Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η «Νταντά» όρισε τη μόδα πριν 30 χρόνια

Όταν η «Νταντά» όρισε τη μόδα πριν 30 χρόνια

Πριν από την Carrie Bradshaw και όλη τη δόξα των Manolo Blahnik, υπήρχε η Fran Fine.

Αν το όνομα Fran Fine σας θυμίζει κάτι, τότε πιθανότατα έχετε εικόνα από την έξυπνη, κορακομαλλούσα νταντά με τη φράτζα-ουρανοξύστη στα μαλλιά, την αδιαπραγμάτευτη προφορά από το Queens μέσα ένα πολύχρωμο μίνι φόρεμα. Ναι, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το «φανταχτερό κορίτσι από το Flushing» του The Nanny (το σήριαλ «Η Νταντά», που υποδυόταν κάποια Fran Drescher) εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες όλου του κόσμου, γοητεύοντας το κοινό για έξι σεζόν, καθώς βοηθούσε να μεγαλώσουν τρία παιδιά από το Upper East Side – με τακούνια στιλέτο, τέλεια μαλλιά και συνολάκια της τελευταίας λέξης της μόδας.

Για τον εορτασμό της 30ής επετείου της σειράς, θα θέλαμε να αποτίσουμε τα σέβη μας στο εμβληματικό στυλ της Νταντάς, που ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή της.

«Η Fran ήταν αυθάδης, ζωηρή, ειλικρινής, αλλά πάντα με ένα υπόβαθρο κομψότητας» δήλωσε η σχεδιάστρια κοστουμιών της Νταντάς, η Brenda Cooper

«Η Fran ήταν αυθάδης, ζωηρή, ειλικρινής, αλλά πάντα με ένα υπόβαθρο κομψότητας»

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σειρά ιδού η ουσία: Μια νεαρή γυναίκα από τη γειτονιά Flushing της Νέας Υόρκης, που ταλανίζεται από έναν άσχημο χωρισμό και την άκομψη απόλυση από τη δουλειά της σε ένα κατάστημα νυφικών, προσπαθεί να πουλήσει μακιγιάζ στη γειτονιά Upper East Side της Νέας Υόρκης, όταν τραβάει το ενδιαφέρον του πλούσιου χήρου Max Sheffield, ο οποίος γοητεύεται από το «στυλ και το ταλέντο» της και φυσικά την προσλαμβάνει επί τόπου για να γίνει νταντά των τριών παιδιών του. Για τις επόμενες έξι σεζόν, η Fran Fine παίρνει το κοινό σε μια άγρια βόλτα, καθώς περιηγείται στο τρενάκι του τρόμου που είναι η ανατροφή των παιδιών, και όλα αυτά μέσα σε ζωηρές, εντυπωσιακές εμφανίσεις, οι οποίες αποτελούν πλέον θρύλο της ποπ κουλτούρας.

«Η Fran ήταν αυθάδης, ζωηρή, ειλικρινής, αλλά πάντα με ένα υπόβαθρο κομψότητας» δήλωσε η σχεδιάστρια κοστουμιών της Νταντάς, η Brenda Cooper, σε πρόσφατη συνέντευξη στο Shondaland με τη συγγραφέα Scarlett Harris. «Δεν ήξερα πραγματικά ότι το έκανα, αλλά η Drescher είπε ότι είχα την ικανότητα να απογειώνω την κωμωδία με στυλ. Χτίζεις έναν χαρακτήρα. Ήθελα το κοινό να χαμογελάσει από τη στιγμή που την είδε, πριν πει την πρώτη της ατάκα».

Δείτε την αρχή του σήριαλ και τη γνωριμία της Νταντάς με την οικογένεια 

Και το κοινό χαμογέλασε –και γέλασε

Αυτό που βλέπουμε επίσης δεκαετίες αργότερα, μετά το τέλος της σειράς, είναι ένα νέο ενδιαφέρον για την εμβληματική της γκαρνταρόμπα, την οποία το κοινό των Millenial και της Gen-Z καταλαβαίνει πλέον ότι διαβάζεται ως ένα σημαντικό αρχείο μερικών από τους πιο παραγωγικούς οίκους μόδας της εποχής και όλων των εποχών. Moschino, Todd Oldham, Betsey Johnson, Versace, Anna Sui, Christian Lacroix ήταν μόνο μερικά από τα brand που παρουσιάζονταν τακτικά στο σήριαλ. Και ενώ, εκείνη την εποχή, οι εμφανίσεις της Fran συχνά χαρακτηρίζονταν ως παράξενες ή σχεδόν κωμικές, οι θεατές που ασχολούνται με τη μόδα τις βλέπουν ως ζωντανή, αναπνέουσα τέχνη που οδηγούσε τις τάσεις που εξακολουθούν να είναι σχετικές και σήμερα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμη και ειδικοί λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης (όπως το What Fran Wore στο Instagram) που αναλύουν τα ρούχα της νταντάς και ποιοι σχεδιαστές είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση.

