Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποιεί για οφθαλμικές σταγόνες

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποιεί για οφθαλμικές σταγόνες

Ο FDA προειδοποιεί ότι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Ακολουθεί μια λίστα με 27 προϊόντα για τα οποία ισχύει η προειδοποίηση

Ο FDA προειδοποιεί ότι 27 προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων, συμπεριλαμβανομένων brands μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μολύνσεις των ματιών και απώλεια όρασης.

Είκοσι έξι προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων χωρίς ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πωλούνται με επωνυμίες καταστημάτων όπως CVS, Target και Rite Aid, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση των ματιών με αποτέλεσμα απώλεια όρασης ή τύφλωση, προειδοποιεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβες από τη χρήση των προϊόντων

Ήδη η Target, η Rite Aid και η CVS αφαιρούν τα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων

Δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβες από τη χρήση των προϊόντων αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το FDA, αλλά ο οργανισμός λέει ότι «όποιος έχει σημάδια ή συμπτώματα μόλυνσης των ματιών μετά τη χρήση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή να αναζητήσει ιατρική φροντίδα αμέσως.»

Συμβουλεύει επίσης ότι όποιος έχει αυτές τις οφθαλμικές σταγόνες πρέπει να τις σταματήσει αμέσως.

Ήδη η Target, η Rite Aid και η CVS αφαιρούν τα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων και θα σταματήσουν να τα πωλούν στο διαδίκτυο. Τα προϊόντα που πωλούνται με τα ονόματα Leader, Velocity και Rugby’s ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε ορισμένα καταστήματα ή να είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και δεν πρέπει να αγοράζονται, ανέφερε η FDA.

Νωρίτερα φέτος, ο FDA εξέδωσε μια προειδοποίηση να μην χρησιμοποιούνται πολλά άλλα προϊόντα σταγόνων για τα μάτια λόγω μικροβιακής μόλυνσης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η χρήση οφθαλμικών σταγόνων μολυσμένων με βακτήριο ανθεκτικό στα φάρμακα είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να εμφανίσουν απώλεια όρασης και σε χειρότερες περιπτώσεις αφαίρεση οφθαλμών μέχρι και θάνατο!

Η Rite Aid επιβεβαίωσε μέσω εκπροσώπου ότι αφαιρεί από τα ράφια των καταστημάτων «τα ισχύοντα επώνυμα προϊόντα Rite Aid». Μια εκπρόσωπος της CVS είπε ότι η αλυσίδα λιανικής «διέκοψε αμέσως την πώληση στο κατάστημα και στο διαδίκτυο όλων των προϊόντων που παρέχονται από τη Velocity Pharma στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων CVS Health Brand Eye Products» και ότι οι πελάτες μπορούσαν να επιστρέψουν αυτά τα προϊόντα για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Οι άλλες εταιρείες δεν έχουν σχολιάσει σχετικά.

Κι άλλα προϊόντα στη λίστα

Υπήρξαν και άλλες πρόσφατες αναφορές για προβλήματα με προϊόντα για τα μάτια.

Τον Ιανουάριο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η F.D.A. προειδοποίησε τους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα τεχνητά δάκρυα EzriCare και τα τεχνητά δάκρυα της Delsam Pharma. Οι σταγόνες συνδέθηκαν με ένα ανθεκτικό στα φάρμακα στέλεχος του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa, το οποίο συνδέθηκε με τουλάχιστον τέσσερις θανάτους και απώλεια όρασης σε 14 ασθενείς.

Η Apotex, μια καναδική φαρμακευτική εταιρεία, ανακάλεσε τις συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες τον Μάρτιο, αφού ορισμένα καπάκια φιαλών παρουσίασαν ρωγμές, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το προϊόν.

Οι ειδικοί λένε ότι οι οφθαλμικές σταγόνες είναι γενικά ασφαλείς στη χρήση. Μέχρι το 2024, 123 εκατομμύρια Αμερικανοί προβλέπεται να χρησιμοποιούν οφθαλμικές σταγόνες, σύμφωνα με την Statista.

Τα συμπτώματα της οφθαλμικής λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στα μάτια, εκκρίσεις, θολή όραση, ευαισθησία στο φως, αίσθηση ξένου αντικειμένου στο μάτι, καθώς και ερυθρότητα ή πρήξιμο του ματιού ή του βλεφάρου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Όχι χωρίς ιατρική συνταγή

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν τους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πολλές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης, σηματοδοτώντας την τελευταία από πολλές ειδοποιήσεις φέτος για τεχνητά δάκρυα.

Σύμφωνα με την FDA, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές βρήκαν επιβλαβή βακτήρια και αυτό που περιέγραψαν ως «ανθυγιεινές συνθήκες» σε ένα εργοστάσιο όπου παρασκευάζονται πολλά προϊόντα για τα μάτια. Η υπηρεσία είπε ότι συμβούλεψε τον κατασκευαστή να ανακαλέσει τα προϊόντα.

Η ειδοποίηση ακολουθεί μια σειρά ανακλήσεων οφθαλμικών σταγόνων που εξέδωσε ο FDA νωρίτερα αυτό το έτος, αφού οι ομοσπονδιακοί ερευνητές υγείας βρήκαν στοιχεία ότι αρκετά προϊόντα ήταν μολυσμένα με ένα επικίνδυνο ανθεκτικό στα φάρμακα βακτήριο γνωστό ως Pseudomonas aeruginosa.

«Αυτό είναι εξοργιστικό για πολλούς λόγους», δήλωσε η Teresa Murray, υπεύθυνη καταναλωτών στο U.S. PIRG Education Fund. «Πρώτον, πριν από αυτήν την προειδοποίηση του FDA, υπήρξαν τρεις σημαντικές ανακλήσεις οφθαλμικών σταγόνων φέτος για βακτηριακή μόλυνση ή μη αποστειρωμένα προϊόντα. Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να ανακαλύψει ο FDA αυτό το πολύ ευρύτερο πρόβλημα;»

«Δεύτερον, αυτό υποδηλώνει την ανάγκη να έχει η FDA εξουσία να ανακαλεί επικίνδυνες συνταγές και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όταν εταιρείες – για παράδειγμα, αυτός ο κατασκευαστής οφθαλμικών σταγόνων – αρνούνται να συνεργαστούν έγκαιρα», πρόσθεσε.

Η λίστα που ο FDA προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να χρησιμοποιούν ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες λόγω του κινδύνου μόλυνσης των ματιών:

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-warns-consumers-not-purchase-or-use-certain-eye-drops-several-major-brands-due-risk-eye#eyedrops

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024