Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Rebrain Greece: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα – Ποιες ειδικότητες αναζητούνται

Rebrain Greece: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα – Ποιες ειδικότητες αναζητούνται

Τι δηλώνει στον ΟΤ ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Κ. Αγραπιδάς

Μπορεί το brain drain να με μετατραπεί σε brain regain; Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Rebrain Greece» στοχεύει στον επαναπατρισμό των νέων με υψηλές ειδικεύσεις και προσόντα, που έφυγαν από τη χώρα μας σταδιακά από το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Tην περίοδο 2008-2017 εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 500.000 νέοι με προσόντα και δεξιότητες υψηλού επιπέδου, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. Πρόκειται για το 4,6% του συνολικού και πιο παραγωγικού πληθυσμού, εκ των οποίων, όπως έχει υπολογίσει ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), το 51,4% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 25-44 και το 70% είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει στον ΟΤ ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και ένταξης στην Εργασία Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, με το άρθρο 20 του ν.5053/2023, προβλέπεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας REBRAIN GREECE- TALENT CENTER,η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία στην αρχική της φάση.

Σκοπός της πλατφόρμας, συνεχίζει ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και ένταξης στην Εργασία, είναι η ανάπτυξη μηχανισμού με στόχο τη συγκέντρωση θέσεων υψηλής εξειδίκευσης του ιδιωτικού τομέα σε ένα σημείο (HUB) και την διασύνδεσή τους με εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων που διαμένουν εντός Ελλάδος ώστε να παραμείνουν στην χώρα και να αποφευχθεί η διαρροή τους, καθώς και η προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού.

O Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και ένταξης στην Εργασία Κωνσταντίνος Αγραπιδάς

«Η δράση αυτή είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή στρατηγική, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ενίσχυσης Ταλέντων (European Talent Booster Mechanism)για την αξιοποίηση και την διατήρηση των ταλέντων στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες με την χρηματοδότηση σχετικών δράσεων.

Για την προσέλκυση των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν θεσπιστεί φορολογικά κίνητρα για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας (Ν, 4758/2020), για την απαλλαγή κατά του 50% του φόρου εισοδήματος, για το εισόδημα που θα αποκτήσουν στην Ελλάδα για μια επταετία. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο και η ανωτέρω δράση καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα, αναμένεται να αναβαθμιστούν, ώστε να παρέχονται τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες, για την προσέλκυση των ταλέντων» καταλήγει ο κ. Αγραπιδάς.

Ήδη η πλατφόρμα έχει δεχθεί πάνω 40 αιτήσεις από Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην πατρίδα.

Αγγελίες αναζήτησης προσωπικού έχουν αναρτήσει ήδη τραπεζικά ιδρύματα αλλά και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως: η Alpha Bank, η Βίκος Α.Ε, η EY, ο ΟΤΕ, η SIGMASOFT, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  η Eθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Atlantis Engineering, ο ΟΛΘ κ.ά.

Η πλατφόρμα

Με ένα κλικ στην πλατφόρμα (https://platform.rebraingreece.gr/) οι επιχειρήσεις επιλέγουν τις ειδικότητες που αναζητούν από έναν κατάλογο με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης και, από την πλευρά του, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του για την προσφερόμενη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει.

Στη νέα πλατφόρμαg ο ενδιαφερόμενος θα δημιουργήσει τον ατομικό του λογαριασμό, με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του. Τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα στους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν Έλληνες μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης, θα πρέπει εκτός από την αγγελία με τη θέση εργασίας να αναρτούν ηλεκτρονικά, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του, ή την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.

Στη συνέχεια, ενημερώνεται η εταιρεία με e-mail και ακολουθεί συνέντευξη, που θα κρίνει, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα προσόντα του υποψηφίου, αν θα προσληφθεί ή όχι.

Τα επαγγέλματα

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, αναζητούν ήδη προσωπικό τραπεζικά ιδρύματα, εταιρίες συμβούλων, που παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, της βιομηχανίας, των κατασκευών, κ.λπ., ενώ τη δυνατότητα να βρουν το κατάλληλο προσωπικό έχουν και οι νέοι κλάδοι και ειδικότητες που αναδύονται στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και απασχόλησης.

Εως τώρα, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι οι εξής: μηχανικοί, επαγγελματίες του τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, διευθυντές επιχειρήσεων παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, διευθυντές υπηρεσιών των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες σύμβουλοι πωλήσεων, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, ασκούντες επιστημονικά επαγγέλματα και μηχανικοί, δικηγόροι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Βόμβα» για το μέλλον του Αντετοκούνμπο!

Ποια ομάδα του NBA ετοιμάζει πρόταση στους Μιλγουόκι Μπακς για να πάρει με ανταλλαγή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024