Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Fed: Αμετάβλητα σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια

Fed: Αμετάβλητα σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια

Η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση που η Fed επιλέγει να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια

Σε υψηλό 22 ετών διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, ως αναμενόταν ευρέως, ενώ  το ενδιαφέρον στρέφεται στα σχόλια του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, τα οποία  θα σηματοδοτήσουν τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.

Η συνεδρίαση  είναι η δεύτερη κατά σειρά κατά την οποία η Fed επιλέγει να μην αυξήσει τα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το αν έχουν περιορίσει επαρκώς την οικονομική δραστηριότητα για να θέσουν υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Έπειτα από 11 αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022 το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κυμαίνεται πλέον μεταξύ 5,25 και 5,5%. Ωστόσο τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, έδειξαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης, ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη και μόνο υποτονική βελτίωση του ρυθμού του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, στο 3,4% τον Σεπτέμβριο με βάση τον προτιμώμενο δείκτη της Fed.

Η απόφαση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και την αμερικανική οικονομία, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι προειδοποιήσεις για νέα αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου και το πρόσφατο ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων έχουν περιπλέξει τις προοπτικές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) «η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί τις πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική.

Κατά τον προσδιορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιγξης της πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% σε βάθος χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τη σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις τοποθετήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών, όπως περιγράφεται στα σχέδια που έχει ανακοινώσει προηγουμένως. Η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.»

Η Επιτροπή επίσης αναβάθμισε την πρόβλεψη για την οικονομία και συγκεκριμένα καταγράφει ότι «η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο», σε σύγκριση με τη δήλωση του Σεπτεμβρίου που ανέφερε ότι η οικονομία είχε επεκταθεί με «σταθερό ρυθμό». Όσον αφορά την αγορά εργασίας αναφέρεται ότι  η αύξηση της απασχόλησης «έχει μετριαστεί από τις αρχές του έτους, αλλά παραμένει ισχυρή».

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% το τρίμηνο, ισχυρότερο ακόμη και από τις αυξημένες προσδοκίες. Η αύξηση των προσλήψεων ανήλθε σε 336.000 τον Σεπτέμβριο, πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις της Wall Street.

Υπήρξαν λίγες άλλες αλλαγές στη δήλωση, εκτός από την επισήμανση ότι τόσο οι χρηματοπιστωτικές όσο και οι πιστωτικές συνθήκες έχουν αυστηροποιηθεί. Η προσθήκη του «χρηματοπιστωτικού»  στη φράση έρχεται μετά την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που προκάλεσε ανησυχία στη Wall Street.

Η αντίδραση των αγορών

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της τελευταίας απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε πτώση 0,17%  στα 1.979,39 η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διολίσθησαν κατά 0,29% στα 1.988,5 ανά ουγγιά.

Η αγορά ομολόγων υποδέχθηκε την απόφαση με άνοδο στις τιμές των ομολόγων και υποχώρηση των αποδόσεων, καθώς τιμές και αποδόσεις κινούνται αντίστροφα. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε περισσότερο από 7 μονάδες βάσης στο 4,799%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περίπου 9 μονάδες βάσης στο 4,985% και κάτω από το επίπεδο του 5%.

Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,29% στις 33.140 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,42 % στις 4.211 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,64% στις 12.932 μονάδες.

Τέλος, ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται κατά 0,3% στο 107 μονάδες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024