Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όσα συνέβησαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Θυελλώδης η πρώτη μέρα, ένα βήμα πριν τη διάσπαση - Αύριο κληρώνει

Όσα συνέβησαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Θυελλώδης η πρώτη μέρα, ένα βήμα πριν τη διάσπαση – Αύριο κληρώνει

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία Κασσελάκη με τους Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο και Τεμπονέρα να αποχωρούν από τη συνεδρίαση της ΚΕ.

Από τις ηχηρές αποχωρήσεις τριών τάσεων -της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Διονύση Τεμπονέρα σημαδεύτηκε η πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Δεκάδες στελέχη του κόμματος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, μετά την άρνηση να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση δημοψηφίσματος του Στέφανου Κασσελάκη για τις διαγραφές που έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκαναν λόγο για αντιδημοκρατική στάση από την ηγεσία του κόμματος, με τους προεδρικούς να υπογραμμίζουν ότι οι διαγραφές είναι η μόνη λύση για να ξαναβρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Παράλληλα, αρκετά μέλη του κόμματος υπογράμμισαν την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να συνεχιστεί η μάχη ενάντια στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ομιλία Κασσελάκη προκάλεσε ένταση, με τρεις τάσεις να αποχωρούν από τη συνεδρίαση, αλλά όχι από το κόμμα

Έτσι, αφού στην αίθουσα παρέμειναν μόνο οι «προεδρικοί» η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ήρεμους τόνους, με τους περισσότερους να έχουν αγωνία για τη συνεδρίαση της Κυριακής.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.

Δείτε όλες οι εξελίξεις από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

20:35 Ραντεβού το πρωί της Κυριακής

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνουν έτσι το ραντεβού τους για το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να ψηφίσουν το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πόσοι από τους συμμετέχοντες στην Κεντρική Επιτροπή θα βρεθούν στο ξενοδοχείο President, μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις του Σαββάτου.

20:25 Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής

Λίγα λεπτά μετά τις 20:00 ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που είχε εντάσεις, διαφωνίες και αποχωρήσεις.

19:49 Έκκληση Παππά να πέσουν οι τόνοι

«Κανω έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι. Διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο» σημείωσε ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

19:44 Η ανάρτηση Τεμπονέρα… αντί ομιλίας

19:21 Κοτσακάς: Η Επιτροπή Δεοντολογίας λογοδοτεί στο Συνέδριο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε στα όσα είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με τις διαγραφές που έχει ζητήσει, δίνοντάς τους προθεσία 7 ημερών.

Όπως σημείωσε ο Αντώνης Κοτσακάς –ο οποίος αποχώρησε από τη συνέχεια της διαδικασίας- η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος.

19:10 Ο αριθμός των αποχωρήσεων

Όπως τονίζουν πηγές της Κεντρικής Επιτροπής οι αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση έφτασαν στις 85, την ώρα που οι αποχωρήσαντες κάνουν

19:02 O «μαραθώνιος» του ΣΥΡΙΖΑ και ο «μαραθώνιος» του Στ. Κασσελάκη

Μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να επικρατεί… χαμηλό βαρομετρικό, με αρκετές συγκρούσεις στην πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται για μια άλλη μάχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα φορέσει ξανά τα αθλητικά του παπούτσια και το πρωί της Κυριακής, θα λάβει μέρος στον μαραθώνιο της Αθήνας –πιθανόν μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ.

18:55 Τσακαλώτος: «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση έτσι»

Το σκεπτικό της απόφασης της «Ομπρέλας» να αποχωρήσει από τη σημερινή διαδικασία εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγαίνοντας έξω, αφού νωρίτερα είχε ανέβει στο βήμα του ομιλητή και μεταξύ άλλων είπε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «λιντσάρισμα» των διαφωνούντων.

«Η Αχτσίογλου, ο Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μία διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξη το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.

Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία […] Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

18:30 Υπέρ των διαγραφών τάσσεται ο Πολάκης

«Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία», είπε στην παρέμβαση του στην ΚΕ ο Παύλος Πολάκης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πήρε σαφή θέση υπέρ των διαγραφών που έχει εισηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

17:54 Αχτσιόγλου: Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρησή της από τη διαδικασία, αλλά όχι από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθάρισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως τόνισε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η ίδια θέλησε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα για το δημοψήφισμα σχετικά με τη διαγραφή μελών του κόμματος.

