Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου της Χιλής Γκ. Μπόριτς και του Τζο Μπάιντεν για την Γάζα

ΗΠΑ: Διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου της Χιλής Γκ. Μπόριτς και του Τζο Μπάιντεν για την Γάζα

Στην σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Μπόριτς εξέφρασε την ανησυχία του για τις απώλειες, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογη απάντηση από το Ισραήλ» και «απαράδεκτη κατάσταση».

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, επισκεπτόμενος τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι εξέφρασε την ανησυχία του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χιλή και η Κολομβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο, ενώ η Βολιβία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις.

Η Λατινική Αμερική «βράζει» με το Ισραήλ

Η Βενεζουέλα με την σειρά της έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 2009, ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε τις κινήσεις του Ισραήλ από τις πρώτες ημέρες.

Οι δηλώσεις Μπόριτς μετά την συνάντηση

«Μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων συνεχίζει να αυξάνεται και με πάνω από 8.000 θανάτους από την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μπορούμε αναμφίβολα να πούμε ότι η απάντηση ήταν δυσανάλογη. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται και αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι απαράδεκτο», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Μπόριτς σημείωσε ότι καταδίκασε «σθεναρά και κατηγορηματικά» την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αν και τόνισε ότι «δεν δεχόμαστε να αναγκαστούμε να επιλέξουμε μεταξύ της μιας ή της άλλης πλευράς. Τόσο αυτές οι επιθέσεις της Χαμάς, είναι αδικαιολόγητες και αξίζουν παγκόσμιας καταδίκης, όσο και αυτό που κάνει η κυβέρνηση του Μπενταζμίν Νετανιάχου, αξίζουν την πιο έντονη καταδίκη μας».

Ένα στιγμιότυπο στο τζάκι από την συνάντηση των δύο προέδρων.

«Το δικαίωμα αυτοάμυνας ενός κράτους έχει όρια, και αυτά τα όρια περιλαμβάνουν το σεβασμό της ζωής αθώων πολιτών, κυρίως παιδιών, και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε, αν και τόνισε ότι δεν είναι η θέση του να μεταδώσει την απάντηση του Μπάιντεν στις παρατηρήσεις του.

Κατά την διήμερη επίσκεψη του Μπόριτς στις ΗΠΑ, τα κύρια ζητήματα ήταν η περιφερειακή ασφάλεια, οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Χιλής και το μεταναστευτικό.

Η διαδρομή του

Ο Μπόριτς απέκτησε δημοφιλία πριν εκλεγεί πρόεδρος της Χιλής, αντιστεκόμενος το 2019 κατά την διάρκεια των μεγαλύτερων διαδηλώσεων μετά την πτώση της δικτατορίας, στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να κατεβάσει τον στρατό έναντι των διαδηλωτών.

Τα στιγμιότυπα να μπαίνει μπροστά από τους διαδηλωτές απέναντι στον στρατό στην πλατεία Ιταλίας, έκαναν τον γύρο της χώρας. Αργότερα με την υπογραφή του νέου συντάγματος ως πρόσωπο και όχι εκπροσωπόντας το κόμμα του, θεωρήθηκε προδότης στους κόλπους των αριστερών κομμάτων.

Ξεκίνησε από την ριζοσπαστική αριστερά, καταλήγοντας ως κεντρώος πολιτικός να εκλεγεί πρόεδρος της Χιλής.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024