επιθετικό διάγγελμα του Κασσελάκη και πως ζύγιζαν μέχρι αργά χθες τις κινήσεις τους. Με αυτά τα δεδομένα, της ρήξης δηλαδή που έχει αποφασιστεί, μεταβάλλεται όλος ο χάρτης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΚΕ σήμερα αποκτά δραματικό χαρακτήρα, αλλά και τα μέλη της επιρροής της Ομπρέλας δεν θα καταγράφονται από τη Δευτέρα στο όλο σώμα. Μαζί με αυτά και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που φέρεται να ανεξαρτητοποιούνται. Ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές με τα σημερινά χαρτογραφημένα στοιχεία; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν γύρω από τη στάση της Μερόπης Τζούφη και το αν θα ακολουθήσει τους υπόλοιπους.

Η κρίσιµη µεταβλητή

Παράλληλα με τις συσκέψεις της Ομπρέλας, με πιο χαρακτηριστική την κρίσιμη και κλειστή της Τρίτης στα Εξάρχεια, υπήρξαν μυστικές συναντήσεις και από μεριάς της ετέρας ομάδας που δεν ευθυγραμμίζεται με την ηγεσία Κασσελάκη αλλά και δεν ταυτίζεται με την Ομπρέλα. Η ομάδα των 6 συν 6 με αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου, για πολλούς που γνωρίζουν το παρασκήνιο και τις λεπτές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ειδικά αυτές τις δραματικές ώρες, είναι η κρίσιμη μεταβλητή για τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Η ομάδα των 6 συν 6 συνεδρίασε την Πέμπτη, παράλληλα με την Ομπρέλα, με συμμετοχή πάνω από 130 ατόμων, με ζωηρό διάλογο και ζύμωση. Εδώ συμμετέχουν στελέχη που είναι βουλευτές αλλά και κατά βάσιν σαραντάρηδες (Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Μπάρκας κ.ά.), που ζύγιζαν μέχρι νεωτέρας αλλιώς τις κινήσεις τους.

Στο δικό τους μυστικό ραντεβού υπήρξε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος και αποδόθηκε ευθύνη στην ηγεσία για το πολεμικό κλίμα και την πολιτική απαξίωση του όλου χώρου. Αναμένεται στην ΚΕ οι εν λόγω να εκφράσουν με συγκροτημένο τρόπο τη διαφωνία τους με τη στρατηγική Κασσελάκη. Θα καταθέσουν πρόταση σύνθεσης και υπέρβασης και, παρότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις και το διάγγελμα Κασσελάκη για δημοψήφισμα στο σώμα της ΚΕ βάρυνε και σε αυτούς το κλίμα, μετρούν εκ νέου τις δικές τους κινήσεις. Η αρχική στρατηγική τους συνοψιζόταν στην τοποθέτηση που έκανε η βουλεύτρια Σία Αναγνωστοπούλου στο Τριανόν τη Δευτέρα, «αντίθεση με τη στρατηγική Κασσελάκη αλλά και συνέχιση του αγώνα μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η μάχη εντός των κομματικών τειχών που δεν συζητήθηκε ποτέ στην Ομπρέλα ως στρατηγική είναι το κυρίαρχο μοντέλο των κινήσεων για τους 6 συν 6, παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις απόψεων, όπως η σκληρή ρήξη με το απαράτ Κασσελάκη που φέρεται να θέλει ο πανεπιστημιακός Αντώνης Τζανακόπουλος, μέλος επίσης της εν λόγω τάσης.

Premium Έκδοση «Τα Νέα»

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024