Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Ποιος είναι ο λόγος

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Ποιος είναι ο λόγος

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca γνωστοποιεί ότι έχει αρχίσει να αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, αν και η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊό, επικαλούμενη το «πλεόνασμα των διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι το εμβόλιό της είναι πλεον παρωχημένο, τονίζει όμως ότι αποτέλεσε πολύτιμο όπλο στα αρχικά στάδια της πανδημίας: «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο η βρετανική Telegraph συνδέει την απόσυρση με τις αγωγές που έχουν κατατεθεί κατά της AstraZeneca στη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία έχει αναγνωρίσει σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021

Ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή για τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου τον Μάρτιο η AstraZeneca απέσυρε οικειοθελώς την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχει πλέον διαθέσιμη μια ποικιλία νεότερων εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί ώστε να στοχεύουν τις παραλλαγές του Covid-19. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον.

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία Covid-19», ανέφερε η AstraZeneca.

Άλλες χώρες έχουν ήδη σταματήσει την προμήθεια του εμβολίου. Δεν είναι διαθέσιμο για χρήση στην Αυστραλία από τον Μάρτιο του 2023, αν και η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021 λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας νεότερων εμβολίων.

Η αλλαγή ονομασίας και οι παρενέργειες

Όπως αναφέρει ο Guardian, η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου Covid σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο σε έως δύο δόσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα με διαφορά περίπου τριών μηνών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από ορισμένες χώρες ως αναμνηστική δόση.

Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τον ιό.

Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024