Και αν πρόκειται να αναγνωρίσουμε χαρακτήρες όπως η Carrie Bradshaw που έβαλαν στον χάρτη items όπως οι γόβες Manolo Blahnik, οι τσάντες Fendi baguette και τα απλικέ λουλούδια, είναι δίκαιο να δώσουμε και στη Fran το δικαίωμα που της αναλογεί. Πάρτε, για παράδειγμα, τη μικρο-μίνι φούστα, την οποία η πρωταγωνίστρια υπερασπίστηκε από την 1η σεζόν. Συχνά συνδυασμένη με αδιαφανή καλσόν («για να μη φαίνεται πρόστυχο!» σύμφωνα με τον Cooper) και μεσάτο σακάκι -ήταν μια σταθερή παρουσία στην γκαρνταρόμπα της σταρ, συχνά, επίσης συνδυασμένο με κομμάτια από λάτεξ, καρό μαλλί ή Lycra.

Πράγματι, δεν πρέπει να παραμελούμε την παντοτινή δύναμη της Fran Fine, της οποίας η ανέμελη και ιδιόρρυθμη άποψη για τη μόδα εξακολουθεί να επηρεάζει τις γκαρνταρόμπες μέχρι και σήμερα

@thenannytvErm this outfit tho 🍋 Want it, NEED IT! #franfinestyle♬ The Nanny_Stream now on Max – The Nanny

«Ειλικρινά βγάζω τη γούνα το καλοκαίρι»

Στη συνέχεια, υπήρχε το χαρακτηριστικό της χρώμα, το οποίο μπήκε κατευθείαν στο θεματικό τραγούδι του σήριαλ – «είναι η κυρία με τα κόκκινα όταν όλοι οι άλλοι φοράνε μαύρισμα», η φλογερή απόχρωση ήταν πραγματικά συνώνυμο της Fran Fine. Η ηθοποιός συχνά φορούσε το χρώμα από την κορυφή ως τα νύχια (δεκαετίες πριν το κάνουν όλα τα It girls στην εβδομάδα μόδας) μέσω των faux leather παντελονιών και των σετ φούστας. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί – ξεφυλλίστε το feed στο λογαριασμό TikTok της σειράς και θα εντοπίσετε τα πάντα, από βυσσινί μίνι φορέματα με μπουστάκια και σακάκια ταρτάν μέχρι σύνολα με color-blocked χρώματα σε συνδυασμό με εξίσου ζωηρές αποχρώσεις όπως το λαχανί ή φανταχτερά prints όπως η λεοπάρδαλη και η ζέβρα (άλλη μια τεχνική styling που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της).

Η αγάπη της Fine για το μονόχρωμο ντύσιμο επεκτάθηκε και πέρα από τα κόκκινα σύνολα της. Μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές του σήριαλ περιελάμβανε μια ολόλευκη εμφάνιση που αποτελούνταν από ένα μακρύ χνουδωτό παλτό, ένα τζιν σορτσάκι και ένα κοντό ζιβάγκο. Μετά την ανάρτηση της εμφάνισης στο What Fran Wore, ο λογαριασμός κατακλύστηκε από followers που ρωτούσαν για τα ρούχα και εξέφραζαν την ανάγκη τους να αναδημιουργήσουν οι ίδιοι τον συνδυασμό. «Το αγαπημένο ρούχο όλης της εκπομπής» έγραψε ένας θαυμαστής ενώ ένας άλλος είπε: «Ειλικρινά βγάζω τη γούνα το καλοκαίρι».

Το ακραίο στυλ είναι διαχρονικό στυλ

Πράγματι, δεν πρέπει να παραμελούμε την παντοτινή δύναμη της Fran Fine, της οποίας η ανέμελη και ιδιόρρυθμη άποψη για τη μόδα εξακολουθεί να επηρεάζει τις γκαρνταρόμπες μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, αυτό ήταν το σχέδιο της Cooper από την αρχή, καθώς επιμελήθηκε προσεκτικά κάθε ρούχο με σχέδια και χρώματα καραμέλας. «Δεν ήθελα η σειρά να έχει χρονική σφραγίδα», δήλωσε η Cooper στη συνέντευξή της στο Shondaland. «Ήθελα να δημιουργήσω μια εμφάνιση που 30 χρόνια στο μέλλον, η εμφάνιση αυτής της σειράς θα ήταν τόσο δημοφιλής σήμερα όσο και τότε».

Αποστολή εξετελέσθη.

*Με στοιχεία από thezoereport.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024