«Είπα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία».

Η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι η «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα», με τηνίδια να αποφασίζει να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή αυτό» κατέληξε.

17:46 Συνεχίζονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των «προεδρικών», μεταξύ των οποίων και ο Παύλος Πολάκης.

17:30 Γεροβασίλη: Να μιλήσουμε ειλικρινά

Στα διαδικαστικά ζητήματα της Κεντρικής Επιτροπής που «μετατράπηκαν» σε πολιτικά αναφέρθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μιλήσουν ειλικρινά.

Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά, χωρίς κόλπα, ειλικρινά μεταξύ μας».

17:16 Μαζί με τους αποχωρήσαντες ήταν και γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης

17:12 Συνεχίζεται η Κεντρική Επιτροπή

Η διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζεται κανονικά, παρά τη μαζική αποχώρηση στελεχών. Πλέον με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη.

17:06 Πάνω από 100 οι αποχωρήσεις

Περίπου στα 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, σύμφωνα με την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα άτομα που αποχώρησαν είναι περί τους 100.

17:01 Εκτός διαδικασίας τρεις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

16:35 Η αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου

16:31 Τεμπονέρας: Αντικαταστατική και αντιδημοκρατική η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα

16:27 Αποχωρήσεις και από το Προεδρείο

Από το προεδρείο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποχώρησαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι Κώστας Πουλάκης – Αντώνης Κοτσακάς.

16:15 Η αποχώρηση Τσακαλώτου

16:10 Αποχώρηση Τεμπονέρα από την Κεντρική Επιτροπή

Αποχώρησαν εντελώς από τη διαδικασία και τα στελέχη της τάσης Τεμπονέρα, που δηλώνουν ότι δεν θα έρθουν ούτε αύριο

16:00 Αποχώρησαν από την συνεδρίαση της ΚΕ στελέχη της πλευράς Αχτσιόγλου και της Ομπρέλας 

Αποχώρησαν πριν από λίγο από την συνεδρίαση της ΚΕ στελέχη που βρίσκονται κοντά στην πλευρά Αχτσιόγλου καθώς και στελέχη της «Ομπρέλας»

15:55 Παρέμβαση Ραγκούση 

Ο Γιάννης Ραγκούσης απευθυνόμενος προς τον Στέφανο Κασσελάκη, τόνισε: Ξεκινά η διαδικασία με δεδομένη την απόφασή σου για δημοψήφισμα; Πρέπει να το ξεκαθαρίσεις τώρα, γιατί αν την συμπεριλαμβάνεις ως απόφαση, πρέπει να ψηφιστεί»

15:40 Νέα ένταση στην ΚΕ

Η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα που αφορά στα υπό διαγραφή στελέχη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι διαφωνεί με το δημοψήφισμα για λόγους καταστατικούς και για λόγους αρχής. Πρόσθεσε δε με νόημα, πως «αν ήθελα να ήμουν οπαδός, θα ήμουν σε γήπεδο»

15.30 Στο βήμα της ΚΕ η Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου ζήτησε να επιλυθεί το ζήτημα του δημοψηφίσματος ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία.

Ζήτησε ψηφοφορία τώρα για αναίρεση της πρότασης δημοψηφίσματος ενώ αναφερόμενη στην εισήγηση Κασσελάκη, την χαρακτήρισε διχαστική και αντιδημοκρατική ενώ από την αίθουσα υπήρξαν αντιδράσεις από τους προεδρικούς.

15:15 Ψηφοφορία για την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα ζητά η πλευρά Αχτσιόγλου

Ψηφοφορία άμεσα σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών ζητά η πλευρά τής Έφης Αχτσιόγλου.

15:05 Ποιοι έχουν μείνει στην ΚΕ

Μετά το τέλος της ομιλίας του Κασσελάκη, εντός της αίθουσας έμειναν μέλη μη στελέχη της ΚΕ που είναι προεδρικοί ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

14:50 Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΚΕ 

Μετά το τέλος της ομιλίας Κασσελάκη, αποχωρούν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί.

14:45 Έντονη αντίδραση Φίλη 

Την έντονη αντίδραση του Νίκου Φίλη προκάλεσαν οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ. «Αίσχος και ντροπή» φώναξε ο κ. Φίλης.

