Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους 14,3 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους 14,3 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ

Για να είναι ο νόμος σε ισχύ πρέπει πέρα από το Κογκρέσο να περάσει από την Γερουσία, ενώ πρέπει να υπογράψει το νομοσχέδιο και ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ένα σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την παροχή βοήθειας ύψους 14,3 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, αποκομμένο από την βοήθεια στην Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Το μέτρο πέρασε με 226-196,με λίγες ανταρσίες, με τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν το νομοσχέδιο και τους περισσότερους Δημοκρατικούς να το καταψηφίζουν.

Οι Δημοκρατικοί που έχουν την πλειοψηφία δεν θα το φέρουν στην Γερουσία, ενώ ο  Λευκός Οίκος ανέφερε πως θα ασκήσει βέτο

Οι πολυπλοκότητες του αμερικανικού συντάγματος που έχουν ως σκοπό την επίτευξη συναινέσεων, εδώ δείχνουν το πόσο προβληματικά μπορεί να λειτουργήσουν.

Γιατί το νομοσχέδιο δεν έχει μέλλον

Η εισαγωγή του νομοσχεδίου ήταν η πρώτη σημαντική νομοθετική ενέργεια υπό τον νέο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε με βέτο και ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, δήλωσε ότι δεν θα το φέρει προς ψήφιση.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτων δαπανών ύψους 106 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση προς το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Σούμερ δήλωσε ότι η Γερουσία θα εξετάσει ένα διακομματικό νομοσχέδιο που θα αφορά τις ευρύτερες προτεραιότητες.

Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση το Κογκρέσο θα παρέχει δισεκατομμύρια για τον στρατό του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αμυντικά συστήματα «Iron Dome» και «Σφεντόνα του Δαυίδ» του Ισραήλ, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν απειλές από πυραύλους μικρού βεληνεκούς, καθώς και κάποιες μεταφορές εξοπλισμού από τα αμερικανικά αποθέματα.

Τέσσερα από τα δισεκατομμύρια της αμερικανικής βοήθειας αφορούν τα συστήματα Iron Dome και Σφεντόνα του Δαυίδ.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία και καλώ τους συναδέλφους μου να υποστηρίξουν μαζί μου το νομοσχέδιο, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε κεφάλαια στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η εκπρόσωπος Κέι Γκρέιντζερ, η οποία προεδρεύει της επιτροπής πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της νομοθεσίας.

Γιατί το νομοσχέδιο είναι χτυπάει τα φορολογικά έσοδα και τον κρατικό προϋπολογισμό

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 221-212 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Δημοκρατικοί συνάδελφοι του Μπάιντεν ελέγχουν τη Γερουσία με 51-49.

Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Αμερικής.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι θα καλύψουν το κόστος της βοήθειας προς το Ισραήλ με την περικοπή ορισμένων κονδυλίων για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS). Κάτι που οι Δημοκρατικοί συμπεριέλαβαν στην υπογραφή του Μπάιντεν για τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού του 2022.

Οι Δημοκρατικοί δεν το θέλουν αυτό, καθώς η περικοπή κονδυλίων από την Εφορία, θα οδηγήσει σε μικρότερα έσοδα.

Οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στην περικοπή των χρημάτων για την εφορία, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικά υποκινούμενο «δηλητηριώδες χάπι» που θα αύξανε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας με την περικοπή της είσπραξης φόρων.

Είπαν επίσης ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας καθώς μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024