Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορίες κρυμμένων θησαυρών στην Ελλάδα – Οι χάρτες και οι χρυσές λίρες

Ιστορίες κρυμμένων θησαυρών στην Ελλάδα – Οι χάρτες και οι χρυσές λίρες

Οι σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς αναζητούν χρυσές λίρες

«Έχω έναν χάρτη από τον παππού μου, ο οποίος αναφέρει τοποθεσία και υψόμετρο και πόσες λίρες είχε κρύψει σε εκείνο το σημείο»!

Εν έτει 2023, και σε πολλά χωριά στα καφενεία ηλικιωμένοι μιλούν σε νεότερες γενιές για ιστορίες, για θησαυρούς και χρυσές λίρες από την Κατοχή. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ψάχνουν για να εντοπίσουν σεντούκια με χρυσές λίρες παλαιάς κοπής που έκρυψαν οι αντάρτες.

Ιστορίες που διεγείρουν τη φαντασία και την περιέργεια πολλών Ελλήνων κυκλοφορούν καθημερινά από στόμα σε στόμα. «Ας ψάξουμε, ίσως βρούμε κάτι για ένα καλύτερο μέλλον» λέει ο Θ. σε χωριό της Εύβοιας.

Οι σημερινοί χρυσοθήρες οπλίζονται με σύγχρονους ανιχνευτές μετάλλων, πυξίδες, σκαπτικά μηχανήματα και παίρνουν τον δρόμο προς τα βουνά σε αναζήτηση λιρών και παλαιών νομισμάτων.

Και σα να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, όπως η Λαμία, η Καρδίτσα, η Εύβοια, τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα με τους χρυσοθήρες να αναζητούν λίρες ακόμη και σε σπηλιές.

Άλλωστε μια από τις θρυλικές ιστορίες κρυμμένου θησαυρού είναι του Αλή Πασά. Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους θρύλους στις μέρες μας.

Στιγμιότυπο από ταινία του καθηγητή αρχαιολογίας Ιντιάνα Τζόουνς

Σεντούκια με χρυσές λίρες, πολύτιμοι λίθοι και βυζαντινά κειμήλια περιλαμβάνονται στον θησαυρό που έκρυψε σε διάφορα σημεία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ο Αλή Πασάς. Μέχρι και ένα πέτρινο ιστορικό γεφύρι στην Καρδίτσα πήγαν να γκρεμίσουν οι κυνηγοί του θησαυρού Βέβαια οι διαδώσεις για τον θησαυρό του Αλή Πασά με τα χρόνια ξεπέρασαν την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και έφθασαν μέχρι Κέρκυρα και Λευκάδα.

Από τους πιο γνωστούς θησαυρούς είναι και οι χρυσές λίρες που πετούσαν οι Βρετανοί σύμμαχοι για να ενισχύσουν την Ελληνική Αντίσταση στην Ήπειρο. Πολλά από τα σακιά δεν έβρισκαν τον στόχο και χάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρυσοθήρες να τα αναζητούν κατά καιρούς.

Κατά τόπους υπήρχαν θρύλοι για πλούσιο μαχαραγιά που έκρυψε το θησαυρό του και οι χρυσοθήρες έφτασαν στο σημείο να γκρεμίσουν το σπίτι για να ψάξουν στα θεμέλια του.

Οι χρυσές λίρες στο… σήμερα

Οι επικρατούσες γεωπολιτικές συνθήκες δημιουργούν αβεβαιότητα σε πολίτες με αποτέλεσμα, όπως διαχρονικά συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να ωθούνται στην ασφάλεια του χρυσού.

Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, ο χρυσός παρουσιάζεται ως το αποκούμπι του επενδυτή. Η κατοχή χρυσών λιρών προσφέρεται για πολλούς ως η επένδυση που παρέχει ασφάλεια.

Αν γυρίσουμε κάποιες δεκαετίες πίσω, ένα σωρό ελληνικά νοικοκυριά στήθηκαν πάνω στις οικονομίες που δημιουργήθηκαν με κόπο – και δεν ήταν άλλες από την αξία των χρυσών λιρών που συνήθως ήταν κρυμμένες κάτω από το στρώμα ή σε κάποιο κουτί στα ντουλάπια της κουζίνας.

Tα πιο βασικά είδη λίρας που μπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά είναι οι λίρες Αγγλίας με το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ – οι προ του 1973 και οι μετά.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024