14:40 Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κασσελάκη 

Ολοκληρώθηκε στις 14:40 η ομιλία Κασσελάκη στη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε επίθεση προς τα υπό διαγραφή μέλη.

14:36 Μηνύματα προς διαφωνούντες από τον Κασσελάκη 

«Κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ» τόνισε στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι«θα είμαστε  ένα πολιτικό σώμα, με έναν αντίπαλο. Την πιο ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ».

14:25 Επίθεση Κασσελάκη στα υπό διαγραφή στελέχη 

«Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η τελευταία φορά. Τέλος. Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος τον φέραμε και είναι Πέπε Γκρίλο και παραμένει στο κόμμα. Συντρόφισσες και σύντροφοι αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι εάν αυτό εσείς το επιτρέπετε. Τα στελέχη που προσβάλλουν εμάς και εσάς παραμένουν στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη. Εσείς αυτό το επιτρέπετε. Το δέχεστε. Αυτή είναι η βάση του προβλήματος. Θέλω λύση τώρα»

Στη συνέχεια ανέφερε: Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα.

Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις.

Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα.

Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν.

Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό».

14:15 Ένταση στην ΚΕ και παρέμβαση από το προεδρείο 

Ένταση επικράτησε για λίγη ώρα στην αίθουσα της ΚΕ καθώς το προεδρείο ζήτησε σεβασμό στους ομιλητές, υπογραμμίζοντας  πως διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξουν αποχωρήσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως το κόμμα πρέπει να μεγαλώσει. Μια κοινωνία με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα. Με πολλές και καλές θέσεις εργασίες, βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος που θέλουμε και ο κόσμος έχει ανάγκη.

14:05 Ξεκίνησε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή 

«Επειδή έχω αλωνίσει τη χώρα, ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά εκεί έξω. Εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας στην εποχή. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αύξησαν τα ποσοστά τους, εμείς χάσαμε ποσοστά» τόνισε στην αρχή της ομιλία του ο κ. Κασσελάκης.

Το 41% δεν είναι επειδή η ΝΔ έχει ικανοποιήσει τους Έλληνες πολίτες, είναι επειδή χάσαμε 600.000 στην αποχή, συμπλήρωσε .

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να φτιάξουμε μία καλύτερη οικονομία με καλύτερους μισθούς και καλές θέσεις εργασίας.

Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο επόμενο ορόσημο, αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης.

13:55 Έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης 

Έφτασε στο χώρο όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

https://webtools-0df53bbc22ae482295dbcf7370989099.msvdn.net/embed/dfgpO8OWh5go?autoPlay=false

13: 40 Έφτασαν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης

Δείτε το βίντεο

13:35 Ακόμη να φθάσει ο Στέφανος Κασσελάκης 

Έχει περάσει 1,5 ώρα από την προγραμματισμένη έναρξη της ΚΕ αλλά ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φτάσει στο χώρο όπου διεξάγεται η συνεδρίαση.

13:20 Χωρίς να κάνει δηλώσεις έφτασε ο Σωκράτης Φάμελλος 

Χωρίς να κάνει δηλώσεις μπήκε στον χώρο όπου διεξάγεται η ΚΕ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Δείτε το βίντεο

13:10 Η μυστική συνάντηση που έκρινε τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ολη η εβδομάδα των ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που κορυφώνεται σήμερα με την τελευταία πράξη της κρίσης και της διάσπασης, είχε ένα σημείο τομής που φαίνεται πως επέδρασε και καθόρισε όλα τα γεγονότα. Ηταν η μυστική συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Πάνου Λάμπρου στο γραφείο που διατηρεί ο πρώτος στην οδό Μαυροκορδάτου, στο κέντρο της Αθήνας. Μια συνάντηση – μεσημέρι της Τρίτης – που ήλθε μία μέρα μετά την εκδήλωση της «Εποχής» στο Τριανόν, που σηματοδότησε το «σύνθημα» της ρήξης του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας με την ηγεσία Κασσελάκη.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ εδώ 

12:35 Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την συνεδρίαση της ΚΕ

12:20 Κατάθεσε κείμενο η ομάδα Αχτσιόγλου – «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μία κρίση διάλυσης»

Δείτε ολόκληρο το κείμενο που κατέθεσε η ομάδα Αχτσιόγλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, την διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεων μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή.

Το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων. Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει «άρρωστο». Μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στο διχασμό και τελικά τη διάλυση.

Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σχετίζεται απλά με τις δοκιμασίες ενός κόμματος. Είναι μια κρίση που αφορά ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ελληνική κοινωνία. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά κυβέρνηση που δίχως φραγμούς προωθεί μια πολιτική διεύρυνσης των ανισοτήτων, απαξίωσης και απορρύθμισης της εργασίας, επιθετικού νεοφιλελευθερισμού, καταρράκωσης της δημοκρατίας και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας ενώ επιδεικνύει πλήρη αδυναμία στην αντιμετώπιση των κρίσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Και από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση στα όρια της ρευστοποίησης. Η εικόνα αυτή επιτρέπει -και αυτό είναι το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει- στη Δεξιά να θέτει την ατζέντα της και να κυριαρχεί ιδεολογικά και πολιτικά δίχως πραγματικό αντίλογο.

Η πολιτική στο τιμόνι: μόνη απάντηση απέναντι στην συνολική απαξίωση

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους για την ερμηνεία της κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αναζητήσει μέσω αυτής την ανάλογη διέξοδο. Πρόκειται για δύο ανταγωνιστικές επιλογές.

Η πρώτη είναι αυτή που συγκροτεί την ηγετική ομάδα γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος και συνοψίζεται στην συνωμοσιολογική θεωρία του εσωτερικού εχθρού: οι σκοτεινοί υπονομευτές δεν επιτρέπουν στο κόμμα να υλοποιήσει την πολιτική του. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι πρόβλημα στρατηγικής, φυσιογνωμίας και προγράμματος, δεν είναι πρόβλημα πολιτικό και ιδεολογικό αλλά συνοψίζεται στην υπονομευτική πρακτική όσων ασκούν κριτική στη σημερινή ηγεσία.

Όλα αυτά οδηγούν σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ένα ανοιχτό και πληθυντικό κόμμα της σύγχρονης αριστεράς σε ένα υβριδικό πολιτικό φορέα που από τη μια θα καταφεύγει σε επικλήσεις του αντι-συστημισμού και από την άλλη θα είναι απόλυτα αδύναμο να αμφισβητήσει βασικές συστημικές οικονομικές και πολιτικές επιλογές. Σε έναν φορέα που θα βουλιάζει στην απαξίωση και την χλεύη.

Η άλλη επιλογή είναι με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική να συζητήσουμε για τα αίτια των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων. Προφανώς αυτή η συζήτηση οφείλει να σταθεί με ειλικρίνεια απέναντι στις δομικές αδυναμίες που είχε το εγχείρημα μας σε όλη την διάρκεια του, όπως την αδυναμία μας στους μαζικούς χώρους. Προφανώς οφείλουμε αυτοκριτικά να δούμε και την περίοδο του 19-23 που μας οδήγησε στην βαριά ήττα και στην σημερινή κρίση. Αλλά με όρους πολιτικούς και όχι ενός αυταρχικού βοναπαρατισμού που κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς για να κρύψει την δική του γύμνια. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να ανεχτούμε να γίνει αυτός ο απολογισμός με ηγεμονική την αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγηση που αναπαράγει ο σημερινός πρόεδρος και η ηγετική του ομάδα. Μία συζήτηση που ακυρώνει όσα πετύχαμε ως κυβέρνηση το 15-19 και ακυρώνει το σύνολο του κόμματος και του πολιτικού προσωπικού που με αυταπάρνηση έδωσε αυτή την μάχη.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην κοινωνία χαμηλών προσδοκιών ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων. Αυτή την στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε ένα ακόμα βαθύτερο πρόβλημα αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μετατραπεί σε ένα «κόμμα χαμηλών προσδοκιών». Από τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης έχουμε εγκλωβιστεί στην μάχη για την δεύτερη θέση σε ένα πολιτικό σύστημα «1,5 κόμματος». Η ρίζα αυτού του αδιεξόδου βρίσκεται στο πολιτικό περιεχόμενο, στην ουσία της πολιτικής και στην αδυναμία μας να συγκροτήσουμε με όρους αξιοπιστίας την φιλοδοξία και ένα ρεύμα κοινωνικής αλλαγή. Όσο η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αρνείται να αναγνωρίσει τα παραπάνω και θα συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών κλειδώνει το κόμμα σε ένα μονόδρομο διάλυσης.

