Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το λάθος που κάνουμε όλοι με τον λεβιέ ταχυτήτων και μπορεί να μας κοστίσει ακριβά στην τσέπη

Το λάθος που κάνουμε όλοι με τον λεβιέ ταχυτήτων και μπορεί να μας κοστίσει ακριβά στην τσέπη

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα για ακούσια πρόκληση ζημιάς στον αυτοκίνητο από την πλευρά του οδηγού είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται τον επιλογέα των ταχυτήτων

Μια φαινομενικά αθώα κίνηση που κάνουμε όλοι ως οδηγοί, συνήθως υποσυνείδητα, μπορεί να μας προκαλέσει μπελάδες και να μας κοστίσει παράλληλα εκατοντάδες ευρώ.

Η μηχανική βλάβη, η δυσλειτουργία ή η καταστροφή μηχανικών μερών ενός αυτοκινήτου είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μοντέλο ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή αλλά και την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Οι βλάβες

Αναφορικά με τις αιτίες οι μηχανικές βλάβες μπορούν να χωριστούν γενικότερα σε δύο κατηγορίες: στις βλάβες που προέρχονται από κάποια αστοχία στον σχεδιασμό ή τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί απο την εταιρεία κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και κατασκευής του αυτοκινήτου και σε εκείνες όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ίδιος ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Μάλιστα οι περισσότερες από τις βλάβες που παρουσιάζουν συνήθως τα αυτοκίνητα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και τις κακές συνήθειες του οδηγού.

Και ενώ κάποιες από αυτές τις συνήθειες είναι συνήθως εξόφθαλμες ως προς τις καταστροφικές τους συνέπειες στο μέλλον-για παράδειγμα η συντήρηση του αυτοκινήτου σε μεγαλύτερα διαστήματα από αυτά που προβλέπει ο κατασκευαστής- κάποιες άλλες δεν προκαλούν καν υποψία ως προς τη ζημιά που μπορούν να δημιουργήσουν.

Φταίει ο οδηγός

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα για ακούσια πρόκληση ζημιάς στον αυτοκίνητο από την πλευρά του οδηγού είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται τον επιλογέα των ταχυτήτων του μηχανικού κιβωτίου στην καθημερινότητά του.

Η οδήγηση στην πόλη με τη συνεχή κίνηση, τα σταματήματα στα φανάρια και την διαρκή αλλαγή ταχυτήτων, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να αφήνουν το χέρι τους συνεχώς πάνω στο λεβιέ των ταχυτήτων. Η συνήθεια αυτή πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί επικίνδυνη πρακτική, είναι πιθανό να φθείρει τον μοχλό από το συνεχές βάρος του χεριού.

Στην πραγματικότητα, η πίεση αυτή προκαλεί φθορές στις υποδοχές του κιβωτίου και στους συγχρονιστές, με αποτέλεσμα την μετέπειτα εμφάνιση δυσλειτουργιών.

Κακή συνήθεια

Αυτή η συνήθεια είναι κακή για την υγεία του κιβωτίου καθώς έτσι ασκείται άσκοπα τάση στις φουρκέτες και η πρόωρη αντικατάστασή τους είναι ένα ζήτημα μερικών εκατοντάδων ευρώ, ενώ φθορά από αυτή τη συνήθεια μπορεί να προκληθεί και σε άλλα μέρη του κιβωτίου. Ακόμη χειρότερα, σε βάθος χρόνου και εφόσον δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση μπορεί να γίνει ζημιά εν κινήσει με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να ακινητοποιηθεί.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024