Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Κατάληψη στο Άγαλμα της Ελευθερίας από διαδηλωτές και οργανώσεις που ζητούν εκκεχειρία

ΗΠΑ: Κατάληψη στο Άγαλμα της Ελευθερίας από διαδηλωτές και οργανώσεις που ζητούν εκκεχειρία

Εκατοντάδες Εβραίοι ακτιβιστές και άλλες οργανώσεις κατέλαβαν το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό των γενοκτονικών βομβαρδισμών.

Εκατοντάδες Εβραίοι ακτιβιστές των ΗΠΑ κατέλαβαν ειρηνικά το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό των γενοκτονικών βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά των αμάχων στη Γάζα.

Ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια που έφεραν τα συνθήματα «Οι Εβραίοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός τώρα», «Όχι στο όνομά μας», οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν πανό που έγραφαν «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί» και «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι» στη βάση του εμβληματικού ορόσημου της Νέας Υόρκης.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την αμερικάνικη κυβέρνηση να πιέσει το Ισραήλ για εκκεχειρία

«Τα περίφημα λόγια της Εβραίας προγόνου μας Έμμα Λάζαρους που είναι χαραγμένα σε αυτό το μνημείο μας υποχρεώνουν να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους της Γάζας που λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Σάπερ της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη (JVP), διοργανωτής της συγκέντρωσης.

Η δήλωση παραθέτει το ποίημα του Λάζαρου «Νέος Κολοσσός», το οποίο είναι χαραγμένο στη βάση του αγάλματος ως ωδή στους μετανάστες των ΗΠΑ.

Πως ζει η Νέα Υόρκη τον πόλεμο

Η Νέα Υόρκη, ένα χωνευτήρι πολιτισμών και σπίτι μεταναστών από όλο τον κόσμο, συγκλονίζεται τον τελευταίο μήνα από μονομαχίες υπέρ του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων διαδηλώσεων.

Η πόλη φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια αμερικανούς Εβραίους και εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανούς μουσουλμάνους και μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε βία που σχετίζεται με τη σύγκρουση.

Οι αμερικανοί εβραίοι αριστεροί και Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στο Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ότι διαπράττει εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Καταγγέλλουν επίσης την άνευ όρων στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ, χωρίς να κάνει έκκληση για εκκεχειρία, αλλά μονάχα για ανθρωπιστικές παύσεις. Η ανθρωπιστική παύση σημαίνει να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια και μετά από λίγες μέρες να βομβαρδίσουν ξανά τους ίδιους ανθρώπους.

Οι δράσεις συνεχίζονται

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους είχαν μεταφερθεί από το Jewish Voice for Peace, συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να καταγγείλουν την πολιτική των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους συγκεντρώθηκαν από το JVP, κατέλαβαν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Grand Central στο Μανχάταν με τα ίδια αιτήματα έχοντας δεκάδες συλλήψεις στις τάξεις τους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν συμβολική και ειρηνική κατάληψη στο…αρμόδιο άγαλμα ώστε να ζητήσουν ελευθερία και στην περίπτωση, κατάπαυση του πυρός.

Ξεχωριστά, χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές από κοινού με εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ, έκλεισαν τη γέφυρα του Μπρούκλιν, που οδηγεί από το Μανχάταν στην πολυπολιτισμική και μοντέρνα συνοικία στην άλλη πλευρά του Ανατολικού ποταμού.

Sports in

Ολυμπιακός: «Προστατεύουμε την ομάδα και τη στηρίζουμε με φωνή, πάθος και καρδιά»

Ο Ολυμπιακός με νέα ενημέρωση του καλεί τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στην αναμέτρηση της Πέμπτης (9/5) με αντίπαλο την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024