Ώρα για αλλαγή πορείας

Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγηθεί ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία.

Αν υπάρχει ένας δρόμος για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων αυτός περνάει μέσα από μία σύγχρονη πολιτική πρόταση. Βασικός άξονας αυτής της πρότασης παραμένει το κοινωνικό ζήτημα. Σε πρώτο πλάνο οφείλουμε να θέσουμε την εργασία αλλά και την πρόσβαση στα αγαθά εκείνα που συγκροτούν την ίδια την έννοια του πολίτη: την εκπαίδευση, την υγεία, την στέγαση. Όχι με ένα λόγο «υπεράσπισης» κεκτημένων που χάνονται. Περισσότερο με ένα σχέδιο συνολικής επαναθεμελίωσης ενός καθολικού δικαιώματος το οποίο ακόμα και τις μέρες της οικονομικής ανάπτυξης δεν υπήρξε.

Το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα είναι άρρηκτα δεμένο με το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη. Το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή δημοκρατία, για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης τελικά του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου είναι αίτημα για την ίδια την ζωή. Όλα αυτά σημαίνουν και έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο για το κράτος, έναν κεντρικό σχεδιαστικό και αναπτυξιακό ρόλο με ουσιαστικά στοιχεία δημοκρατικής συμμετοχής.

Το τρίτο πεδίο είναι αυτό της Δημοκρατίας. Είτε αναφερόμαστε σε ζητήματα του κράτους δικαίου όπως οι υποκλοπές, είτε σε ζητήματα αντιμετώπισης της ανόδου της άκρας δεξιάς ακόμα και νεοναζιστικών δυνάμεων και της χυδαίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ βλέπουμε μια μετατόπιση διαρκώς προς την συντηρητική δεξιά κατεύθυνση. Η Δημοκρατία, η μάχη για ένα καθολικό κράτος δικαίου, ο αντιφασισμός και το μέτωπο με την άκρα δεξιά, τα έμφυλα ζητήματα δεν αποτελούν δευτερεύοντα πολιτικά μέτωπα.

Μόνο με αυτόν τον δρόμο μπορούμε ξανά να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την μάχη της συμμετοχής. Η αύξηση των ποσοστών της αποχής είναι ένας ισχυρός δείκτης για τα όρια της αρχιτεκτονικής του σημερινού πολιτικού συστήματος. Το «εκτός» διαρκώς μεγαλώνει στερώντας πόρους και δυνατότητες για ένα προοδευτικό αριστερό σχέδιο. Χωρίς την κοινωνική κινητοποίηση κανένα προοδευτικό και αριστερό σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τους πολιτικούς συσχετισμούς τη στιγμή που διατύπωσε μια μεγάλη ιδέα σε μια συνθήκη κρίσης και χαμηλών προσδοκιών: η αριστερά στην εξουσία. Για να απαντήσουμε στη Δεξιά ηγεμονία, πρέπει να αντιτάξουμε ένα συνολικό αξιακό και ιδεολογικό μοντέλο που θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτές. Για να εμπνεύσουμε ξανά την ελληνική κοινωνία, πρέπει να έχουμε εμείς ένα συνεκτικό αφήγημα για το πώς φανταζόμαστε τη χώρα αυτή στο μέλλον. Για να είναι χρήσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει πορεία και να βάλει μπροστά το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας: το πώς η κοινωνία θα εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις μεγάλες, συγκλονιστικές, δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της. Το πώς ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία δεν θα είναι ένα αφηρημένο σύνθημα, αλλά υλική πράξη στο σήμερα

Στόχος μας μπορεί και πρέπει να παραμείνει η φιλοδοξία να αλλάξουμε τον κόσμο σε χρόνο ενεστώτα και άρα οι στρατηγικές και τακτικές κινήσεις που θα μπορούν να συγκροτούν προοδευτικές πλειοψηφίες. Η ανάληψη της διακυβέρνησης ανέδειξε την δύναμη που μπορεί να έχει ένα αριστερό και προοδευτικό ρεύμα όταν δεν κρύβεται από τις δυσκολίες αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη της αλλαγής.

Σεβασμός στην ιστορία μας , σεβασμός στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες

Η κρίση εμπιστοσύνης έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας και τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συχνές είναι και οι παραβιάσεις του καταστατικού.

Πως μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο.»

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024