Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η θερμότερη χρονιά εδώ και 125.000 χρόνια

Η θερμότερη χρονιά εδώ και 125.000 χρόνια

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν κατά 0,4°C θερμότερος από το προηγούμενο ρεκόρ για τον Οκτώβριο του 2019

Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η θερμότερη στον κόσμο τα τελευταία 125.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ και μάλιστα με τεράστια διαφορά.

«Μπορούμε να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η μέση θερμοκρασία αυτή τη στιγμή είναι 1,43°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο» δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Οι επιστήμονες του Copernicus επιβεβαίωσαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με θερμοκρασίες 1,7°C πάνω από ό,τι ήταν η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου στα τέλη του 1800.

«Όταν συνδυάσουμε όλα τα δεδομένα,  τότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για τη θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών», πρόσθεσε.

Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα από την επιτροπή επιστήμης του κλίματος του ΟΗΕ περιλαμβάνουν αναγνώσεις από πηγές όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και κοιτάσματα κοραλλιών.

Οι επιστήμονες του Copernicus επιβεβαίωσαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με θερμοκρασίες 1,7°C πάνω από ό,τι ήταν η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου στα τέλη του 1800.

Είναι και ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με αύξηση-ρεκόρ της θερμοκρασίας.

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν κατά 0,4°C θερμότερος από το προηγούμενο ρεκόρ για τον Οκτώβριο του 2019, εκπλήσσοντας ακόμα και τους ειδικούς της υπηρεσίας Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το κλίμα που δημοσιεύει μηνιαία δελτία παρατηρώντας τον παγκόσμιο επιφανειακό αέρα και τη θερμοκρασία της θάλασσας, μεταξύ άλλων δεδομένων.

Με τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα εκλύει αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 1,2°C από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Η παγκόσμια ανωμαλία της θερμοκρασίας για τον Οκτώβριο του 2023 ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε όλους τους μήνες στο σύνολο των δεδομένων, γνωστοποίησαν οι επιστήμονες.

Τα ρεκόρ θερμοκρασιών συνεχίζουν να σπάνε το ένα μετά το άλλο μέσα στο 2023

Χιλιάδες θάνατοι

«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτό το ρεκόρ θερμού έτους σημαίνει ρεκόρ ανθρώπινου πόνου» σχολιάζει η Φριντερικ Οτο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. «Μέσα στο 2023, οι ακραίοι καύσωνες και οι ξηρασίες που επιδεινώθηκαν πολύ από τις ακραίες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, απώλειες θέσεων εργασίας για πολλούς ανθρώπους, εκτοπισμούς κ.λπ. Αυτά είναι τα ρεκόρ που έχουν σημασία. Γι’ αυτό η συμφωνία του Παρισιού αποτελεί στην ουσία συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μη τήρηση των στόχων της παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τεράστια κλίμακα».

Στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι πριν από οκτώ χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Αλλά οι τρέχουσες πολιτικές θα έχουν ως αποτέλεσμα η αύξηση να φθάσει τους 2,4°C.

Ο Ακσέι Ντιόρας, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, τονίζει: «Ο ιδιαίτερα θερμός Οκτώβριος του 2023 αποτελεί άλλο ένα ατυχές παράδειγμα που δείχνει πώς τα ρεκόρ θερμοκρασίας συντρίβονται. Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό πλήττει τον πλανήτη πραγματικά σκληρά».

Η ζέστη-ρεκόρ τον περασμένο μήνα άφησε τους επιστήμονες έκπληκτους. Αναμένουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες προκλήθηκαν από ένα ισχυρό μείγμα ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου, την επιστροφή του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο και ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως η πτώση της ρύπανσης από θείο και μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα.

«Είναι τρομακτικό να βλέπεις ότι η παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούνιο του 2023 είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που ίσχυε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν το Ελ Νίνιο ήταν πολύ ισχυρότερο» προσθέτει ο Ντιόρας.

«Ο πλανήτης μας συνεχίζει να περνά μέσα από ατυχή ορόσημα στη μετεωρολογική του ιστορία και δεν θα είναι περίεργο να δούμε νέα ρεκόρ τους επόμενους μήνες».

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι αυτή τη φορά το Ελ Νίνιο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Δεν απέκλεισαν δηλαδή το 2024 να είναι ακόμα πιο θερμό.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024